Ungdomsparlamentsdagen

179 særligt udvalgte elever fra Danmark, Grønland og Færøerne bliver til ungdomsparlamentarikere. De indtager Folketinget på Ungdomsparlamentsdagen den 27. januar 2025. De har 60 forslag med til nye love, som de mener vil kunne løse vigtige samfundsudfordringer. 

179 ungdomsparlamentarikere i Folketinget

Når de 179 ungdomsparlamentarikerne indtager Folketinget for en dag, skal de arbejde med deres egne forslag til nye love på stort set samme måde, som hvis de var folketingspolitikere.

Vi glæder os til at se jer på Ungdomsparlamentsdagen!

Her finder I de informationer og praktiske oplysninger om Ungdomsparlamentsdagen:

UDVALGSARBEJDE

En vigtig del af det politiske arbejde foregår i Folketingets udvalg. Det er her, politikerne drøfter og behandler de lovforslag, der skal til behandling og afstemning i Folketingssalen.

På Ungdomsparlamentsdagen har vi nedsat 12 udvalg. I udvalgene skal I behandle jeres lovforslag og vælge ét ud, der skal til afstemning i Folketingssalen.

På Ungdomsparlamentsdagen bliver I fordelt på 12 udvalg med hvert sit tema. Hvert udvalg består af 15 elever fra 5 forskellige skoler. Det vil sige, at I bliver sammen med dem, som I har udarbejdet jeres lovforslag med.

I hvert udvalg skal I behandle 5 lovforslag og vælge ét forslag ud, der skal til afstemning i Folketingssalen.

To ansatte i Folketinget og et folketingsmedlem vil hjælpe jer godt igennem udvalgsarbejdet.

Når I mødes i udvalget, skal I først præsentere jeres eget lovforslag og derefter diskutere hinandens lovforslag. Det kan være, at nogle af jeres lovforslag minder om hinanden, og at I derfor kan slå to eller flere forslag sammen.

Hver gruppe har 2 minutter til at præsentere deres lovforslag for udvalget.

I skal derfor forberede jer på at argumentere kort for jeres forslag og svare på spørgsmål til det fra de andre i udvalget. Øv jer I at finde gode svar på spørgsmål som f.eks.: Hvad det er I gerne vil ændre med jeres lovforslaget og hvorfor er det vigtigt? Hvordan vil jeres lovforslag gøre en forskel, og hvem tror I det vil gøre en forskel for?

Når I har valgt det lovforslag, som jeres udvalg gerne vil sætte til afstemning i Folketingssalen, skal I også vælge, hvem af jer i udvalget, der skal præsentere forslaget fra Folketingets talerstol.

I det politiske arbejde handler det om at kunne præsentere sit projekt, så det bliver tydeligt for andre, hvad det er, man gerne vil. Man skal stå fast på det, man gerne vil, men man skal også lytte til andres holdninger og ideer, der måske kan gøre en klogere. Og så skal man kunne finde frem til en løsning, som flest mulige kan blive enige om.

I filmen herunder kan I opleve to politikere fra hvert deres parti fortælle om det politiske arbejde, når de skal argumentere og nå til enighed.

Folketingets udvalg

Arbejdet i Folketinget sker både i Folketingssalen og i Folketingets udvalg.

Alle folketingsmedlemmer er medlem af mindst ét og tit tre til fem udvalg, sådan at alle partier som oftest er repræsenteret i alle udvalg.

Det er i Folketingssalen, afstemningerne finder sted, når der skal tages beslutninger eller vedtages nye love. Og det er i Folketingets man debatterer, argumenterer og bliver enig om, hvilke forslag der skal til afstemning i Folketingssalen.

 

 

Hold øje med jeres e-mail
I begyndelsen af januar får I besked om, hvilket udvalg I skal være i, og I får de øvrige elevers forslag, som I skal forberede jer på. Her vil vi også sende jer andre informationer og praktiske oplysninger om Ungdomsparlamentsdagen. Så hold godt øje med jeres e-mail.

 

SPØRGETID

På Ungdomsparlamentsdagen får I mulighed for at stille et spørgsmål direkte til en minister i spørgetiden.  

