Færøudvalgets arbejde

Forholdet mellem Færøerne og Danmark er omdrejningspunktet for udvalgets arbejde. Det omfatter bl.a. emner som bloktilskud, hvalfangst og fiskeri samt miljø, sundhed og sociale forhold.

Større

Opgaver og ansvar

Dagsordenen for Færøudvalgets arbejde er meget bred. Udvalget beskæftiger sig med alle emner, der er knyttet til forholdet mellem Færøerne og Danmark. Det gælder f.eks. erhverv, miljø, sundhed og sociale forhold.

Overordnet kan udvalgets arbejde deles op i tre hovedområder, nemlig lovgivning, der vedrører det statsretlige forhold mellem Færøerne og Danmark (f.eks. overtagelsesloven, som udvider Færøernes hjemmestyre), lovgivning på enkeltområder, som Færøernes hjemmestyre ikke har overtaget, og den danske stats bloktilskud til Færøerne.

Færøske forhold følges også af udvalget, inklusive EU-sager. Færøerne er ikke medlem af EU, men har indgået en handelsaftale og en fiskeriaftale med EU. Spørgsmål om hvalfangst og fiskeri følges f.eks. også af udvalget.

Opgaverne og ansvaret kan deles op i to hovedområder, nemlig behandling af lovforslag og beslutningsforslag, som naturligt falder inden for udvalgets sagsområde, og løbende parlamentarisk kontrol med ministrenes forvaltning af de områder, der ikke er overtaget af Færøernes hjemmestyre.

Studieture

Færøerne er det primære rejsemål, når Færøudvalget tager på studietur. Turene er kilde til viden og inspiration for medlemmerne, og de varer typisk fire dage. Formålet er normalt at give udvalget et nøjere kendskab til færøske forhold.

Færøudvalgets fagministerium

Statsministeriet er udvalgets politiske fagministerium.

 3 udvalgsmøder
behandling af 1 lovforslag og 1 beslutningsforslag
 11 udvalgsspørgsmål fra udvalget
 1 skriftlige henvendelser til udvalget

 

Udvalgets arbejde i folketingsåret 2023-24 havde bl.a. fokus på spionagetruslen mod Færøerne, Færøernes ønske om en ny handelsaftale med EU og den økonomiske situation på Færøerne.


Temamøder, ekspertmøder og andre møder

Den 24. april 2024 præsenterede Nationalbanken sin årlige analyse af Færøernes økonomi for udvalget. Samtidig præsenterede det Færøernes Økonomiske Råd sin konjunkturrapport. Nationalbankens præsentationen er en årligt tilbagevendende begivenhed, som fremover vil blive suppleret med et perspektiv fra Færøernes Økonomiske Råd.


Teknisk gennemgang

Den 3. november 2023 gennemgik justitsministeren og forsvarsministeren sammen med chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste og chefen for Politiets Efterretningstjeneste spionagetruslen mod Færøerne, bl.a. i lyset af den pressedækning, der havde været, af russiske fisketrawleres aktiviteter omkring Norge. 

 

  • 4 udvalgsmøder
  • behandling af 3 lovforslag
  • 13 udvalgsspørgsmål fra udvalget
  • 1 skriftlig henvendelse til udvalget
Udvalgets arbejde i folketingsåret 2022-23 var tilrettelagt med henblik på at give udvalgsmedlemmerne en god indføring i centrale emner i forhold til relationen mellem Danmark og Færøerne. Der var derfor i særlig grad sat fokus på de områder, hvor Danmark fortsat varetager myndighedsopgaven på Færøerne. 
 
 
Temamøder, ekspertmøder og andre møder
Den 25. januar 2023 præsenterede Nationalbanken sin årlige analyse af Færøernes økonomi for udvalget. Præsentationen er en årligt tilbagevendende begivenhed. Den 1. marts 2023 præsenterede Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) projektet »Sjómaq – unge fællesskaber på tværs af Færøerne, Grønland og Danmark«. Projektet er finansieret over finansloven, og formålet er at fremme samarbejde mellem unge i de tre lande. Dansk Ungdoms Fællesråd er ansvarlig for ansøgningsprojekt m.m. 
 
Tekniske gennemgange
Udvalget valgte centrale emner for en teknisk gennemgang i udvalget. Udvalget satte indledningsvis fokus på politi og kriminalforsorg på Færøerne. Justitsministeren gennemgik den 22. marts 2023 sammen med politidirektøren for Rigspolitiet, politidirektøren for Færøernes Politi, direktøren for Kriminalforsorgen og institutionschefen med ansvar fra Færøerne de særlige forhold vedrørende Færøerne. Derudover drøftede udvalget den 3. maj 2023 de sikkerheds- og forsvarspolitiske overvejelser i forhold til Færøerne med forsvarsministeren.
 
