179 unge skal fremsætte forslag til nye love i Folketinget

22.01.2025

På Ungdomsparlamentsdagen, mandag den 27. januar, vil 179 særligt udvalgte elever fremsætte og behandle deres egne lovforslag i Folketinget.

Skoleelever i 8.-, 9.- og 10.-klasser fra Danmark, Grønland og Færøerne har i efteråret deltaget i Folketingets undervisningsforløb, hvor de har udarbejdet forslag til nye love, som de mener kan løse vigtige samfundsudfordringer. Eleverne har haft mulighed for at indsende deres lovforslag til Folketinget. Alle forslag er læst igennem, og 60 forslag, som 179 elever står bag, er udvalgt til Ungdomsparlamentsdagen. I udvælgelsen blev der lagt vægt på, at skoler fra hele landet blev repræsenteret, og at forslagene var gennemarbejdede og velargumenterede. De 179 elever og deres lærere deltager i Ungdomsparlamentsdagen i Folketinget, hvor eleverne skal fremsætte, debattere og stemme om deres egne lovforslag i Folketingssalen.

Fremtidssikring af demokratiet 

Folketingets formand, Søren Gade (V), glæder sig til at byde de unge parlamentarikere velkommen i Folketinget mandag den 27. januar på Ungdomsparlamentsdagen: 

»Hvis vi tager demokratiet for givet, så er vi på vej til at miste det. Derfor er det så vigtigt, at vi gør en indsats for at invitere de unge indenfor i demokratiets maskinrum. De unge er vores fremtid, Danmarks demokratiske fremtid. De unge mennesker skal opleve værdien af at kunne debattere og høre på andres meninger, inden de træffer vigtige beslutninger. Og det er netop det, de unge skal på Ungdomsparlamentsdagen. Jeg glæder mig meget til at møde de unge mennesker og høre deres forslag til løsninger på vigtige samfundsudfordringer,« siger Søren Gade.

Ungdomsparlamentsdagen 2025 

Når de 179 skoleelever møder ind på Christiansborg, er de velforberedte. Med sig har de i alt 60 forslag til nye love, de selv har udarbejdet, og som de mener vil kunne løse udfordringer og problemstillinger inden for emnerne uddannelse, sundhed, klima, flygtninge og lovovertrædelser. Eleverne skal arbejde med deres forslag på stort set samme måde, som det normalt foregår i Folketinget. Således skal de deltage i udvalgsarbejde, der ledes af folketingsmedlemmer, de skal stille spørgsmål til ministre i spørgetiden, og de skal debattere og stemme for eller imod deres lovforslag i Folketingssalen. Som afslutning på Ungdomsparlamentsdagen bliver de forslag, eleverne stemmer igennem, overrakt af Folketingets formand til en repræsentant for regeringen. De vedtagne forslag er Ungdomsparlamentets bud på, hvad der ville blive ændret i samfundet, hvis det altså var eleverne i skolernes ældste klasser, der bestemte.