I kan spørge om noget, I undrer jer over og gerne vil have en forklaring på. Eller måske har I en holdning til noget og vil udfordre regeringens politik og beslutninger med et spørgsmål.

Hver af de 12 udvalg på Ungdomsparlamentsdagen kan stille ét spørgsmål i spørgetiden i Folketingssalen til en af de deltagende ministre.

I jeres udvalg skal I også drøfte og beslutte, hvilket spørgsmål I vil stille i spørgetiden, og hvem fra udvalget, der skal stille udvalgets spørgsmål til ministeren fra Folketingets talerstol.

De spørgsmål I stiller til ministeren, skal ikke nødvendigvis være relateret til jeres udvalgsområde eller lovforslag. I kan i stedet vælge stille spørgsmål til noget, I gerne vil have ministerens forklaring på, som I har en anden holdning til eller måske kunne I tænke jer at udfordre regeringens politik eller beslutninger med et spørgsmål.

Ministeren har ét minut til at besvare spørgsmålet og derefter har spørgeren mulighed for at stille opklarende spørgsmål til ministeren.

På jeres udvalgsside kan I se, hvilken minister I får mulighed for at stille et spørgsmål til. I får adgang til jeres udvalgsside i begyndelsen af januar.

Det er en god idé at forberede nogle spørgsmål hjemmefra. Det kan I enten gøre i klassen eller i jeres gruppe. Tænk også over, hvorfor I gerne vil stille spørgsmålet, og hvorfor I synes, det er vigtigt at stille det. Så vil I bedre kunne argumentere for, at det er jeres spørgsmål, der skal stilles, når det skal besluttes i udvalget. 

Folketingets spørgetid

Hver onsdag er der spørgetid i Folketingssalen. Her besvarer ministre spørgsmål, som folketingsmedlemmer forinden har sendt til dem.

Spørgetiden er et vigtigt redskab i det danske demokrati, der er med til at sikre gennemsigtighed i og åbenhed om regeringens politik.

Spørgetiden giver folketingsmedlemmerne mulighed for at stille regeringen til ansvar og få svar på presserende spørgsmål, som oftest også har offentlighedens interesse.

 

SÅDAN OPFØRER MAN SIG I FOLKETINGSSALEN

Der er særlige regler for hvordan man opfører sig i Folketingssalen. 

For eksempel skal møderne holdes i god ro og orden, og man skal tale pænt til hinanden. Man må ikke spise i salen. Og man skal undgå provokerende beklædning som fx en t-shirt eller andet med stærke politiske budskaber.

Se film om hvordan man opfører sig i Folketingssalen herunder:

Ungdomsparlamentsdag Program

PROGRAM

Ungdomsparlamentsdagen i Folketinget den 27. januar 2025. 
Vi glæder os til at se jer!

Mandag den 27. januar 2025

7.30-8.30
Ankomst til Folketinget
8.30
Folketingets direktør, Marie Hansen, byder velkommen
8.40-9.00
I finder jeres pladser i Folketingssalen
9.00-9.10
Folketingets formand, Søren Gade (V), byder velkommen
9.10-9.15
I følges med folketingsbetjente til jeres udvalg
9.15-11.30
Udvalgsarbejde
11.30-12.10
Frokost
12.30-13.30
Spørgetid med ministre* i Folketingssalen 
13.30-13.45
Pause
13.45-16.30
Forhandling og afstemning i Folketingssalen 
16.30-16.35
Folketingets formand, overrækker de vedtagne forslag til en repræsentant for regeringen og lukker mødet
16.35-16.45
Pause
16.45-17.15
Reception i Landstingssalen for alle deltagere på Ungdomsparlamentsdagen

* Følgende ministre deltager i spørgetiden: Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), Justitsminister Peter Hummelgaard (S), Miljømininister og minister for ligestilling Magnus Heunicke (S), Børne- og undervisningsmininister Mattias Tesfaye (S), Minister for grøn trepart Jeppe Bruus (S), Ældreminister Mette Kierkgaard (M), Minister for by- og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde Morten Dahlin (V), Minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen (V), Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) og Minister for digitalisering Caroline Stage Olsen (M).