Grundlovens paragraf 16

§ 16

Ministrene kan af kongen eller Folketinget tiltales for deres embedsførelse. Rigsretten påkender de mod ministrene for deres embedsførelse anlagte sager.

Kommentar:

En minister er ansvarlig for den måde, hun eller han styrer sit ministerium på. Hvis hun eller han f.eks. forsømmer sit arbejde eller mistænkes for at gøre noget ulovligt, kan Folketinget kræve ministeren stillet for en særlig domstol. Den hedder Rigsretten og er beskrevet i § 59. Rigsretten afgør, om ministeren er skyldig. Ifølge lovens ordlyd kan regenten også kræve ministrene tiltalt ved Rigsretten. Men i praksis er det regeringen, som har denne ret.

Siden Rigsretten blev indført i 1849, har der været seks rigsretssager, hvor tre ministre er blevet dømt. I 1910 blev forhenværende indenrigsminister Sigurd Berg idømt en bøde for at have forsømt tilsynet med Den Sjællandske Bondestands Sparekasse (Albertisagen). I 1995 blev forhenværende justitsminister Erik Ninn-Hansen idømt 4 måneders betinget fængsel for at have hindret tamilske flygtninge i at få deres familier til Danmark (tamilsagen). I 2021 blev forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg idømt 60 dages ubetinget fængsel for at adskille de asylansøgerpar, hvor den ene var under 18 år (instrukssagen).