Rejse
Udvalget var på studietur til Færøerne den 19.-22. april 2023, hvor formålet var at få indblik i rigsmyndighederne arbejde. Besøget var derfor fokuseret på tre områder: Retsområdet, dvs. retten, politiet og kriminalforsorgen, forsvaret med fokus på arktisk kommando og radarplaceringen. Derudover drøftede udvalget aktuelle emner med 
lagmand Aksel V. Johannesen, med Udlandsudvalget i Lagtinget og med landsstyremanden for fiskerianliggender. Et centralt emne i drøftelserne var Færøernes fiskeriaftale med Rusland, og udvalget mødtes i den forbindelse med et af de fiskeriselskaber, der fisker i Barentshavet.
 
  • 2 udvalgsmøder
  • behandling af 1 lovforslag
  • 32 udvalgsspørgsmål fra udvalget
  • 3 skriftlige henvendelser til udvalget

Udvalget har beskæftiget sig med Færøernes økonomi og erhvervsudvikling i det forgangne folketingsår. Derudover udviste udvalget interesse for politi og kriminalforsorg på Færøerne i forhold til de indgåede aftaler om politiet og kriminalforsorgen. 

Temamøder, ekspertmøder og andre møder
Nationalbanken og Færøernes Økonomiske Råd præsenterede deres vurdering af udviklingen i Færøernes økonomi for udvalget henholdsvis ved et lukket møde i Folketinget den 23. november 2021 og på den færøske repræsentation i København. 
Udvalget mødtes den 18. november 2021 med Arctic Business Network og med Norges parlamentariske delegation til Nordisk Råd den 21. april 2022. 
Derudover havde udvalget lejlighed til at drøfte forhold af relevans for Danmark og Færøerne med statsministeren på et møde den 6. maj 2022 i Statsministeriet. 

Fællesaktiviteter med andre udvalg
En række udvalg afholder aktiviteter, hvor Færøudvalget deltager. Særlig Forsvarsudvalget og Arktisk Delegation har afholdt aktiviteter af interesse for Færøudvalget. Udvalget har f.eks. deltaget i Forsvarsudvalgets høring den 23. marts 2022 om NATO’s rolle i Arktis og i Arktisk Delegations sommerrejse til Svalbard og Oslo den 6.-9. juni 2022, hvor der var arrangeret møder med forskellige forskere inden for klima og miljø, der orienterede om situationen i Arktis.

  • 1 udvalgsmøde
  • behandling af 1 lovforslag
  • 31 udvalgsspørgsmål fra udvalget

Udvalget beskæftiger sig med alle emner, der er knyttet til forholdet mellem Færøerne og Danmark, f.eks. erhverv, miljø, sundhed og sociale forhold. I folketingsåret har udvalget f.eks. behandlet lovforslag L 72 fra udlændinge- og integrationsministeren om arbejdsmarkedstilknytning i forbindelse med opholdstilladelse på Færøerne. Derudover har udvalget beskæftiget sig med udarbejdelsen af en ny arktisk strategi for rigsfællesskabet.

Rejse

Den 19.-23. september 2021 foretog udvalget en rejse til Færøerne. Formålet var gennem møder og besøg hos færøske politikere, organisationer, embedsmænd og erhvervsfolk at danne sig et indtryk af de aktuelle politiske, økonomiske og kulturelle forhold på Færøerne. Udvalget mødte bl.a. lagmanden og Lagtingets Udlandsudvalg og besøgte politiet, arresten i Mjørkadal, en række virksomheder og erhvervsorganisationer, fri- og folkekirker og organisationer på det sociale og det kulturelle område. 

 
  • 2 temamøder

 

Forholdet mellem Færøerne og Danmark er omdrejningspunktet for udvalgets arbejdet. Udvalget har bl.a. beskæftiget sig med konsekvenserne af, at regeringen ønsker at gøre telekommunikation til kritisk infrastruktur, og betydning af dette for Færøernes planer for opbygning af et 5G-netværk. Udvalget har desuden behandlet en ny retsplejelov for Færøerne, der skal træde i kraft den 1. januar 2021.

