Tak for det, formand, og tak til fru Theresa Scavenius for det her beslutningsforslag. Det bliver kritiseret, at Danmarks klima- og miljøpolitik kun fokuserer på enkeltsektorer, og at den ikke adresserer Danmarks samlede klima- og miljømæssige aftryk og udfordringer, og løsningen er så, at al relevant lovgivning skal stilles op mod et ressourcebudget og et ressourceregnskab, og at der dertil skal oprettes et uafhængigt organ, der skal stå for de bagvedliggende udregninger.
Lad mig først slå fast, at vi har problemer med, at der bliver udledt for mange næringsstoffer til vores havmiljø og kulstof til vores atmosfære, og det er jeg helt enig i er et kæmpeproblem. Vores havmiljø og vandmiljø er jo under et massivt pres, og der er i alt for mange år sket for lidt. Derfor vil jeg selvfølgelig også gøre det helt klart, at jeg hver dag arbejder for, at vi i Danmark bruger de arealer og de ressourcer, vi har, så smart og så bæredygtigt som muligt. Det er jo også det, der er hele grundessensen i den grønne trepart, altså at vi laver en reel arealomlægning, der gør, at vi får forudsætningerne for at få livet tilbage i vores fjorde og ved vores kyster, at vi stopper med at udlede til vores atmosfære fra vores lavbundsjorder, at vi får en bæredygtig landbrugs- og fødevareproduktion, og at vi får meget mere natur og biodiversitet. Det er jo grundessensen af det arbejde, som jeg er sat i spidsen for på bagkant af den historiske aftale, vi lavede, først i den grønne trepart, og den politiske aftale, vi lavede i efteråret.
Derfor forstår jeg godt, at man ønsker et mere fyldestgørende billede af, hvor vores ressourcer kommer fra, og hvor de i sidste ende havner. Heldigvis har vi jo i Danmark faktisk allerede et omfattende og detaljeret overblik over vores udledninger af næringsstoffer og kulstof, som vi arbejder med i et tæt samarbejde med uafhængige forskningsinstitutioner. Eksempelvis har vi et overblik over vores udledninger af næringsstoffer via vores basisanalyser i vandplanlægningen, som jo bl.a. redegør for næringsstofbelastningen af vores vandområder. Hvad angår kulstof, har vi styr på det gennem Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets årlige klimastatus og fremskrivning, der redegør for Danmarks drivhusgasudledninger. Med udgangspunkt i det har vi jo faktisk et ret klart billede af, hvad der skal til, for at vi i Danmark kan overholde vores internationale forpligtelser, og det er også det, der ligger til grund for de politiske aftaler, vi har lavet. Jeg har jo også selv, da jeg var skatteminister, været med til at lave en CO2-afgift på industrien, en afgift på vores tunge vejtransport, en flypassagerafgift, og senest også med den grønne trepart, og alt det materiale, der ligger til grund for det, er jo bl.a. også det, der kommer fra det samarbejde, vi har med uafhængige organer. Derfor er jeg og regeringen ikke enige i, at det så nødvendigvis er hensigtsmæssigt at lave endnu et uafhængigt organ, som kan lave et stykke arbejde, der er baseret på det, der faktisk i forvejen i vid udstrækning eksisterer. Indførelsen af og en snæver styring efter et regnskab, som jo også er det, som ligger i forslaget her, vil selvfølgelig på en eller anden måde omdefinere måden, vi driver miljø- og klimapolitik på i Danmark, og jeg tror ikke, det er hensigtsmæssigt at begynde at lave en stor øvelse på det nu.
Man kan sige rigtig meget godt om vores klimapolitik, og det vil jeg gerne gøre, og jeg tænker ikke, vi skal bruge så meget tid på det her, og det er jo først og fremmest, at vi har modbevist den skepsis, der har været i forhold til, om de politiske aftaler, vi har, rent faktisk fører os fremad, og den skepsis, der har været i forhold til Klimarådets klimafremskrivninger – der er jo en fremskrivning lige på trapperne, jeg tror faktisk nærmest, den kommer i dag – som har været, om vi er i stand til at levere på de politiske ambitioner, vi har haft. Bare i den tid, jeg selv har været med, hvor vi tilbage i 2019 ved lov fik indført den ambition, der var om 70-procentsreduktioner i 2030, var der jo mange, der var i tvivl om, om det kunne lade sig gøre, og der var en enorm kritik af det: Ja, ja, det er fint nok med det 2025-mål – som altså er i år – om at skulle reducere med mellem 50 og 54 pct., men I gør alt for lidt. Og en af mine forgængere, altså Dan Jørgensen, har jo mange gange skullet stå på mål for og få skudt i skoene, at det var for fodslæbende, for lidt og for dårligt.
