Om 2030-netværket

Større

Folketingets tværpolitiske netværk for FN's verdensmål (2030-netværket)

Folketinget tager aktiv del i gennemførelsen af FN’s verdensmål i Danmark. I 2017 blev Folketingets tværpolitiske netværk for verdensmålene - også kaldet 2030-netværket - etableret. Netværket er en tværpolitisk parlamentarisk gruppe for alle Folketingets partier. Formandsposten i 2030-netværket tildeles oppositionen, mens regeringen har næstformandsposten.

2030-netværkets formål er at fremme FN’s verdensmål ved bl.a. at dele viden, drøfte relevante temaer vedrørende opfyldelsen af målene i Danmark og udøve parlamentarisk kontrol. Netværket har dog ikke de samme parlamentariske værktøjer og instrumenter som et parlamentarisk udvalg. F.eks. kan netværket ikke stille spørgsmål til ministre eller anmode om et mundtligt eller skriftligt svar. 

2030-netværket har etablereret et rådgivende organ ved navn ’2030-panelet’ med repræsentanter fra civilsamfundet, erhvervslivet, forskningsverden, NGO’er mfl. Panelet er en tværsektoriel platform, der engagerer en række interessenter fra det danske samfund og rådgiver netværket om indfrielsen af verdensmålene. Netværket og panelet er i regelmæssig dialog for at sikre, at drøftelserne i netværket er opdaterede og informerede.

Netværket er altså et forum for en bred og inkluderende dialog om verdensmålene og samtidig en platform for samarbejde med civilsamfundet, erhvervslivet mv.

Eksempler på hvordan Folketinget arbejder med verdensmålene: 

Et katalog med ideer til hvordan man arbejder med verdensmålene i Folketinget

  • Der er udviklet et katalog med ideer til, hvordan medlemmer af Folketinget kan arbejde med verdensmålene i det daglige arbejde.

En analyse af Rigsrevisionen om hvordan ministerierne arbejder med verdensmålene

Oversættelse af de 17 verdensmål til dansk kontekst

Input til den danske handlingsplan og ’Voluntary National Review’ (VNR)

Ansvarlige ministerier

Se 2030-netværkets medlemmer Læs mere om 2030-panelet Læs mere om FN’s verdensmål

Sekretariatsbetjening

Folketingets Præsidium har besluttet, at tværpolitiske netværk, der består af folketingsmedlemmer, kan få sekretariatsbetjening af Folketingets Administration, hvis de lever op til en række kriterier. Et af kriterierne er, at netværket er bredt forankret i Folketingets partier. Et andet kriterium er, at netværket beskæftiger sig med et emne, der går på tværs af Folketingets udvalg. 

2030-netværket opfylder nævnte kriterier, og netværket har siden den 1. marts 2020 modtaget sekretariatsbistand fra Folketingets Administration. Forinden stod Globalt Fokus for sekretariatsbetjeningen.

2030-netværkets tidligere aktiviteter

2030-panelet

2030-panelet blev etableret af Folketingets 2030-netværk i juni 2017. Det er et tværpolitisk netværk, der har til formål at understøtte 2030-netværkets politiske arbejde og fremme FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling i samarbejde med politikerne.

Tænketanken Mandag Morgen (en uafhængig tænketank, som præger samfundsudviklingen med dagsordenskabende og politisk uafhængige analyser og debatskabelse) varetager sekretariatsfunktionen for 2030-panelet. 

Læs mere om 2030-panelet her Læs mere om Tænketanken Mandag Morgen her

I Folketingsåret 2023-24 fokuserede 2030-netværket på Danmarks indfrielse af FN’s verdensmål nr. 12 om ansvarligt forbrug og ansvarlig produktion og afholdt en række arrangementer, der satte spot på forbrug og produktion i Danmark. Netværket holdt flere møder med 2030-panelet for at styrke det fælles samarbejde og få input til arbejdet med at skabe fremdrift for verdensmålene.

2030-netværket holdt også en høring om fremdriften for verdensmålene i samarbejde med 2030-panelet og med deltagelse af den koordinerende minister for verdensmålene, Dan Jørgensen (S).

På folkemødet på Bornholm arrangerede 2030-netværket og 2030-panelet debatter om verdensmålene og bæredygtigt forbrug. Dertil engagerede netværkets medlemmer sig i verdensmålsugen, og holdt bl.a. konference i Folketinget den 5. og 6. november 2023.

Endvidere drøftede netværket verdensmålene med unge fra Kenya, Mali, Sydafrika, Uganda, Rwanda, Tanzania, Burundi, Den Demokratiske Republik Congo og Sydsudan. De unge var i Danmark som led i Danida Fellowship Centres læringsprogram. 

I Folketingsåret 2022-23 fokuserede 2030-netværket primært på opstarten efter valget i 2022, herunder konstituering af netværket.

Dertil har netværkets medlemmer engageret sig i verdens målsugen i uge 47, som Folketinget dannede rammerne for. 2030-netværket har ligeledes mødtes med 2030-panelet for at styrke det fælles samarbejde og få input til arbejdet med at skabe fremdrift for verdensmålene.

Endvidere har netværket drøftet verdensmålene med unge fra Kenya, Sydafrika, Palæstina, Mali, Tanzania, Uganda, Burundi, Sydsudan og Rwanda, der var i Danmark som led i Danida Fellows hip Centres læringsprogram.

Derudover engagerede netværket sig i FN’s Global SDG Synthesis Coalition for at dele ud af danske erfaringer ved rørende indfrielse af verdensmålene og lære af andres erfaringer.
I Folketingsåret 2021-22 har 2030-netværket primært fokuseret på opfølgningen af regeringens handlingsplan for FN’s verdensmål og herunder på de mål, hvor Danmark har størst udfordringer. Det drejer sig bl.a. om verdensmål nr. 12 »Ansvarligt forbrug og produktion«.

2030-netværket har bl.a. afholdt aktiviteter om plastik i havene og drøftet, hvordan verdensmålene kan fylde mere i grunduddannelserne.
2030-netværket har holdt fere møder med 2030-panelet med henblik på at styrke det fælles samarbejde, så der kan komme mest mulig fremdrift i opfyldelsen af verdensmålene mod 2030.

Endelig har 2030-netværket arbejdet for, at regeringen i højere grad arbejder med verdensmålene i sine udspil ved f.eks. konsekvensvurderinger af
lovforslag, og har også foreslået fere parlamentariske aktiviteter med verdensmålene som omdrejningspunkt, herunder debatter i Folketingssalen.
Finansudvalget i Folketinget har også nedsat en parlamentarisk arbejdsgruppe om verdensmålene.
Parlamentarisk arbejdsgruppe om verdensmålene