Folketingets Præsidium besøgte Ukraine

13.09.2024

Torsdag den 12. september 2024 besøgte Folketingets Præsidium Kyiv for at udtrykke støtte til Ukraines ret til frihed og demokrati.

Fotograf: Ayub Gagramanov 

Præsidiet mødte præsident Volodymyr Zelenskyj, premierminister Denys Shmyhal, vicepremierminister Olha Stefanishyna samt repræsentanter for civilsamfundet.

Siden Ruslands fuldskalaangreb på Ukraine har et samlet Folketing stået bag støtten til Ukraine, og på alle møder blev Danmark takket for den store støtte. Det blev samtidig understreget, at der er brug for yderligere støtte, hvis Ukraine skal overleve som selvstændig nation. 

Under besøget fik Folketingets formand, Søren Gade, overrakt Prins Yaroslav den Vises orden af 2. grad af præsident Volodymyr Zelenskyj. 

Folketingets Præsidium mødtes også med den ukrainske parlamentsformand og parlamentsledelse og en repræsentant fra oppositionen. Trods fuldskalainvasionen den 24. februar 2022 har det ukrainske parlament, Verkhovna Rada, været i funktion under hele krigen. Folketinget bistår Verkhovna Rada med ekspertbistand og træning af embedsmænd, og en styrkelse af samarbejdet blev drøftet. 

Præsidiet besøgte derudover det udbombede hovedkvarter for Folkekirkens Nødhjælp og en terapihave for ukrainske veteraner.  

Besøget har gjort stort indtryk på Folketingets formand og det øvrige Præsidium: 

»Ukraines frihedskamp er ikke kun deres egen kamp. De kæmper hver eneste dag en brutal kamp for vores værdier om frihed og demokrati. Derfor er det ikke Ukraine, der skal takke for økonomisk og militær støtte, men Danmark, der skal takke for deres kamp, der hver eneste dag koster menneskeliv. Det blev i den grad understreget i vores samtale med nogle af de mange ukrainske veteraner. Dem fik vi mulighed for at takke og fortælle, at hele Folketinget står bag dem og støtter dem i deres kamp. Samme budskab fik vi afleveret til den politiske ledelse i Ukraine, hvor vi også understregede, at vi fortsætter støtten, så længe det er nødvendigt.«

Større
Større
Større
Større
Større
Større
Større
Større