De ti oftest stillede spørgsmål til Folketingets Oplysning

18.01.2023

Hvert år modtager Folketingets Oplysning tusindvis af henvendelser. I folketingsåret 2021-22 fyldte bl.a. spørgsmål om coronarestriktioner, løsgængere og gensidig forsørgerpligt.

Folketingets Oplysning er en gratis svartjeneste, som sidder klar ved telefon, mail og chat alle hverdage. Hvert år besvarer oplysningstjenesten ca. 14.000 henvendelser.

I folketingsåret 2021-22 blev der oftest stillet spørgsmål inden for disse temaer:

Coronarestriktioner i Folketinget

Under hele pandemien var der fokus på coronarestriktioner i Folketinget. I Folketingets Oplysning drejede mange spørgsmål sig om, hvorvidt besøgende og ansatte på Christiansborg skulle fremvise gyldigt coronapas, og hvilke afstandskrav der gjaldt.

Løsgængere

Antallet af løsgængere steg i folketingsåret 2021-22, og både vælgerne og pressen viste ekstraordinær interesse for, hvordan en løsgænger kan fortsætte sit parlamentariske arbejde. Der blev bl.a. spurgt, om løsgængeren mister sit ordførerskab og sine udvalgsposter, og om en løsgænger kan indgå politiske aftaler.

Gensidig forsørgerpligt

I regeringsudspillet »Danmark kan mere« fra september 2021 indgik det, at der ikke skal være nogen modregning i pension på grund af ægtefælles eller samlevers arbejdsindkomst. Udspillet, den efterfølgende politiske aftale og endelig lovforslaget, da det blev fremsat, fik stor opmærksomhed. 

Lynetteholm

Da det i foråret 2022 blev offentligt kendt, at der skulle dumpes slam fra anlægget af en kunstig halvø i Køge Bugt, rejste der sig en række protester mod beslutningen. Det affødte mængder af spørgsmål – og krav om, at dumpningen omgående skulle stoppes.

Kvindeportræt i Samtaleværelset

Folketingets Præsidium besluttede i 2021, at der skal males et portræt af 30 danske kvinder, som har haft betydning for kvinders demokratiske virke siden 1915. Det affødte bl.a. spørgsmål om, hvordan de 30 kvinder blev udvalgt, og hvordan man kunne komme i betragtning til at blive indbudt til konkurrencen om at skabe portrættet.

Rigsretten

Ved Rigsretten blev der rejst tiltale mod forhenværende minister Inger Støjberg for overtrædelse af ministeransvarlighedsloven. Det medførte stor interesse for Rigsretten som institution, udgifterne i forbindelse med rigsretssagen, hvordan de politiske dommere blev udpeget m.v.

Krigen i Ukraine

Krigen i Ukraine har siden sin start været genstand for mange henvendelser til Folketingets Oplysning. Borgerne spurgte bl.a. om, hvordan de kunne hjælpe med at tilbyde logi til fordrevne ukrainere.

Varmecheck

Den 11. februar 2022 blev der indgået en politisk aftale om udbetaling af en varmecheck til husstande, der levede op til en række betingelser. Fra aftalens indgåelse til lovforslagets vedtagelse modtog Folketingets Oplysning spørgsmål om tilskuddets størrelse, udbetalingsdato m.v.

Ekstra økonomisk hjælp til bl.a. modtagere af ældrechecken

Der blev også indgået en aftale om ekstra økonomisk hjælp til bl.a. modtagere af ældrechecken og overførselsmodtagere. Det medførte en række spørgsmål, f.eks. om, hvem der ville modtage den økonomiske hjælp, og hvor stor støtten ville være.

Mistillidsvotum

Da Minkkommissionen havde afgivet sin rapport i juni 2022, krævede Radikale Venstre, at statsministeren skulle udskrive valg. Hvis ikke det var udskrevet senest ved Folketingets åbning den 4. oktober 2022, ville partiet vælte regeringen ved at stille et mistillidsvotum til statsministeren. Det krav udløste en byge af spørgsmål, f.eks. om forskellen på, at regeringen træder tilbage, eller den bliver væltet ved et mistillidsvotum i Folketingssalen.

Kontakt Folketingets Oplysning

Du kan kontakte Folketingets Oplysning på tlf. 33 37 33 38 eller via mailadressen [email protected].