Skolevalg
8.-, 9.- og 10.-klasser i hele landet kan deltage i skolevalg.
Skolevalg er et 3 uger langt valgkampslignende undervisningsforløb tilrettelagt som en autentisk valghandling til et folketingsvalg. Alle skoler med 8., 9. og 10. klasse kan være med i Skolevalg. Det er gratis at deltage.
Næste Skolevalg finder sted i 2026.
Formålet med Skolevalg er at styrke unges demokratiske dannelse og deres politiske selvtillid. Skolevalg arrangeres af Folketinget og Børne- og Undervisningsministeriet i samarbejde med Dansk Ungdomsfællesråd (DUF).
Gå til skolevalg.dk
Antal elever
Alle skoler med 8.-, 9.- og 10.-klasser kan deltage. Der er ikke noget krav om, hvor mange elever der skal være i klassen.
Hvad koster det?
Det er gratis at deltage i undervisningsforløbet.
Tid og sted
Skolevalg afholdes i uge 3, 4 og 5 i lige år og foregår på de skoler, der har tilmeldt sig.
Skolevalg afholdes i uge 3, 4 og 5 i ulige år og foregår på de skoler, der har tilmeldt sig.
Skolevalg afholdes i uge 3, 4 og 5 i ulige år og foregår på de skoler, der har tilmeldt sig.
Hvad får eleverne ud af at deltage?
Undervisningsforløbet er tilrettelagt med udgangspunkt i Fælles Mål for samfundsfag og understøtter arbejdet med samfundsfaglige problemstillinger.
Herudover giver forløbet mulighed for at arbejde tværfagligt mellem samfundsfag og dansk. Modulerne i danskfaget er udviklet i overensstemmelse med Fælles Mål for dansk.
De to fags faglige felter kan supplere hinanden og være med til at forberede eleverne på at deltage og tage medansvar i et samfund med frihed og folkestyre.
Valgkampsforløbet udgøres af 3 moduler af en uges varighed, hvor dine elever stifter bekendtskab med:
- Det uformelle demokrati
- Politisk retorik
- Det formelle demokrati
I 1. modul skal dine elever orientere sig i 24 mærkesager for derefter at udvælge 3 mærkesager, som de vil kæmpe for op til valget.
I 2. modul skal dine elever rustes til at deltage i den politiske debat ved at styrke deres bevidsthed om argumentation og retoriske virkemidler, der benyttes til at påvirke den politiske dagsorden.
I 3. modul skal dine elever undersøge og tage stilling til partiernes holdninger. Det samlede forløb skal ruste eleverne til at gå til valg og sætte deres kryds, når de får stemmeret.