Høring: Hvilken fremtid har den demokratiske samtale på de sociale medier? 

14.01.2022

Folketinget afholder en åben høring om fremtiden for den demokratiske samtale på de sociale medier. Høringen, der blev aflyst sidste år, finder sted nu på tirsdag den 
18. januar 2022 kl. 9.00-11.00 i Landstingssalen på Christiansborg.

Den hårde tone, ekkokammeret, algoritmejagten, spilleregler, der fastsættes af private aktører, kravet om at være online 24-7, SoMe som tidsrøver og det svære i at føre en konstruktiv samtale - samtalerne på de sociale medier er i dag udfordret af flere problematikker, og det er en udvikling, som både borgere og politikere i stigende grad udtrykker bekymring over. Da sociale medier er en væsentlig kilde til information for en stor del af befolkningen og mange af borgernes samtaler foregår på de sociale medier, skal ovenstående problematikker tages alvorligt. Især fordi flere og flere borgere og politikere afstår fra at deltage i debatterne og samtalerne. 

Folketinget har en grundlæggende interesse i, at debat og samtale er med til at sikre opbakning til folkestyret, og Folketinget ønsker at sætte fokus på udfordringerne og løsningerne.

Eksperter mødes med Præsidiet og gruppeformændene
Folketinget har derfor inviteret fire eksterne oplægsholdere til en åben høring med medlemmer af Præsidiet og gruppeformænd som spørgere. Høringen skal belyse og fokusere på hvad politikerne kan gøre for at ændre udviklingen, og om der er initiativer, Folketinget kan iværksætte for at understøtte en god udvikling.

Oplægsholderne er:

• Vincent F. Hendriks, dr.phil., ph.d., professor i formel filosofi ved Københavns Universitet og grundlægger og leder af Center for Information og Boblestudier, Københavns Universitet
• Michael Bang Petersen, professor i Political Science på Aarhus Universitet og leder af forskningsprojektet "Research on Online Political Hostility".
• Maia Kahlke Lorentzen, rådgiver og specialist inden for internetkultur, cybersikkerhed og digitalt selvforsvar. 
• Martin Ruby, Politisk chef for Meta (tidligere Facebook) i Norden. Han er tidligere særlig rådgiver og tidligere Public Affairs ansvarlig for Google i Danmark og Norge.

Høringen bliver modereret af Christiane Vejlø. Christiane Vejlø har mere end 17 års erfaring med digitalisering og samspillet mellem teknologi og mennesker. Hun er direktør i mediehuset Elektronista Media og er derudover medlem af Dataetisk Råd samt tidl. formand for regeringens arbejdsgruppe for dataetik.

Tilmelding, tv-transmission og sikkerhedstjek

Høringen er åben for alle, men tilmelding er nødvendig (også for pressen). Tilmeldingen for høringen er lukket nu.

Høringen tv-optages og vil blive vist live på Folketingets hjemmeside ft.dk. Den vil også kunne findes efterfølgende under "Tv fra Folketinget" på hjemmesiden.

Gæster i Folketinget må beregne ekstra tid til registrering i besøgsindgangen på grund af sikkerhedstjek, og det anbefales derfor at møde op ca. en halv time, inden høringen starter.