Hvor er vi så henne her i 2025? Ja, vi er jo der, hvor vi ikke bare har ramt målet på mellem 50 og 54 pct., nej, vi ligger jo over 55 pct. Hvad er det et resultat af? Ja, det er jo et resultat af politisk handling og politiske aftaler. Har det været hjælpsomt, at det også har været ført frem af utålmodighed? Jo, rigtig meget, og nu sidder der nogle unge oppe på tilhørerrækkerne her, og jeg ved ikke, hvor meget I går op i klimapolitik. Men den dagsorden, der har været, og det pres, der har været fra ungdommen i hele verden, der har været med til at drive klimapolitikken frem i Danmark, har været positivt.
Vi har også vist, at vi kan omsætte det til resultater, og det er jeg faktisk lidt stolt af. Jeg er også stolt af som skatteminister at have lavet den største klimaaftale på det tidspunkt målt på reduktioner, nemlig CO2-afgiften på industrien, jeg er stolt af det arbejde, vi laver sammen i den grønne trepart, og det er ikke for at afspore debatten her, men det er bare for at sige, at det også er drevet i forhold til den mekanisme, vi i dag har omkring, hvordan vi så laver regnskaber, hvordan vi står på mål for de politiske aftaler, vi laver, og hvordan det bliver udfordret af klimafremskrivningerne og af Klimarådets og andres arbejde med at gå os efter i sømmene. Derfor mener jeg så ikke, det nødvendigvis er hensigtsmæssigt at omkalfatre det på nuværende tidspunkt. F.eks. fremgår det af beslutningsforslaget her, at en opgørelse af forsfortilførslen og -fraførslen i den årlige NOVANA-rapport repræsenterer et skridt i den rigtige retning, men rapporten mangler tilstrækkelig formaliseret magt til at få en afgørende påvirkning af de politiske beslutninger. Rapporter som NOVANA-rapporten har til formål at gøre os politikere bedre i stand til at prioritere og træffe beslutninger. Men politik handler jo nu engang om mere end fosfor på danske marker. Der er jo mange hensyn, man vejer op mod hinanden, og jeg må bare sige, at vi ovre i mit ministerium nu har haft endnu en gennemgang af NOVANA-rapporten, og at den da har en stor indflydelse på, om vi så måler, om vi er på vej i den rigtige retning, og hvad det er for nogle justeringer, vi skal foretage politisk.
Så allerede i det eksisterende setup har det da – synes jeg – en stor betydning for den måde, vi laver politik på. I den grønne trepart har vi jo først lavet en aftale med en række parter, og vi har så lavet en politisk aftale om det i efteråret, og vi tager jo faktisk, må man sige, meget markante skridt for at løse de udfordringer, vi har, bl.a. med udledningen af næringsstoffer. Det er jo historisk, at vi har kunnet samle først parterne og siden et stort politisk flertal, som viser vejen til at efterleve EU's vandrammedirektiv.
Er det for dårligt, at vi ikke når det i 2027? Ja, det synes jeg det er, og jeg er jo dybt frustreret over det. Men jeg må bare konstatere, at det er, fordi der i årtier er sket for lidt, og at man har brugt diskussionen på at diskutere målsætninger og været for lidt orienteret om, hvordan man så får det til at blive til noget i den virkelige verden, og det er jo det, vi skal måles på, altså om vi handler. Vi skal jo ikke måles på, hvordan vi opgør det, men vi skal måles på, om der sker en fysisk forandring, der gør, at vi passer bedre på vores klima og vores miljø, og om vi er i stand til at levere på det, der igen har været kaldet på fra bl.a. ungdommen, men også fra alle mulige andre, om, at klimaforandringerne selvfølgelig er med til at forandre vores planet og også forandre vores hverdag herhjemme. Det mener jeg sådan set også at vi har været i stand til at gøre. Vi har også fået for lidt kredit for det undervejs – og det er jo så også, hvad det er – men nu kan vi jo se resultaterne, og at vi faktisk også leverer på den politiske aftale, vi lavede tilbage i 2019 om 70-procentsmålet. Vi kan jo her i forbindelse med 2025-målet se, at vi leverer mere end det, der egentlig var aftalt, og vi kan med den grønne trepart også se, at vi i hvert fald har alle muligheder for at levere på det, man ikke har kunnet levere på årevis, og at det arbejde sådan set også skal fortsætte ufortrødent. Jeg synes også, det går i den rigtige retning, og det er det, vi skal fokusere på, og det er også derfor, at regeringen ikke kan bakke op om det, der ligger i beslutningsforslaget her. Tak for ordet.