Ved at rykke flere tidsfrister bliver der bedre tid til lovgivningsarbejdet.
Der bliver fremover bedre tid til at vedtage et lovforslag i Folketinget. Det har et enigt Udvalg for Forretningsordenen – hvor samtlige partier er repræsenteret – besluttet. Beslutningen betyder, at der rykkes på en række frister, som skal sikre bedre tid, når det nye folketingsår indledes til oktober.
Folketingets partier er bl.a. enige om at rykke grænsen for, hvor lang tid der skal gå, fra et lovforslag bliver fremsat, til det kan vedtages. I dag skal der gå mindst 30 dage fra fremsættelse til vedtagelse, mens der fremover skal gå mindst 40 dage. Samtidig sikres folketingsmedlemmerne i fremtiden minimum 7 dage til at vurdere et lovforslag, fra det fremsættes, til det bliver 1. behandlet i Folketingssalen. I dag skal der gå mindst 2 dage, og det har mange folketingsmedlemmer peget på som utilstrækkelig tid, hvis de skal nå at sætte sig ordentlig ind i et lovforslag.
Den nye 7-dagesregel er en mindsteregel, og udvalget er samtidig enige om at opfordre Folketingets Administration til fremover at arbejde for, at der går mindst 14 dage fra fremsættelse til 1. behandling, hvor det er praktisk muligt og giver mening. Det vil samlet hjælpe med at skabe mere forudsigelighed og tid til refleksion i lovprocessen.
Det var Folketingets formand, Søren Gade, der i sin tid tog initiativ til at drøfte folketingsmedlemmernes arbejdsvilkår, herunder at sikre mere tid til lovarbejdet. Derfor er Søren Gade tilfreds med den nye aftale:
»Der er ingen tvivl om, at tempoet i politik er blevet alt for opskruet. Det presser politikere og embedsmænd, og det kan i sidste ende gå ud over de love, som regulerer os alle sammen. Det kan ingen være tjent med. Derfor er jeg glad for, at alle partier er enige om at bruge mere tid på at vedtage ny lovgivning. Aftalen er et første vigtigt skridt på vejen mod at skabe bedre rammer om Folketingets arbejde – en indsats, vi kommer til at arbejde videre med. Bl.a. har jeg fortsat en ambition om, at vi får nedbragt antallet af udvalg, så vi også på den måde kan lette presset på det enkelte folketingsmedlem,« siger Folketingets formand, Søren Gade.
Aftalen indeholder desuden andre tiltag, som skal være med til at skabe bedre tidsmæssige rammer for embedsmændene i ministerierne. Blandt andet ændres fristen for de såkaldte § 20-spørgsmål til mundtlig besvarelse, som folketingsmedlemmer kan stille til ministrene. I dag kan de stilles frem til fredag kl. 12, hvis man vil have svar ugen efter. Det gør, at weekenden som regel må inddrages, når embedsmændene i ministerierne skal forberede svarene. Derfor rykkes fristen til torsdag kl. 12, så ministerierne får en ekstra dag til at forberede svarene.
Partierne er også enige om at fortsætte det gode arbejde i underudvalget efter sommerpausen og vil her bl.a. arbejde videre på forskellige modeller til at reducere antallet af stående udvalg.
For yderligere kommentarer kontakt: Søren Gade via presserådgiver Jesper Tidemann, 33373448.
Fakta om Underudvalget
Underudvalget er nedsat som et underudvalg til Udvalget for Forretningsordenen og har følgende medlemmer:
- Søren Gade, formand for underudvalget
- Leif Lahn Jensen (S)
- Lars Chr. Lilleholt (V)
- Peter Skaarup (DD)
- Kirsten Norman Andersen (SF)
- Ole Birk Olesen (LA)
- Jeppe Søe (M)
- Mai Mercado (KF)
- Trine Pertou Mach (EL)
- Stinus Lindgren (RV)
- Peter Kofod (DF)
- Helene Liliendahl Brydensholt (ALT)
- Kim Edberg Andersen (DD)
Fakta om aftalen
Samtlige Folketingets partier står bag den nye aftale. Aftalen indeholder følgende tiltag, som forventes at træde i kraft ved begyndelsen af det nye folketingsår:
- Længere minimumstid til den samlede behandling af lovforslag: Den samlede mindstetid til folketingsbehandling af et lovforslag fra fremsættelse til vedtagelse forlænges fra de nuværende 30 dage til 40 dage.
- Længere tid til forberedelse af 1. behandling af lovforslag: Den minimale tid, der skal gå, fra et lovforslag fremsættes, til det 1. behandles, ændres fra 2 dage til 7 dage. Folketingets Administration vil samtidig arbejde for, at der går mindst 14 dage fra fremsættelse til 1. behandling, når det er praktisk muligt og hensigtsmæssigt.
- Frister for svar på spørgsmål forlænges: Fristen for indlevering af mundtlige spørgsmål til besvarelse i Folketingets spørgetid (§ 20-spørgsmål til mundtlig besvarelse) ændres, så de fremover i en normal uge (uden helligdage) skal indleveres torsdag kl. 12 mod i dag fredag kl. 12, hvis de skal besvares i spørgetimen onsdag i den følgende uge. Endvidere vil der fremover være nogle uger, som ikke medregnes i fristerne for besvarelse af mundtlige udvalgsspørgsmål. Det drejer sig om de kalenderuger, hvor juledag, nytårsdag og påskedag falder, og 4 kalenderuger regnet fra den første mandag i juli.
- Mulighed for fravigelse af de nye mindstetidsregler: For at sikre, at det fortsat er muligt at behandle et lovforslag hurtigt, er partierne enige om, at et flertal i Folketinget skal have mulighed for at fravige de nye 7- og 40-dagsregler. Det vil fortsat kræve dispensation fra Folketingets forretningsorden og dermed ¾-flertal, hvis man skal under 2 dage fra fremsættelse til 1. behandling eller under 30 dage fra fremsættelse til vedtagelse.