Tak for det. Vi behandler her et forslag om ændring af lov om beskyttelse af havmiljøet, lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) og lov om udbyttedeling ved anvendelse af genetiske ressourcer.
Det er netop, som ordførerne jo også har redegjort for, for at sikre, at Danmark kan implementere og ratificere BBNJ-aftalen. Og hvad står BBNJ for? Det står for – med formandens tilladelse vil jeg læse det op på engelsk – Biodiversity Beyond National Jurisdiction, altså biodiversitet uden for national jurisdiktion.
BBNJ-aftalen fastsætter regler for aktiviteter til havs uden for staters jurisdiktion. Og det er rigtigt, som ordførerne også siger, at det er nyt. Ja, det er nyt; det er en aftale, der blev vedtaget i FN i juni måned 2023, og den har et meget, meget klart formål og et virkeligt formål, nemlig at sikre, at udnyttelsen af havets biologiske ressourcer og beskyttelsen af havets biodiversitet foregår inden for fælles internationale juridiske rammer. Og formålet er så klart at passe bedre på livet i havet.
Regeringen vil jo meget, meget gerne bidrage til, at der ikke kun er tale om papirer fra FN, men at det bliver til virkelighed, og det vil sige til en hurtig ikrafttrædelse af aftalen.
Hvis man går ind sådan i indholdet, betyder det med uden for national jurisdiktion i den her sammenhæng den geografiske del af verdenshavet, som ligger uden for de søterritorier, som staterne har, eksklusive økonomiske zoner og kontinentalsokkelområder. Og hvor meget er det? Det er faktisk næsten to tredjedele af verdenshavene, der ligger uden for staters jurisdiktion, og det er jo et enormt område. Altså, det er virkelig verdenshavene. Vi har at gøre med dybder på over 10 km, og det udgør næsten 95 pct. af verdenshavets samlede volumen. Og indtil nu har vi, i og med at det er uden for vores regler, ikke kunnet gøre noget ved det.
Så derfor – hvis man ønsker at gøre noget ved den beskyttelse, altså at indføre beskyttelse og gøre noget godt for den natur, den havnatur – har vi altså her det første reelle forslag, som vi så kan indskrive i dansk lov. Og det er det, vi foreslår her.
Hvorfor er det vigtigt? Det er jo vigtigt, det siger sig selv, fordi verdenshavene jo er hjemsted for betydelig biodiversitet. Det er jo noget af det unikke på jorden, som er uberørt af menneskehånd, uberørt af mennesker. Og det er jo altså unikke arter, som har udviklet sig til at overleve ekstreme forhold, ekstrem varme, ekstrem kulde, saltholdighed, tryk, mørke, altså alle de her ting. Og der er jo i dag meget, vi ikke engang ved noget om; der er jo stadig væk arter, der bliver opdaget.
Den rige biodiversitet spænder vidt. Vi tænker nok tit på sådan nogle dybhavsfisk, men det er altså også mikroskopiske vira og bakterier. Og så er det også vores allerallerstørste dyr, det største dyr, der nogen sinde har været på planeten Jorden, nemlig blåhvalen, som selvfølgelig også lever der.
Det, vi jo ved, om præcis de her økosystemer, de her arter, er, at der er klare tegn på, også ude i den her enorme del af verdenshavene, at vi alvorligt har forringet levevilkårene på grund af menneskelige aktiviteter. Og forringelsen skyldes kumulative virkninger; det er klimaændringer, det er forurening, det er fiskeri, og det er skibsfart, som tilsammen påvirker levevilkårene for den her helt enestående og unikke del af planeten Jordens liv.
Hvorfor har regeringen så underskrevet den her aftale? Jamen det har vi i første omgang gjort, fordi vi godt vil bidrage til, og det er afgørende for os at bidrage til bedre beskyttelse af det fælles hav. Og desuden vil den her aftale også bidrage til at opnå Kunming-Montreal-målene under FN's biodiversitetskonvention i forhold til beskyttelse af 30 pct. af havet globalt og FN's bæredygtighedsmål, hvor nr. 14 handler om livet i havet.
Så med lovforslaget, vi taler om her i dag, bidrager Danmark til aftalens ikrafttrædelse. Og det ligger i aftalen, at den først træder i kraft, når 60 lande har ratificeret den. Lige nu er status, at 17 lande har ratificeret den, og det vil sige, at hvis Danmark tiltræder den – det tyder det jo på efter ordførernes indlæg her i dag, hvor langt de fleste var positive, hvilket jeg er meget tilfreds med og glad for – vil Danmark være med i front, i forhold til at verdenshavene kan beskyttes bedre.
