Baggrund for lovforslag om befordringsgodtgørelse

21.10.2024

Flere medier omtaler i dag lovforslag L 57 om ændring af regler for befordringsgodtgørelse for medlemmer af Folketinget, som Folketingets Præsidium har fremsat.

De nugældende rejseregler om godtgørelse for befordring i egen bil i Folketingets rejseregler er vedtaget af Udvalget for Forretningsordenen i 2013. Efter disse regler kan der til medlemmer af Folketinget ydes skattefri godtgørelse for befordring i egen bil i videre omfang end efter folketingsvalglovens regler. Således omfatter folketingsvalgloven ikke befordring i forbindelse med politiske møder i andre storkredse end den storkreds, hvor det pågældende medlem er opstillet.
 
Folketingets Administration har de seneste år generelt gennemgået Folketingets rejseregler for at opdatere og forenkle dem. I den forbindelse blev Administrationen opmærksom på den manglende lovhjemmel til at yde befordringsgodtgørelse i forbindelse med politiske møder i andre storkredse end den storkreds, hvor det pågældende medlem er opstillet. 
 
Da Præsidiet har ønsket at bevare ordning, som den hidtil har været administreret, blev der sat gang i en proces for at give hjemmel til at udbetale skattefri befordringsgodtgørelse til politiske møder i alle storkredse. 
 
I første omgang vedtog UFO en tekstanmærkning før sommerferien, som giver hjemmel til udbetalingen af befordringsgodtgørelsen siden 2013. Nu følges det op med en ændring af valgloven, der fremadrettet giver hjemmel og sikrer skattefrihed.
 
Der er vigtigt at understrege, at der allerede er hjemmel i folketingsvalgloven til skattefri befordringsgodtgørelse til medlemmer af Folketinget i en række tilfælde, bl.a. til politiske møder i egen valgkreds og transport mellem bopæl og Folketinget. Derfor er det kun en mindre del, der er udbetalt uden den nødvendige hjemmel. Folketingets Administrationen skønner, at der i perioden 2013-2024 er udbetalt cirka 5 millioner kroner i forbindelse med kørsel til politiske møder uden for egen kreds. 
 
Samtidig skal det understreges, at det alene er gennemgangen af rejsereglerne, der er årsagen til, at ønsket om at sikre den manglende hjemmel er opstået.  Folketingets Administration kender ikke de enkeltes medlemmers skatteforhold, men er ikke bekendt med, at der har været sager om manglende skattebetaling eller lignende som følge af udbetalt befordringsgodtgørelse. Da Pengene allerede har været afsat, er der ikke behov for at finde nye midler til lovforslaget.

Læs lovforslaget L 57 her