Indenrigsudvalget og Beskæftigelsesudvalget har besøgt Vesthimmerland og Viborg

19.06.2024

Medlemmer af Indenrigsudvalget og Beskæftigelsesudvalget har været på studietur i Vesthimmerland og Viborg Kommune for at høre om hhv. beskæftigelsesindsatsen og frisættelse på ældreområdet.

Medlemmer af Indenrigsudvalget og Beskæftigelsesudvalget har tirsdag den 18. juni 2024 været på studietur i Vesthimmerland og Viborg Kommune. I Vesthimmerland Kommune var fokus på erfaringerne med frikommuneforsøg på beskæftigelsesområdet, mens fokus i Viborg Kommune var på velfærdsaftalen på ældreområdet.

På Vesthimmerland Kommunes rådhus i Aars blev udvalgsmedlemmerne mødt af borgmesteren og engagerede ledere og medarbejdere, der kunne fortælle om kommunens udvikling af beskæftigelsesindsatsen, som i høj grad sker i koordination med uddannelses-, erhvervs- og socialområdet.

Medarbejdernes arbejde er tilsyneladende blevet mere meningsfuldt gennem de senere år, fordi deres faglighed kommer mere i spil, og man tager i højere grad udgangspunkt i den enkelte borgers situation. 

I Viborg Kommune besøgte udvalgsmedlemmerne både rådhuset, Hjælpemiddelservice Viborg og Pleje- og Omsorgscenter Kildehaven.

På rådhuset blev der fortalt om de mange prøvehandlinger, man har gennemført på ældreområdet, hvoraf en stor del også kunne gennemføres uden frisættelse på området og således kunne udbredes til andre kommuner allerede i dag. 

Besøget ved Hjælpemiddelservice Viborg gav indblik i en model, hvor tillid har ført til effektive og gode løsninger til gavn for borgeren. Her kan borgere med udfordringer af forskellig art få hurtig og let adgang til hjælpemidler, der forbedrer deres livskvalitet med det samme. På Pleje- og Omsorgscenter Kildehaven hørte udvalgsmedlemmerne bl.a. om arbejdet med fleksibel arbejdstid, som f.eks. betyder, at nogle medarbejdere møder senere ind eller tilvælger 10 og 12 timers vagter.

Theresa Berg Andersen (SF), formand for Indenrigsudvalget udtaler på udvalgets vegne: ”Det er enormt berigende, at vi som udvalg kan komme ud i vores kommuner og se, hvad der foregår i praksis. 

Vi er blevet bekræftet i, at frikommuneforsøg og velfærdsaftaler gør en forskel, der har givet vores kommuner mulighed for at lave skræddersyede løsninger, der bedst tjener borgernes behov, fremmer innovation og øger lokaldemokratiet. Det har været en kæmpe fornøjelse at opleve i Vesthimmerland og Viborg Kommune.”

Fra udvalgene deltog:

  • Theresa Berg Andersen (SF), formand for Indenrigsudvalget
  • Lise Bertelsen (KF)
  • Per Husted (S)
  • Bjarne Laustsen (S)
  • Dina Raabjerg (KF)
  • Victoria Velasquez (EL)