Danskerne skal give input til fremtidens EU

29.10.2018

400 repræsentativt udvalgte danskere vil den 3.-4. november 2018 diskutere, hvad danske politikere bør prioritere i det europæiske samarbejde. Danskernes holdninger vil derfor vægte tungt, når landets partiledere søndag den 4. november samles for at diskutere fremtidens EU.

Verden er i bevægelse. Europa oplever i disse år mange store og nye udfordringer, og det har sat fremtidens EU på dagsordenen. Hvor skal EU hen, og hvad er Danmarks rolle i EU?

Folketingets Europaudvalg vil gerne vide, hvad danskerne mener om de spørgsmål og har derfor taget initiativ til en såkaldt folkehøring om fremtidens EU den 3. og 4. november 2018 i Odense. 400 repræsentativt udvalgte danskere udgør et ”mini-Danmark”, der skal bruge en weekend på at diskutere de mest varme EU-temaer i dag og i morgen. Ideen er, at det er deltagerne – og ikke politikerne selv – der skal komme med bud på, hvordan fremtidens EU skal se ud.

Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) bakker op om dialogen med danskerne:

”Det er altid vigtigt, at Folketinget lytter til befolkningen. I forhold til EU er det særligt vigtigt, at vi sikrer os, at danskerne føler sig hørt og inddraget. Derfor støtter jeg op om folkehøringen, som er et glimrende initiativ, hvor Folketinget er ude i landet og taler med danskerne om, hvad de lægger vægt på ved EU”.

Danskerne i dialog om fremtidens EU

Forud for folkehøringen er gået i alt fire dialogmøder rundt om i Danmark – hver med deltagelse af knap 80 repræsentativt udvalgte danskere.

Danske borgere var i centrum og er det på folkehøringen. Folketingets Europaudvalg har nemlig ønsket at bringe EU-debatten tæt på danskerne og deres hverdag.


”EU er mange ting, men først og fremmest er EU vores fælles hverdag og derfor vores fælles ansvar. Vi ser hver fredag i Europaudvalget, at en stor del af den lovgivning vi vedtager i Danmark, stammer fra EU-regler eller EU-politikker. Men hvad synes danskerne er vigtigst: Klima, ydre grænser, fødevaresikkerhed – eller noget helt fjerde? Det vil vi gerne vide. Så vi ser frem til at få forslag, ideer og gode råd, der vil gøre os politikere bedre rustet til at tage diskussionen videre”, siger formanden for Folketingets Europaudvalg, Erik Christensen (S).

Konklusionerne fra de fire dialogmøder bliver taget med i en pulje af forslag fra folkehøringens deltagere, som deltagerne på folkehøringen skal stemme om, og som i sidste ende vil vise noget om danskernes prioriteter for fremtidens EU.
 

Hvad skal der ske under folkehøringen?

  • Lørdag den 3. november 2018 bliver de 400 repræsentativt udvalgte danskere budt velkommen af Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), og formanden for Folketingets Europaudvalg, Erik Christensen (S).
  • Herefter giver den danske EU-konkurrencekommissær, Margrethe Vestager (RV), sit bud på fremtidens EU set fra Bruxelles, som partiernes EU-ordførere får mulighed for at kommentere på med det formål at give inspiration til den efterfølgende debat. De kommer ind på de emner, som de synes, er de mest påtrængende i forhold til EU, og til hvordan Danmark i fremtiden skal placere sig i samarbejdet.
  • Om eftermiddagen får de 400 danskere lejlighed til at stille spørgsmål til medlemmerne af Europaudvalget og to EU-eksperter.
  • Folkehøringen slutter med en tv-transmitteret partilederrunde søndag den 4. november kl. 12.30, der henter sin inspiration fra de 400 danskeres indspil til EU-politikken. Partilederrunden bliver sendt direkte på TV2 News.
Læs mere om folkehøringen her.

Fakta om dialogmøder og folkehøringen om fremtidens EU

  • Den 11. september 2018 diskuterede unge mellem 18 og 25 år klima og EU i verden i Sønderborg med medlemmer af Europaudvalget og minister for fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde Eva Kjer Hansen (V).
  • Den 12. september 2018 diskuterede borgere i Herning EU’s budget med deltagelse af medlemmer af Europaudvalget og finansminister Kristian Jensen (V).
  • Den 13. september 2018 var sikkerhed, forsvar og terror på dagsordenen på Christiansborg i København. Her deltog borgere fra hovedstadsområdet, medlemmer af Europaudvalget og justitsminister Søren Pape Poulsen (KF).
  • Den 18. september 2018 blev EU’s økonomiske og sociale politikker diskuteret i Næstved med deltagelse af medlemmer af Europaudvalget og minister for fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde Eva Kjer Hansen (V).
  • Det hele kulminerer med en folkehøring den 3. og 4. november 2018 i Odense. 400 repræsentativt udvalgte danskere skal over weekenden diskutere fremtidens EU. Søndag eftermiddag er der en direkte transmitteret partilederrunde på TV2 News, der også inddrager inspiration og indspark fra dialogmøderne. Til sidst er der en afstemning om danskernes prioriteter for det fremtidige EU-samarbejde.