Nu ville jeg faktisk have givet en kommentar til Mette Thiesen fra Dansk Folkeparti – nå, der er du – der benyttede sig af lejligheden til at komme med en række ting omkring vindmøller og solceller og Putin og russisk gas, som det her lovforslag jo intet har med at gøre. Men altså, det er måske i virkeligheden meget sigende for Dansk Folkepartis rolle over de seneste måneder. Det er faktisk helt umuligt for i hvert fald en del af os andre helt at følge med i, hvad det er for en position, man indtager i forhold til Putin, og hvad der sker rundtomkring i verden og alt muligt andet. Jeg kan i hvert fald ikke sige det helt klart, men bare konstatere, at de meldinger, der kommer fra ikke mindst Dansk Folkepartis formand, men nu også fra Dansk Folkepartis folketingsmedlemmer, skifter fra dag til dag. Den svada, der blev præsenteret her fra talerstolen, har for det første ingenting med det her lovforslag at gøre, men hænger simpelt hen bare heller ikke sammen. Hvis man nu indtager Folketingets talerstol og virkelig forsøger på den måde at promovere et eller andet synspunkt, kunne man så ikke bare anstrenge sig, så det var en smule stringent eller i hvert fald havde noget med det lovforslag, som vi behandler, at gøre?
Så skal jeg vende tilbage til en række kommentarer, herunder det, som fru Mette Thiesen så også var inde på, om klageadgang, for det var også forkert. Det er sådan set også et svar til Danmarksdemokraterne i forhold til det med klageadgang. Nej, vi mindsker ikke klageadgangen. Vi sørger for, at den klageadgang, der i dag er på Natura 2000-områder, også kommer til at være der i forhold til genopretning. Det sikrer borgernes mulighed for rettigheder og klageadgang. Derfor er påstanden fra Dansk Folkeparti om, at det på en eller anden måde forringer eller fjerner det, simpelt hen ikke korrekt. Men det kan vi så også uddybe på skrift efterfølgende. Nå, jeg skal nok vende tilbage til de andre kommentarer, også fra hr. Torsten Gejl, Alternativet, men nu prøver jeg lige at tage hovedlinjerne her.
Det, vi sådan set behandler i dag, og som intet har med vindmøller, solceller eller russisk gas at gøre, er hjemmelen til, at det administrative grundlag for Danmarks naturgenopretningsplan sikres, og at vi fjerner de barrierer, der er for friluftsliv og skovrejsning. Naturen er under pres, og vi oplever, hvordan arter dør i et hidtidigt uset tempo. Herhjemme ser vi, hvordan trækfugle, der ellers har lagt vejen forbi hvert år, pludselig bliver færre eller helt bliver væk, at sommerfuglearter forsvinder, at en fisk som torsken helt er forsvundet fra de indre danske farvande, og at bestanden i Østersøen er presset helt i bund. Vi kan alle sammen se det uden for vores vinduer og høre og læse om det dagligt, og der er grund til, at vi er bekymrede og handler. Den gode nyhed er, at vi jo sådan set stadig kan nå at gøre noget.
Vi har med »Aftale om et grønt Danmark« taget historiske skridt for omlægningen af Danmarks arealer, så vi skaber grundlaget for at forbedre vandmiljøet, sænke klimabelastningen og samtidig give langt mere plads til naturen. »Aftale om et grønt Danmark« og den kommende nationale genopretningsplan er grundlaget for mere og bedre natur i Danmark til lands til vands. Med den kommende nationale genopretningsplan skal vi opgøre behovet for genopretning af dansk natur og pege på de indsatser, der skal til for at genoprette naturen. Der er tale om en helt ny opgave for Danmark. Planen udmønter EU's forordning om naturgenopretning, som Danmark stemte for i 2024, og den skal være klar i 2026 og sendes til Europa-Kommissionen. Inden da vil der være en offentlighedsproces. Med lovforslaget sikrer vi hjemmel til at fastsætte supplerende nationale administrative bestemmelser om udarbejdelse af den nationale genopretningsplan. De regler skal fastsættes nationalt og vil bl.a. handle om inddragelse af offentligheden og høringsperioder m.m. Samtidig tilpasses fristerne for Natura 2000-planerne til tidsfristerne for den nationale genopretningsplan.
