Temamøde om hadforbrydelser

15.03.2019

Folketingets Ligestillingsudvalg og Retsudvalg holder et åbent temamøde om hadforbrydelser. Temamødet bliver afholdt onsdag den 27. marts 2019 kl. 14.00-15.30 i vær. 1-133 på Christiansborg.

Hadforbrydelser

Hadforbrydelser er verbale overgreb, trusler, vold, hærværk, tyveri eller røveri begået mod personer, som gerningsmanden mener tilhører en bestemt gruppe. Hadforbrydelser begås typisk over for grupper med bl.a. anden etnisk baggrund, religion eller seksuel orientering. Ofrene opfattes ikke som individer med egen personlighed. Hadforbrydelser sker ofte uprovokeret og pludseligt, og uden at offeret og gerningsmanden kender hinanden på forhånd. Forbrydelsen rammer ikke bare den enkelte, men kan sprede utryghed og usikkerhed blandt alle, som tilhører en udsat gruppe.

Formål og temaer

Formålet med temamødet er at sætte fokus på hadforbrydelser og give udvalgsmedlemmerne større indsigt i problematikker vedrørende hadforbrydelser samt at få belyst, hvad man fra Folketingets side kan gøre for at begrænse hadforbrydelser og sikre en målrettet indsat mod hadforbrydelser.

Under temamødet ønsker udvalgene bl.a. følgende spørgsmål belyst:

  • Omfanget og karakteren af hadforbrydelser og udviklingen heri
  • Lovgivning, regler og tiltag mod hadforbrydelser. Hvad er der aktuelt af gråszoner i lovgivningen?
  • Hvad kan vi lære fra andre lande?
  • Hvordan kommer vi hadforbrydelser til livs, og hvordan kan vi som samfund forebygge hadforbrydelser
  • Hvad kan Folketinget fremadrettet konkret gøre for at begrænse hadforbrydelser og sikre en målrettet indsat mod hadforbrydelser?

Oplægsholdere

På temamødet vil der være oplæg fra:

  • Maria Kidmose Hansen, analytiker, Nationalt Forebyggelsescenter, Rigspolitiet
  • Maria Ventegodt, ligebehandlingschef, Institut for Menneskerettigheder
  • Søren Laursen, retspolitisk talsperson, LGBT Danmark, Landsforeningen for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner
  • Christina Hviid, forebyggelseschef, Det Kriminalpræventive Råd
  • Qasam Ijaz, bestyrelsesformand, CFE (Center for forebyggelse af eksklusion)

Program for høringen fremgår her

Baggrundsmateriale for høringen fremgår her 

Tilmelding

Temamødet er åbent for alle, men tilmelding er nødvendig (også for pressen). Tilmelding skal ske senest dagen før kl. 12. Der er et begrænset antal pladser til temamødet, og pladserne vil blive fordelt efter først til mølle-princippet.

Tilmeld dig her

Gæster i Folketinget må beregne ekstra tid til registrering i besøgsindgangen på grund af sikkerhedstjek, og det anbefales derfor at møde op ca. en halv time, inden temamødet starter. Det er tilladt at optage lyd og billeder under temamødet, hvis det kan ske uden at forstyrre høringens afvikling i øvrigt.

Teammødet bliver tv-optaget og vist live her på Folketingets hjemmeside, hvor den også kan findes efterfølgende under "TV fra Folketinget". Desuden vises temamødet forskudt på Folketingets tv-kanal.