Hvilke regler er der for sprog og opførsel i Folketingssalen?

Reglerne for, hvordan møderne i Folketingssalen skal afvikles, finder du i Folketingets forretningsorden.

I landets parlament skal der være respekt om møderne i Folketingssalen. Møderne skal holdes i god ro og orden, og medlemmerne skal tale pænt til hinanden, selv om de er politisk uenige. Folk på tilhørerpladserne skal også sidde stille og må ikke sige noget under mødet. Det sørger formanden eller en af de 4 næstformænd for. De leder møderne i salen på skift – og hvis ingen af dem kan, træder en af de 4 tingsekretærer til. 

Den siddende formand griber ind, hvis der er uro under mødet, f.eks. hvis medlemmerne snakker for højlydt med hinanden, eller hvis nogle af tilhørerne larmer eller på anden måde forstyrrer mødet. 

Hvorfor siger man hr. og fru og bruger efternavne i Folketingssalen?

Folketingsmedlemmerne skal sige hr. og fru til hinanden, omtale hinanden i tredje person og bruge hinandens efternavne eller titler (gælder for ministre og formænd). Det står i Folketingets forretningsorden: 

»Det er ikke tilladt at tiltale nogen direkte under forhandlingerne. Medlemmerne (bortset fra ministrene) benævnes: hr. eller fru med tilføjelse af navn uden titel. Ministre benævnes med den officielle ministertitel.«

Tiltaleformen kan virke lidt gammeldags. Men man holder fast i den, fordi den skaber en værdig ramme om de politiske debatter. 

Stil et spørgsmål
Større
Du kan selv stille et spørgsmål til Folketingets Oplysning. Brug linket herunder. Hvis du sender dit spørgsmål inden klokken 15.00 på hverdage, kan du regne med at få svar samme dag.