Lovforslaget giver altså, hvilket flere også har været inde på, mulighed for, at en række anlæg og bygninger til friluftsliv i fredskov kan etableres uden dispensation. Det drejer sig f.eks. om sheltere, bålhytter og, som hr. Torsten Gejl har researchet på, anlæg til discgolf og mountainbike. Vi vil altså gøre det lettere og mindre bureaukratisk at skabe gode fysiske rammer for det friluftsliv, samtidig med at vi letter den administrative byrde for sagsbehandlingen. Med lovforslaget følger Ministeriet for Grøn Trepart op på regeringens oplæg til politisk prioritering af opgavebortfald i staten, ved at opgaver vedrørende dispensation bortfalder. Bare lige for at præcisere i forhold til nogle af de spørgsmål, der er, vil jeg sige, at vi ikke her giver mulighed for andre typer eller flere anlæg end dem, der i dag gives dispensation til. Det er det, vi taler om. Hvis du f.eks. etablerer et P-anlæg, er det for det første på grus, og for det andet skal der stadig væk tages hensyn til naturen, til habitater osv., ligesom man vil skulle i dag. Men det er altså det, der i dag kan lade sig gøre, som også vil kunne lade sig gøre i morgen – men nemmere.
For at vi lykkes med den ambitiøse målsætning om 250.000 ha ny skov i Danmark frem mod 2045, er der brug for både større og mindre skovrejsningsindsatser. Her er Klimaskovfonden en vigtig aktør, som også bidrager til at rejse mere skov. Så sent som i morges åbnede jeg skovkonventet , som mit ministerium afholder i samarbejde med Klimaskovfonden, og jeg kan berette om, at der er ekstremt stor interesse for at komme i gang. Med lovforslaget vil regeringen sikre, at Klimaskovfonden kan kompensere landbrugerne for tabt landbrugsindkomst, når der rejses skov på privat grund. Det er den samme model, som anvendes i den statslige tilskudsordning, når der rejses 250.000 ha ny skov. Det skal sikre ens vilkår, og at det bliver lettere og mere attraktivt at rejse skov. Lovforslaget er et vigtigt skridt i den arealomlægning, vi har sat i gang med den grønne trepartsaftale. Alle os, der færdes i naturen, kan desuden glæde os over, at vi med den kommende naturgenopretningsplan skaber rammerne for mere og bedre natur. Som vi også har været inde på, bliver det nemmere at køre på mountainbike og sove i sheltere og samles ved en bålhytte.
Jeg har været inde på nogle af kommentarerne her. Til hr. Ole Birk Olesen vil jeg sige, at natur- og biodiversitetsloven, som ordføreren også nævner, ligger ovre hos min kollega i Miljø- og Ligestillingsministeriet. Det, vi har tilkendegivet i forhold til tidsplanen, er, at vi i år, altså i 2025, indkalder til forhandlinger om natur- og biodiversitetsloven. Det vil foregå i regi af miljøministeren. Og så har jeg svaret på hr. Kim Edberg Andersens spørgsmål om klageadgang, nemlig at vi ikke mindsker, men sikrer den samme mulighed, der er i forhold til Natura 2000-områder, i forhold til den her genopretningsplan. Så har der været et ønske om en teknisk gennemgang af lovforslaget, og det agter jeg selvfølgelig at imødekomme. Jeg skal sørge for at få indkaldt til det. Og så er det også sådan, at det her jo giver undertegnede en række bemyndigelser til at udmønte det i en bekendtgørelse. Der er jeg helt opmærksom på, at der kan være en stor interesse. Og det er også det, der er frem mod genopretningsplanen i 2026, og det kan vi for min skyld meget gerne have en proces om – for dem, der har en interesse i det – så vi sikrer, at vi får alle pointer med og også skaber gennemsigtighed omkring det.
Jeg tror sådan set, at det var det, jeg havde på min liste. Tak for ordet.