Når lovforslaget om indfødsrets meddelelse er behandlet 3 gange i Folketinget og vedtaget, skal loven stadfæstes og offentliggøres med et lovnummer.
For den gruppe af ansøgere, der er nævnt i §§ 1-4, gælder, at ministeriet efter offentliggørelsen udsender statsborgerretsbeviser. Man skal altså ikke gøre noget, men afvente brev fra Udlændinge- og Integrationsministeriet. Der kan godt gå 3-4 uger, fra loven er trådt i kraft.
For den gruppe af ansøgere, der er nævnt i §§ 6-9, gælder, at de får deres statsborgerretsbevis, når de deltager i grundlovsceremonien og opfylder betingelserne.
Reglerne om grundlovsceremoni
For den gruppe af ansøgerne, der er nævnt i §§ 6-9 på loven, gælder reglerne om deltagelse i grundlovsceremoni.
Det betyder, at de nævnte personer efter vedtagelsen af loven også skal deltage i en grundlovsceremoni, hvor de bl.a. som ansøgere skriver under på at ville overholde grundloven og udveksle et håndtryk med borgmesteren. Deltager man ikke i ceremonien, får man ikke dansk statsborgerskab.
Der gælder følgende:
- Man skal opfylde reglerne for indfødsret og have sit navn stående på lovforslaget og på den endelige lov om indfødsrets meddelelse.
- Umiddelbart efter loven om indfødsrets meddelelse er vedtaget, får man tilsendt en erklæring fra Udlændinge- og Integrationsministeriet. Erklæringen på tro og love om eventuelle strafbare forhold skal udfyldes, underskrives og indsendes til ministeriet, så snart man har tilmeldt sig til en grundlovsceremoni.
- Man skal deltage i en grundlovsceremoni senest 2 år efter vedtagelsen af den lov om indfødsrets meddelelse, hvor ens navn fremgår.
- Ved selve grundlovsceremonien skal man underskrive en erklæring om at ville overholde grundloven.
- Du får derefter udleveret dit statsborgerretsbevis, når du har trykket hånd med borgmesteren.
- Kommunen sender efterfølgende en kopi af den underskrevne erklæring til Udlændinge- og Integrationsministeriet.
- Når Udlændinge- og Integrationsministeriet modtager den underskrevne erklæring, registrerer de den og sørger for, at du bliver registreret som dansk i CPR-registret.
Det er de enkelte kommuners ansvar at afholde grundlovsceremonierne.
Vær opmærksom på, at man selv skal orientere sig om, hvornår den enkelte kommune afholder grundlovsceremonien, f.eks. på kommunes hjemmeside eller i lokalaviser. Ansøgerne får altså ikke nogen direkte invitation.
Gå til Udlændinge- og Integrationsministeriets side om deltagelse i kommunal grundlovsceremoni