Flagdag for Danmarks udsendte
Tusinder af danske udsendte har ydet – og yder fortsat – en stor indsats på internationale missioner i verdens brændpunkter. Hvert år den 5. september hylder og anerkender Danmark officielt denne indsats.
Danmark har deltaget aktivt i fredsstøttende operationer siden 1948, og mere end 60.000 danske soldater har gjort tjeneste i verdens brændpunkter og konfliktområder. I 2009 besluttede den daværende regering at indføre en national flagdag for at anerkende de mange mennesker, der arbejder under ekstreme forhold i udlandet, og for at mindes dem, der er faldet i dansk tjeneste gennem tiden. Initiativtager til dagen var overkonstabel Kim Eg Thygesen, der havde været udsendt i Kosovo og Afghanistan.
Til Flagdagen er Folketinget vært ved en reception i Rigsdagsgården. Folketinget deltager også i paraden på Christiansborgs Slotsplads, gudstjenesten i Holmens Kirke samt kranselægningen i Kastellet, hvor Folketingets Formand Søren Gade holder en tale.
"På Flagdagen takker vi de udsendte for deres indsats i verdens brændpunkter. De er vores helte, fordi de har sat en sag om at hjælpe andre højere end hensynet til sig selv. Derfor er det vigtigt at fejre og anerkende dem og deres pårørende. Samtidig mindes vi dem, der mistede livet for en bedre verden", siger Folketingets formand Søren Gade.
Flagdagen omfatter alle, der er eller har været udsendt fra Udenrigsministeriet, Forsvaret, redningsberedskabet, politiet eller sundhedsvæsenet. Den markeres ved et centralt arrangement i København, ved lokale arrangementer i de fleste af rigsfællesskabets kommuner samt på Færøerne og Grønland.