20. oktober 2004 F15 ABA Talepunkter til samråd om DONG -Elsam Spørgsmål: ”E. Vil ministeren give en orientering om de igangværende fusi- onsforhandlinger mellem DONG og Elsam?” ”F. Ministeren bedes redegøre for de drøftelser, Finansministe- riet indkaldte Elsams ledende aktionærer til i efterårsferien, med henblik på at få afklaret, om der i den forbindelse blev udøvet et politisk pres fra ministeriets side, der er uforeneligt med mi- nisteriets myndighedsrolle.” Talepunkter: Jeg er blevet stillet to samrådsspørgsmål til de igangværende fusionsforhandlinger mellem DONG og Elsam. I det første (spørgsmål E) anmodes om en orientering om fusionsfor- handlingerne. I det andet (spørgsmål F) anmodes om en re- degørelse for de drøftelser, der har været mellem Finansmi- nisteriet og Elsams aktionærer på et møde i sidste uge.   Som bekendt har DONG og Elsam forhandlet om fusion siden midten af september. Jeg er af den klare opfattelse, at en fusion mellem DONG og Elsam vil være en god løsning, der kan skabe værdi for begge parter.   Samtidig vil en fusion efter min mening være god for det danske samfund. Især når den ses i sammenhæng med den børsnotering af DONG og salg af aktier til en bred ejer- kreds, som et bredt politisk flertal i Folketinget står bag. Dette var udgangspunktet for det møde, Finansministeriet afholdt med en række større aktionærer i Elsam i sidste uge.
2 Det er finansministeren, der på vegne af den danske stat va- retager det statslige ejerskab i DONG. Derfor er det også fi- nansministeren, der med tilslutning fra Folketinget i givet fald skal godkende vilkårene for en fusion, ligesom det er den enkelte aktionær i Elsam, der skal tage stilling.   På den baggrund finder jeg det helt naturligt, ja nærmest på- krævet, at de respektive ejere fik og får lejlighed til at ud- veksle synspunkter om fusionen. Herunder drøfte de fordele, som der kan være ved en fusion. Der er samtidig ingen risiko for en sammenblanding af mini- steriets interesser som ejer og som myndighed, eftersom Fi- nansministeriet ikke udøver nogen kompetencer som myn- dighed over for Elsam eller energiområdet i øvrigt. På mødet blev det i en god tone konstateret, at forhandlin- gerne mellem DONGs og Elsams bestyrelser fortsætter, samt at ejerne kan mødes senere, hvis det bliver relevant. Det håber jeg sådan set, at det bliver. For som nævnt vil for- delene vil en fusion efter min opfattelse komme hele det danske samfund til gode. En fusion af DONG og Elsam vil således kunne give et modspil til de store energiselskaber, der dominerer vore nabolande, og som i forvejen – gennem den omfattende handel med el på tværs af grænserne – har stor indflydelse på det danske elmarked. I den seneste måneds tid har der været afholdt en række mø- der mellem selskaberne og deres rådgivere med henblik på at drøfte værdien af de to selskaber. Disse drøftelser nærmer sig deres afslutning, og det er min forventning, at forhandlingerne mellem selskaberne vil fort- sætte på dette grundlag.   Hvorvidt, det faktisk kommer til en fusion, afhænger imidler- tid af, om der kan findes en model, der tilgodeser begge par- ter.  
3 De igangværende drøftelser mellem DONG og Elsam og mellem deres respektive ejere har til opgave at undersøge om dette er muligt, og det er mit klare indtryk, at drøftelserne foregår i en god tone.