Tak for det. Og tak for at rejse den her debat, som er vigtig og desværre aktuel.
Rundtom i Europa breder der sig netop nu en erkendelse af, at årtiers udlændingepolitik har slået fejl. Alt for mange er kommet til Danmark og til andre europæiske lande uden at blive integreret, og nu står vi her så med parallelsamfund, utryghed, kriminalitet og ja, terrorangreb. Den fejlslagne udlændingepolitik sætter vores samfund, vores levevis og vores sammenhængskraft under pres, og dem, det går hårdest ud over, er dem, der i forvejen har de dårligste kort på hånden, som bor i de mest udsatte boligområder og har de mest usikre jobs og de laveste indkomster.
I årtier har borgerne råbt op. Alt for længe blev bekymringerne ikke taget alvorligt. I Danmark erkendte vi det heldigvis for flere år siden: Vi kan ikke tage imod alle, der gerne vil hertil. Hvis vi gerne vil passe på Danmark, på danskerne, vores demokrati og vores velfærdssamfund, skal vi føre en stram udlændingepolitik, og det gør vi. Når vi ser bort fra coronaårene, var antallet af personer, der fik asyl i Danmark sidste år det laveste i 40 år og altså markant lavere, end dengang Dansk Folkeparti de facto havde flertallet i Danmark.
Tilbage i 2019 stod Danmark nærmest alene i Europa med den erkendelse, jeg her gør rede for. I dag, 6 år senere, sidder vi nu sammen med et stort flertal af lande rundt om bordet for at drøfte nye løsninger på EU's markante migrationsudfordringer, og flere lande er på vej. Det haster med at få lavet nye europæiske regler, for det nuværende asylsystem er reelt brudt sammen. I dag er det menneskesmuglere, der bestemmer, hvem der kommer hertil. De udnytter mænd, børn og kvinder og sætter dem på livsfarlige rejser.
I stedet skal det selvfølgelig være demokratiske beslutninger, der danner grundlaget for, hvem der kommer ind i Europa, og udlændinge, der misbruger vores tillid og misbruger deres ophold i Danmark til at begå kriminalitet, skal ud – de har ikke hjemme i Europa mere.
Der er selvfølgelig – og heldigvis, vil jeg gerne understrege – masser af indvandrere og efterkommere, der klarer sig godt i Danmark. De er i arbejde, og de tager en uddannelse. Hvis vi ser på perioden fra 2010 frem til 2024, er andelen af borgere med oprindelse i de såkaldte MENAP-lande – altså lande, der primært er i Mellemøsten og Nordafrika – der er i job, steget med lidt over 40 pct. Det er selvfølgelig en positiv udvikling. Flere bidrager positivt til samfundet, sådan som det selvfølgelig skal være.
Men udfordringerne er flere end glæderne, og der er for mange nu, der er en del af Europa, som ikke deler vores grundlæggende demokratiske værdier. Det blev understreget af en undersøgelse i Jyllands-Posten for nogle måneder siden. Lad mig bare her give et par nedslag:
Mere end halvdelen af danske muslimer vil ifølge undersøgelsen ikke acceptere det, hvis deres barn ønsker at leve åbent som homoseksuel. Helt ærligt, det er jo fuldstændig vilde tal. Næsten lige så mange mener i øvrigt, at staten Israel ikke har ret til at eksistere, og cirka en tredjedel sympatiserer i nogen eller høj grad med terrorbevægelsen Hamas. Og selv om det her er en undersøgelse, og alle undersøgelser har statistiske usikkerheder, er det fuldstændig uacceptable holdninger, der selvfølgelig ikke hører hjemme i vores land. Desværre lever de her holdninger i bedste velgående i nogle miljøer, i parallelsamfund med forstokkede og formørkede værdier, hvor en form for sharialov synes at være gældende, og hvor antisemitismen får lov til at sprede sig, som vi så det på Christiania for ganske kort tid siden – al min sympati går til det kvindelige offer.
Vi ser, at kvinder skal have deres mands eller deres imams velsignelse for at blive skilt, og vi ser døtre, der opdrages uden frihed og uden at selv at kunne vælge uddannelse eller kæreste, og det er da for mig som socialdemokrat, som folkevalgt politiker og som kvinde en kæmpe smerte at vide, at der er piger og kvinder i Danmark, der må kæmpe derhjemme for overhovedet at få lov til at eksistere og udfolde sig i i en patriarkalsk familiestruktur og med negativ social kontrol.
Vi skal hele tiden blive bedre til at træde i karakter og stå fast på vores værdier og på de helt grundlæggende rettigheder, og hvis vi troede, at det her ville blive bedre med de yngre generationer, må vi desværre tro om. For hvor går vi tilbage til den undersøgelse, jeg lige citerede fra, så peger den faktisk på, at de yngre muslimer, som er født og opvokset i Danmark, i nogle tilfælde af mere ekstreme end deres forældre. Det er noget, jeg i øvrigt ofte taler med nogle af forældrene om – de kan ikke forstå, at deres børn og børnebørn ikke er taknemlige over at leve i verdens bedste land.
Det her har været et wakeupcall for nogle af os, og jeg håber, at det bliver det for alle på et tidspunkt, for vi bliver nødt til at gøre det klart, at hvis man vil bo i Danmark, skal man respektere vores danske værdier. Det er ikke noget, man bare skal sige – man skal eje dem, og man skal leve dem, og hvis ikke man kan det, er Danmark jo ikke det rigtige sted for dig at være.