 

Temamøder, ekspertmøder og andre møder

Udvalget mødtes med den færøske repræsentationschef i København og direktøren for Færøsk Industri. Derudover mødte udvalget Nordatlantisk Gymnasieklasse, der har elever fra Færøerne, Grønland, Island og Danmark, og som har uddannelsesforløb i hver af de fire lande, startende i Danmark på Gribskov Gymnasium. Derudover deltog udvalget i webinar om udarbejdelsen af kongerigets arktiske strategi. 

 

Rejser
Udvalgets planlagte rejse til Færøerne måtte udskydes på grund af rejserestriktioner som følge af Corona-pandemien.

 
  • 1 udvalgsmøde
  • behandling af 1 lovforslag
  • 16 udvalgsspørgsmål fra udvalget
  • 1 skriftlig henvendelse til udvalget

 

Den 12. marts 2019 afholdte udvalget i samarbejde med Grønlandsudvalget og Den Arktiske Arbejdsgruppe en høring om FN’s verdensmål i nordatlantisk perspektiv. Høringen tog udgangspunkt i verdensmål nr. 14, som handler om at bevare og sikre bæredygtig brug af verdens have og deres ressourcer. Høringen indledtes med en præsentation af henholdsvis Færøernes og Grønlands tilgang til verdensmålene. Herefter blev blikket rettet mod havet og dets ressourcer, og den betydning det har for Færøerne og Grønland.


På høringen var bl.a. oplæg fra:

  • Færøernes lagmand, Aksel V. Johannesen (Javnaðarflokkurin)
  • Grønlands Naalakkersuisoq for Finanser og Nordisk Samarbejde, Vittus Qujaukitsoq (Nunatta Qitornai)
  • Færøernes fiskeriminister, Høgni Hoydal (Tjóðveldi)
  • Professor Minik Rosing, Københavns Universitet
  • CIO ved Matís.is, Arnljótur Bjarki

 

 
  • 2 udvalgsmøder
  • behandling af 1 lovforslag 
  • 12 udvalgsspørgsmål til 6 forskellige ministre, herunder navnlig udlændinge- og integrationsministeren
  • 1 skriftlig henvendelse til udvalget

Studieture

  • Udvalget foretog den 9.-13. september 2018 en studierejse til Færøerne. Formålet med rejsen var bl.a. gennem møder og besøg hos færøske politikere, embedsmænd og erhvervsfolk at danne sig et indtryk af de aktuelle politiske, økonomiske og kulturelle forhold på Færøerne.

Udvalgets aktiviteter i folketingsåret 2016-17

  • 4 udvalgsmøder
  • behandling af 3 lovforslag.
  • 16 udvalgsspørgsmål til henholdsvis sundhedsministeren, børne- og socialministeren, udenrigsministeren, justitsministeren, udlændinge- og integrationsministeren, transport-, bygnings- og boligministeren og skatteministeren 
  • 2 skriftlige henvendelser til udvalget 

Se generel statistik om udvalget i Folketingets årsberetning her.

Udvalgets aktiviteter i folketingsåret 2016-17

  • 4 udvalgsmøder
  • behandling af 1 lovforslag 
  • 22 udvalgsspørgsmål til hovedsagelig transport- og bygningsministeren og social- og indenrigsministeren

Se generel statistik om udvalget i folketingets årsberetning her. 

Høring om 

  • grindefangst, den 18. november 2015

Studietur i det forgangne år

  • studierejse til Færøerne, den 14.-18. august 2016 om de politiske, økonomiske og kulturelle forhold på Færøerne

Udvalget havde ikke aktiviteter i folketingsåret 2014-15 (2. samling)

  • 4 udvalgsmøder 
  • behandling af 2 lovforslag 
  • 10 udvalgsspørgsmål til forskellige ministre

Leksikon

Gå til leksikon

Beslutningsforslag

Et beslutningsforslag dvs. et forslag til folketingsbeslutning, indeholder et klart formuleret politisk budskab om, at regeringen skal handle på et emne, f.eks. ved at fremsætte et lovforslag.

Høring

Folketingets udvalg har mulighed for at holde en høring om et emne, der interesserer udvalget. Her inviteres eksperter til at komme og fortælle om deres viden og synspunkter om emnet.

Lovforslag

Et lovforslag er oplægget til en lov og skal behandles tre gange i Folketingssalen. Hvis det vedtages, stadfæstes og kundgøres, bliver det til en gældende lov.

Udvalgsmøde

De fleste af Folketingets udvalg holder møde en gang om ugen. Alle faste udvalg har et fast mødetidspunkt og mødes i et bestemt udvalgslokale.

Udvalgssekretær

Hvert folketingsudvalg har som minimum en udvalgssekretær og en udvalgsassistent, der hjælper medlemmerne af udvalget.