Forretningsordenens § 7

§ 7

Stk. 1. Ved begyndelsen af hver folketingssamling (jf. § 2, stk. 2) nedsættes følgende stående udvalg:

  1. Udvalget for Forretningsordenen.
  2. Udvalget til Valgs Prøvelse.
  3. Beskæftigelsesudvalget.
  4. Boligudvalget.
  5. Børne- og Undervisningsudvalget.
  6. Epidemiudvalget.
  7. Erhvervsudvalget.
  8. Europaudvalget.
  9. Finansudvalget.
  10. Forsvars-, Samfundssikkerheds- og Beredskabsudvalget
  11. Færøudvalget.
  12. Grønlandsudvalget.
  13. Indenrigsudvalget.
  14. Indfødsretsudvalget.
  15. Kirkeudvalget.
  16. Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget.
  17. Kulturudvalget.
  18. Ligestillingsudvalget.
  19. Miljø- og Fødevareudvalget.
  20. Retsudvalget.
  21. Skatteudvalget.
  22. Socialudvalget.
  23. Sundhedsudvalget.
  24. Transportudvalget.
  25. Uddannelses- og Forskningsudvalget.
  26. Udenrigsudvalget.
  27. Udlændinge- og Integrationsudvalget.
  28. Udvalget for Digitalisering og It.
  29. Udvalget for Landdistrikter og Øer.
  30. Ældreudvalget.

Stk. 2. Udvalget for Forretningsordenen træffer beslutning om udvalgenes sagsområder. Sådan beslutning kan dog fraviges af Folketinget i forbindelse med udvalgshenvisning af forslag. Udvalget for Forretningsordenen kan endvidere træffe beslutning om ændring af benævnelsen af udvalgene.

Stk. 3. Udvalget for Forretningsordenen består af Folketingets Præsidium tillige med så mange af Tinget valgte medlemmer, at udvalgets samlede medlemstal bliver 21. En folketingsgruppe, der ikke er repræsenteret i udvalget, kan udpege et medlem, der har ret til at deltage i forhandlingerne i udvalget, men uden stemmeret og uden ret til at fremsætte nogen udtalelse i udvalgets betænkning. Folketingets formand er formand, og Folketingets første næstformand næstformand for udvalget.

Stk. 4. Udvalget til Valgs Prøvelse, Finansudvalget og Indfødsretsudvalget består af 17 medlemmer. Epidemiudvalget består af 21 medlemmer. De øvrige stående udvalg, jf. dog stk. 3, består af 29 medlemmer.

Stk. 5. Medlemmer, der er tilsluttet en folketingsgruppe, der ikke er repræsenteret ved medlemmer i de i stk. 1, nr. 1-30, nævnte udvalg, har ret til at indtræde i to af de i stk. 1, nr. 3-5, 7, 8, 10-13 og 15-30, nævnte udvalg med ret til at deltage i forhandlingerne i det pågældende udvalg, dog uden stemmeret og uden ret til at fremsætte nogen udtalelse i betænkningen. Samme ret har et medlem, der ikke er tilsluttet en folketingsgruppe som nævnt i § 36, stk. 1. En sådan indtræden må anmeldes for Folketingets formand gennem Lovsekretariatet.

Stk. 6. Ved begyndelsen af hver folketingssamling vælger Folketinget 2 medlemmer til at føre tilsyn med Folketingets Bibliotek. Endvidere vælges 9 medlemmer til at føre tilsyn med behandlingen af personer, som er underkastet frihedsberøvelse af den i grundlovens § 71, stk. 6, omhandlede art (grl. § 71, stk. 7).

Stk. 7. Tinget kan tillige nedsætte særlige udvalg til behandling af enkelte sager. Til sådanne udvalg, der består af 29 medlemmer, hvis ikke andet bestemmes, kan også andre sager straks eller senere henvises. Et særligt udvalg ophører, når den eller de sager, der har været henvist til udvalget, er færdige fra Folketinget. Efter indstilling fra vedkommende udvalg kan Tinget dog beslutte, at udvalget vedbliver at bestå indtil samlingens slutning.

Stk. 8. Et særligt udvalg kan nedsættes, allerede før den pågældende sag foreligger til behandling for Tinget, hvis vedkommende minister eller et medlem over for formanden fremsætter ønske derom og Tinget giver sit samtykke dertil.