Hvorfor har Folketinget overtaget Rigsarkivets tidligere bygninger?
Folketinget har et grundlæggende ønske om løbende at skabe nye og bedre rammer for et åbent, tilgængeligt og engagerende folkestyre. Rigsarkivets tidligere bygninger giver Folketinget mulighed for at skabe mere plads til borgervendte aktiviteter og for at styrke rammerne for det parlamentariske arbejde.
Hvad kommer byggeprojektet til at koste?
Det kommende arbejde handler om at udarbejde et solidt beslutningsgrundlag for det konkrete byggeprojekt, som bl.a. rummer et nyt besøgscenter, et nyt spisested, en ny underjordisk besøgsindgang og en underjordisk forbindelse mellem Christiansborg Slot og de historiske og fredede bygninger, hvor Rigsarkivet tidligere havde til huse. Det er ikke muligt at melde projektets samlede budget- og tidsramme ud, før der foreligger et gennemarbejdet beslutningsgrundlag.
Hvem hjælper Folketinget med arbejdet?
Folketinget har indgået en aftale med Bygningsstyrelsen om, at styrelsen varetager bygherrerollen i byggeprojektet. Bygningsstyrelsen og Folketinget udskrev i 2023 en projektkonkurrence, hvor 5 arkitekthold blev bedt om at komme med idéer til, hvordan bygningerne kan ombygges til gavn for fremtidens folkestyre. Det har helt konkret handlet om at finde frem til, hvordan de nye rammer kan se ud ‒ med afsæt i Folketingets vision for byggeriet.
I 2024 blev Cobe, sammen med Arcgency, Drachmann Arkitekter og Sweco Danmark, udpeget som vinder af den projektkonkurrence, som Folketinget og Bygningsstyrelsen udskrev i 2023.
Hvad sker der nu?
Nu skal der udarbejdes et robust grundlag for selve udførelsen af byggeprojektet.
Konkret betyder det, at der i næste fase af projektet skal forberedes og gennemføres et entrepriseudbud, så Folketinget og Bygningsstyrelsen kan finde en totalentreprenør. Denne entreprenør skal sammen med vinderne af arkitektkonkurrencen udarbejde det nødvendige grundlag for byggeprojektet.
I forberedelsen af entrepriseudbuddet indgår et dispositionsforslag, som bl.a. viser den rumlige disponering af bygningerne. Dette forslag konkretiserer de idéer og skitser, som arkitekterne præsenterede i projektkonkurrencen i marts 2024.
Når totalentreprenøren er valgt, skal der udarbejdes et projektforslag, og derefter skal projektet godkendes af myndighederne. Dette forventes tidligst at ske i 2027. På baggrund af det myndighedsgodkendte forslag kan Folketinget træffe den endelige beslutning om byggeprojektets gennemførelse.
Hvad bruger Folketinget Rigsarkivets tidligere bygninger til, inden bygningerne bliver restaureret og transformeret?
Folketinget bruger dele af bygningerne til kontorer og undervisningslokaler. Lokalerne vil i løbet af de kommende år også blive brugt til genhusning i forbindelse med renovering af andre områder i Folketinget.