Jeg er rigtig glad for, at vi i regeringspartierne for nylig har styrket indsatsen mod negativ social kontrol og parallelsamfund. Endelig har vi fået Folketinget, det har godt nok taget lang tid, med på en arbejdspligt, endelig er det kommet igennem, fordi især kvinder med ikkevestlig baggrund jo ganske enkelt ikke bidrager nok på arbejdsmarkedet. Og hvis ikke selv man kan finde et job i en situation med meget, meget lav arbejdsløshed, højeste beskæftigelse nogen sinde, er det da kun rimeligt, at man kommer til i fremtiden at arbejde for sine ydelser. Det er ret og pligt, det er rimeligt. Men ved I hvad, det er godt nok også godt for de kvinder at komme væk fra lejligheden, tage af sted om morgenen, smøre en madpakke, være en del af et arbejdsfællesskab. Tænk, hvad det også sætter sig i hos deres børn, der pludselig ser, at mor ikke bare er en, der sidder og er undertrykt inde i stuen, men at hun faktisk har et liv, som de fleste andre i vores samfund.
Vi skal blive ved med at støtte de mange unge, der gerne vil kæmpe imod de her familiestrukturer. Vi vil gerne indføre et forbud mod fætter-kusine-ægteskaber, og så skal flerkoneri selvfølgelig også forbydes, altså religiøst flerkoneri. Jeg er sådan set ligeglad med, i hvilken bog man slår det op eller synes, at det er en god idé, for det hører ikke hjemme i noget samfund, og det hører da slet ikke hjemme i et moderne dansk samfund. Der er desværre for mange ting, der er uacceptable. De her opgør tror jeg vi kommer til at skulle kæmpe i mange år frem. Det er en grundlæggende værdikamp, vi står i, og jeg er glad for, at et flertal i Folketinget står på den rigtige side af den værdikamp. Tak til dem, der tør kæmpe også sammen med regeringen.
Det samme skal vi, når det kommer til kriminalitet. Og hvis der er en smerte forbundet med undertrykkelse af piger og kvinder, er der for mig en mindst lige så stor smerte forbundet med den kriminalitet, som især drenge med ikkevestlig baggrund står bag. Der er en kæmpe overrepræsentation af ikkevestlige indvandrere og efterkommere i kriminalitetsstatistikkerne. F.eks. er der, når der tages højde for gruppernes størrelse og alderssammensætning mere end – hold nu fast – tre gange så mange dømte for straffelovsovertrædelser blandt mandlige efterkommere fra Somalia, Libanon og Marokko som blandt den mandlige befolkning som helhed. Når vi ser kriminelle klaner, der terroriserer hele boligområder, koster samfundet dyrt, men med en endnu større regning betalt af almindelige mennesker, så er det, hvis vi kigger på sådan rene danske udfordringer lige nu, i mine øjne den her, der er den allerallerstørste.
Jeg kommer aldrig til at forstå, og jeg vil også gerne sige, at jeg aldrig nogen sinde kommer til at tilgive det, at der kommer mennesker til vores land, det bedste land i hele verden og med så mange muligheder, og så vælger deres børn eller børnebørn at smadre det. Jeg kommer aldrig til at forstå det, og jeg kommer aldrig nogen sinde til at tilgive det – Somalia, Libanon og Marokko, og så har I fået muligheden for at være i Danmark, og så ødelægger I det. Så vi kommer til at gå efter det her med alt, hvad vi ejer og har, og det har været en kerneprioritet for mig, siden jeg blev statsminister, at vi sætter mere konsekvent ind imod den her kriminalitet, og jeg vil bare sige, at jeg modtager alle gode idéer med kyshånd.
Vi har fået indført dobbeltstraf for bandekriminalitet, vi har skærpet straffen for vanvidskørsel, for ulovlig besiddelse af kniv, vi har sat penge af til en styrket efterforskningsindsats, og vi har for kort tid siden fremlagt en tryghedspakke, hvor vi sætter hårdere ind over for dem, der skaber utryghed i vores samfund. Endelig ser det ud til, at vi også får flertal i Folketinget nu for at give politiet mulighed for at udstede opholdsforbud til personer, som chikanerer, som skaber utryghed; det kan være i boligområder, eller det kan være på S-togsstationer. Vi vil gøre det nemmere at opsætte tv-overvågning i og omkring boligområder. Om kort tid fremlægger vi en strafreform, hvor straffen for grov vold og overfald hæves markant. Vi vil tage førtidspensionen fra dem, der begår alvorlig kriminalitet, rocker-, bande- og narkokriminalitet, og når det gælder kriminelle udlændinge, er vores holdning klar, så mange som overhovedet muligt skal udvises. Derfor er der netop fremsat lovforslag om at skærpe udvisningsreglerne, og vi er i fuld gang med at udfordre de internationale konventioner på udvisningsområdet.
Når alt det her er sagt, vil jeg sige til dem, der er kommet hertil og har taget Danmark til sig: Jeg ønsker jer alt det bedste, og jeg er taknemlig for hver og en af jer, der går på arbejde og bidrager positivt til vores samfund. Men alle jer, der er kommet hertil og i ord og handling ødelægger Danmark: I kan simpelt hen ikke være det bekendt.
Jeg vil opfordre alle, og jeg ved, at jeg nok taler lidt for døve øren hos nogle partier, og derfor kigger jeg mere den her vej i salen, til at blive ved med at arbejde sammen om at føre den strammest mulige udlændingepolitik. Det er, hvis vi vil have et samfund med sammenhængskraft, med frihed og tryghed, det allerallervigtigste, vi har at gøre med, og det er en af de allerallervigtigste opgaver.
Tak til Dansk Folkeparti for at indkalde til dagens debat, og så håber jeg selvfølgelig på brede politiske flertal, hver gang – og det er faktisk et desværre – strammer lovgivningen endnu en gang, for hvis folk opførte sig ordentligt, havde vi ikke behov for hele tiden at skulle stramme lovgivningen. Men der er simpelt hen for mange, der ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt, desværre.