Regler for journalisters adgang til Christiansborg

10.04.2025

Præsidiet og pressens repræsentanter på Christiansborg har sammen aftalt en række spilleregler for journalisters adgang til Folketinget. Her angives også mulige sanktioner, hvis reglerne overtrædes.

Der har de seneste dage været en del opmærksomhed om den sanktion, som Folketingets Præsidium har besluttet at tildele journalist Mads Brügger fra Frihedsbrevet. Det er normalt, at klager over journalister holdes fortroligt i Præsidiet. Men fordi den ene part i sagen selv har kommunikeret om afgørelsen, giver det anledning til følgende kommentar fra Folketingets Præsidium:

 

”Folketinget har en lang tradition for at være et åbent parlament, der lægger vægt på at give pressen gode arbejdsbetingelser. Derfor findes der stort set ikke andre parlamenter i verden, hvor pressen har så direkte adgang til de folkevalgte. Den udstrakte åbenhed hviler imidlertid på, at pressen overholder en række basale spilleregler, som er aftalt mellem Præsidiet og pressens repræsentanter på Christiansborg (Folketingets Presseloge).

 

Selvom der er meget opmærksomhed på det arbejde der foregår i Folketinget, så er Christiansborg først og fremmest en arbejdsplads for medlemmer og ansatte. Det betyder blandt andet, at kontorer og mødelokaler er frirum, hvor man selv bestemmer, hvem man inviterer ind. Det betyder også, at et interview først kan finde sted, når en person har indvilget i at blive interviewet. Heldigvis fungerer samarbejdet i det daglige rigtig fint, og vi modtager kun sjældent klager.

 

Den afgørelse, som Præsidiet har truffet, efter indstilling fra Folketingets Administration, følger de regler, som er aftalt med Presselogen, og hvor det er beskrevet, at overtrædelser af reglerne kan medføre karantæne i 3 eller 6 måneder.

 

I den konkrete sag, har Præsidiet blandt andet lagt vægt på, at journalisten sammen med en gæst er gået ind til et lukket arrangement, hvor de fleste tilstedeværende var menige medarbejdere. Efterfølgende har journalisten desuden gengivet samtalen og bragt et billede, uden at nogen har givet lov til det. I den forbindelse er det en skærpende omstændighed, at de fleste tilstedeværende var menige medarbejdere, som ikke har samme erfaring med at omgås journalister, som folkevalgte, og som derfor kan opleve situationen som ekstra utryg.”

 

De fælles spilleregler for pressens adgang til Folketinget, som er aftalt mellem Folketingets Præsidium og Folketingets Presseloge, er senest revideret i 2020 og kan læses her

 

 

Opgørelse over klager og sanktioner til journalister på Christiansborg siden 2012:

Sanktioner

Antal

Advarsler

6

3 måneders karantæne

3

6 måneders karantæne

6

Klage afvist

2

Klager i alt

17