Lektioner

Find inspiration og alle opgaverne til Ungdomsparlamentets undervisningsforløb.

 

1. og 2. lektion:

Hvad er samfundsudfordringen?

Politik handler dybest set om, hvordan man gør verden til et bedre sted. Men hvordan gør man det? Politikerne har mange forslag. Hvad er jeres?

I de 5 temaer bliver nogle af samfundets store udfordringer ridset op. I skal komme med et lovforslag, der forsøger at imødekomme et problem eller en udfordring, som I mener ligger inden for et af de 5 temaer, og som I mener, kræver opmærksomhed fra politisk hånd.

 

Diskuter de fem samfundsudfordringer og beslut, hvilket tema I synes er vigtigst at arbejde med.

Hvilke udfordringer ser I? Er der noget, som burde være anderledes, eller som kan ændres/forbedres?

Det kan være en god idé at lave en brainstorm, hvor I skriver alle de problemstillinger og udfordringer ned, som I kan komme i tanke om inden for det tema, I har valgt.

 

Efter brainstormen skal I udvælge den problemstilling, I synes er vigtigst - eller I kan lægge flere af dem sammen til én konkret problemstilling. Det kan I gøre ved at diskutere følgende:

  • Hvorfor er problemstillingen vigtig?
  • Hvem berører problemstillingen?
  • Hvad er omfanget af problemstillingen?
  • Hvorfor er det nødvendigt at lave ny lovgivning eller ændre eksisterende lovgivning på området?

Husk at skrive jeres problemstilling ned. Den er vigtig, når I skal formulere jeres forslag til et lovforslag, som kan sendes ind til Folketinget.

Til næste samfundsfagstime skal I gøre følgende:

  1. Find mindst tre gode kilder (hjemmesider, bøger eller andet materiale), som kan give jer mere information om problemstillingen.
  2. Tal med mindst én person, der ved noget om problemstillingen.

 

 

3. og 4. lektion:

Kom med dit forslag

Det er nu blevet tid til, at I sammen i grupper skal udarbejde og formulere jeres lovforslag.

Et forslag består af tre dele:

  1. Overskrift
  2. Tekst om, hvad der skal ændres i samfundet
  3. Argumentation for lovforslaget

Sådan laver I jeres forslag:

  1. Skriv forslagets titel. Den skal fortælle, hvad forslaget handler om.
  2. Skriv herefter selve forslagsteksten, som beskriver, hvad I vil have ændret. I skal ikke sætte forslaget op med paragraftegn, men blot skrive en kort tekst, der forklarer jeres lovforslag. Jeres lærer kan vise jer et eksempel på et af de lovforslag, der var med i sidste Ungdomsparlament i 2023.
  3. Beskriv baggrunden for, at I stiller forslaget. Beskriv, hvad formålet med lovforslaget er, og hvorfor I synes, det er nødvendigt. Her argumenterer I for, hvorfor jeres lovforslag er relevant og hvilke grupper i det danske samfund eller på globalt plan, forslaget vil have en konkret effekt for.

Når I har skrevet forslaget, skal I forberede en fremlæggelse af det, som I skal præsentere for klassen i næste time.

I skal også forberede jer på at få feedback fra de andre i klassen, så jeres forslag kan blive endnu bedre og komme tættere på at blive udvalgt til Ungdomsparlamentsdagen.

 

 

 

5. og 6. lektion:

Næsten i hus

I starten af timen skal I fremlægge jeres forslag for resten af klassen, som skal give jer feedback.

Det er vigtigt, at I lytter til den feedback, I får, og arbejder jeres forslag godt igennem ud fra de ting, jeres klassekammerater har sagt. Klassen er med til at hjælpe med at kvalificere forslaget og gøre det endnu bedre.

Når I er færdige med at forbedre jeres forslag, skal I sikre, at både forslagsteksten og bemærkningerne er formuleret, så alle kan læse og forstå det.
I kan stemme om, hvilke af klassens forslag, I synes er bedst og som skal sendes ind til Folketinget.

Som afslutning på jeres arbejde med lovforslaget skal I sende det til Folketinget. Indsendelsen af lovforslag er nu lukket.

Indsendelsen af lovforslag er nu lukket.