Folketinget — Boligudvalget Christiansborg, den 7. oktober 2004 Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere. Orientering om forventede lovforslag på Boligudvalgets sagsområde Hermed følger til orientering oversigt fra statsministerens redegørelse i Folke- tinget den 5. oktober 2004 over forventede lovforslag på Boligudvalgets sags- område: Med venlig hilsen Jette Nedergaard, udvalgssekretær.
- 2 - Almindelig lovgivning på boligområdet: Ændring af lov om leje, lov om leje af almene boliger og lov om indivi   duel boligstøtte (Ændringer som følge af bortvisningsloven) (Okt II) Lov om bortvisning og beføjelse til at meddele tilhold m.v. fra 2003/2004 giver mulighed for, at politiet i visse tilfælde kan bortvise en voldelig eller truende person fra det fælles hj  em. Nærv æ- rende lovforslag søger at tage højde for den situation, at den forurettede ikke er lejer af det l  e- jemål, der tjener som det fælles hjem. Ændring af lov om almene boliger samt støttede private andelsboliger m.v. (Forsøg med udbud af rammeaftaler i alment nybyggeri) (Okt II) Forslaget har til formål at iværksætte en forsøgsordning med udbud af rammeaftaler i alment nybyggeri med henblik på at reducere prisen for byggerierne. Boligorganisationer, som på for- hånd har tilmeldt sig forsøget, er med ra mmeaftalerne sikret, at de inden for en periode på 4 år kan købe et nybyggeri på fastaftalte vilkår vedrørende pris, kvalitet m.v. uden at skulle sende byggeopgaven i fornyet udbud. Ændring af lov om almene boliger samt støttede private andelsboliger m.v. og andre love (Nyetablering af selvejende ungdomsboliginstitutioner m.v.) (Nov II) Lovforslaget indeholder bl.a. forslag om nyetablering af selvejende ungdomsboliginstitutioner. Derudover indebærer forslaget en række forenklinger og moderniseringer af re  gelsættet for den almene boligsektor. Ændring af lov om leje (Stramning af ordningen om frakendelse af retten til at administr   e- re udlejningsejendomme) (Dec I) Formålet med forslaget er at øge lejernes beskyttelse imod udlejere, der systematisk groft har forsømt deres pligter. Det foreslås, at den gældende ordning om frakendelse af retten til at a  d- ministrerer udlejningsejendomme udvides til at omfatte nogle yderligere nærmere bestemte overtrædelser af lejelovgivningen m.v. Ændring af lov om almene boliger    samt støttede private andelsboliger m.v. og andre love (Indsats mod ghettoisering) (Dec I) Forslaget er et led i regeringens indsats mod ghettoisering. Formålet med forslaget er at give de kommuner, hvori de mest udsatte almene boligafdelinger er beliggende, bedre muligheder for at fremme en hensigtsmæssig beboersammensætning. Lovgivning på boligområdet vedrørende kommunalreformen: Ændring af forskellige boliglove (Kommunalreform) (Jan II) Forslaget indeholder mindre ændringer af forskellige boliglove  som opfølgning på kommunalr e- formen. Ændringerne vedrører lov om almene boliger samt støttede private andelsboliger m.v., lov om fremme af privat udlejningsbyggeri, lov om leje, lov om midlertidig regulering af boligfor- holdene, lov om leje af almene boliger og lov om kommunal anvisningsret.
- 3 - Ændring af lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber (Forbrugerbesky t- telse af købere af nybyggede andelsboliger og straf for salg af andelsboliger til overpris) (Nov I) Formålet med forslaget er at sikre købere af andelsboliger under stiftelse fyldestgørende oply  s- ninger om bl.a. ejendommens finansiering og købers hæftelse, inden der foretages køb. Der indføres også en fortrydelsesret ved køb af andelsboliger. Endvidere søges omfanget af ”penge under bordet” ved salg af eksisterende andelsboliger begrænset ved, at den, som sælger en andelsbolig i strid med maksimalprisbestemmelserne, kan straffes med bøde. Ændring af lov om statens byggevirksomhed m.v. (Anvendelse af statsbyggelovens re   g- ler om kvalitet og udvikling på byggerier opført til brug for staten, mulighed for at de statslige bygherrer bidrager til Byggeriets Innovationsfond) (Nov I) Forslaget giver ministeren adgang til at sætte statsbyggelovens regler i kraft for de byggerier, der opføres i offentl ig-private partnerskaber. Forslaget sigter endvidere på at styrke byggeforsk- ningen og de private investeringer i forskning og udvikling ved, at der skabes hjemmel til, at de statslige bygherrer på lige fod med de private kan bidrage frivilligt til Byggeriets Innovationsfond, som er under etablering. Ændring af lov om omsætning af fast ejendom (Jan I) Formålet med forslaget er at gøre bolighandel enklere og billigere. Forslaget indebærer bl.a., en liberalisering af ejerbestemmelserne gældende for ejendomsfo rmidlingsvirksomheder, en reduk- tion i antallet af obligatoriske ydelser ved ejendomsformidling og prissætning af delydelserne i en ejendomsformidling.