Hvad er det så konkret? Det er der også ordførere der har diskuteret her, før jeg kom herop på talerstolen: Hvad betyder det her så helt konkret? Og det forstår jeg godt. Det er helt klart noget, vi må spørge os selv om. Jamen konkret fastsætter aftalen bl.a. en proces for udpegning af beskyttede havområder uden for staters jurisdiktion.
Når aftalen er trådt i kraft, vil der oprettes de her partskonferencer. Vi kender dem som COP-konferencer, og det er jo det, de hedder. Aftalens medlemslande vil så mødes og kunne vedtage konkrete beskyttelsestiltag præcis for de her havområder, som er omfattet af den her aftale. Og det betyder altså, at de her parter, de stater, der har ratificeret aftalen, og som Danmark så vil være iblandt, vil kunne fastsætte regler, der sikrer overholdelse af de her fælles vedtagne beskyttelsestiltag.
Derudover – stadig væk helt konkret – vil det også være sådan, at den her aftale fastsætter krav om, at der skal udarbejdes en miljøvurdering af aktiviteter, der planlægges til havs i områder uden for staters jurisdiktion. Og det vil sige, at aftalen indeholder bestemmelser, der skal sikre en rimelig og retfærdig fordeling af fordele ved udnyttelse af marine genetiske ressourcer, der er indsamlet i de her områder. Hvad kunne det være? Det kunne være genetiske ressourcer som enzymer, mikrober, små organismer, som potentielt kan have forskningsmæssig og erhvervsmæssig værdi. Og vi ved allerede i dag, at vi bruger de her genetiske ressourcer; de bruges i dag i alt fra vaskemidler til medicin. Så vi skal lave en mere fair fordeling af det gavnlige, vi får fra det skatkammer.
Det betyder konkret, at det jo så ikke kun er de stater, der har kapacitet til at indsamle og udnytte de her ressourcer, der får adgang til fordelene, der tilvejebringes i den forbindelse. Og det vil sige, at de produkter og den forskning jo så også kan sikre, at vi alle sammen vil få gavn af det, men også, at alle vil kunne modtage information om, hvor resultaterne af forskning i marine genetiske ressourcer kan findes. Det kan jo være publikationer, udviklede patenter eller produkter. Og der vil så være en fælles platform, hvor man skal publicere og offentliggøre den her information; det er også en del af selve aftalen her.
Fordelene kan også helt lavpraktisk være deling af et økonomisk overskud ved salg af produkter, der er udviklet på baggrund af netop de her marine genetiske ressourcer. Hvordan den deling præcis skal laves, er overladt til den partskonference, jeg nævnte tidligere.
Derudover er der også regler i aftalen om deling af fordele ved udnyttelse af de såkaldte digitale sekvensinformationer om marine genetiske ressourcer, der er indsamlet i de her områder. Så det er altså data om de genetiske ressourcer, som jo netop også bruges til produkter, og præcis de samme fordele, som jeg nævnte tidligere, vil der selvfølgelig også være her. Og helt konkret vil det være et formål at opbygge og udvikle udviklingslandenes kapacitet til forskning i marine genetiske ressourcer og digital sekvensinformation om disse.
Hvad vil det så betyde, at Folketinget vedtager det her lovforslag, altså hvis Folketinget vælger at gøre det? Jamen så betyder det, at Folketinget giver samtykke til, at regeringen kan ratificere BBNJ-aftalen på vegne af Danmark. Og i regeringen forventer vi, at ratifikationen vil betyde, at vi vil afgive en erklæring om, at aftalen indtil videre ikke skal finde anvendelse for Færøerne og for Grønland. Det skyldes, at de på Færøerne og i Grønland endnu ikke har afsluttet deres overvejelser om, hvorvidt de også skal omfattes af aftalen. Så den erklæring forventer vi også at vi giver, når vi ratificerer fra dansk side her.
En vedtagelse, skal jeg for god ordens skyld nævne, vil også betyde, at Folketinget giver bemyndigelse til ved bekendtgørelse at fastsætte de regler, som er nødvendige for, at Danmark kan gennemføre BBNJ-aftalen.
Jeg ser meget frem til den videre behandling af det her lovforslag. Der er så mange gange, vi ser dokumentarfilm om, læser romaner om og diskuterer verdenshavene, og hvordan vi skal passe bedre på dem. Og her er altså et konkret verdensomspændende initiativ, hvor Danmark vil være blandt de første lande, der ratificerer, og hvor vi forvandler ord til konkret handling.
Derfor støtter jeg selvfølgelig varmt det her forslag. Og jeg er glad for, at det overordnet set er blevet taget positivt imod.