Tak, formand, og tak for talerne og bemærkningerne fra ordførerne til lovforslagene. Jeg vil starte min tale med at skrue tiden godt og vel 50 år tilbage til den 13. december 1972. Her var Folketinget og dets ærede medlemmer samlet til førstebehandlingen af forslag til lov om svangerskabsafbrydelse. Det skete efter årtiers kamp og offentlig debat, og det var et både progressivt og nødvendigt skridt for kvinder og ikke mindst kvinders rettigheder. Dengang var det den daværende justitsminister, Knud Axel Nielsen, som stod heroppe på talerstolen og rundede af efter en livlig debat med udveksling af forskellige synspunkter. I 1972 kunne spørgsmålet om særlig abortgrænsen for alvor dele vandene. Faktisk blev det under lovforslagets behandling sågar drøftet, om spørgsmålet skulle afgøres ved en folkeafstemning. Det blev som bekendt ikke aktuelt. Lovforslaget blev vedtaget, og retten til fri abort blev indført i Danmark i 1973. Siden da har retten til fri abort været helt afgørende for kvinders sundhed og frihed til at kunne bestemme over egen krop.
I dag skriver vi så den 21. februar 2025. Efter mere end 50 år styrker vi kvinders rettigheder og moderniserer abortreglerne. Det er jeg stolt af, ikke mindst set i lyset af, hvad også tidligere ordførere har været inde på i dag, at vi er i en situation, hvor man mange steder i verden i de her år desværre ser kvinders frihedsrettigheder blive forringet. Vi vil det anderledes.
På et tidspunkt, hvor dele af verden tilbageruller kvinders rettigheder, går vi den modsatte vej og styrker dem. Vi styrker kvinders ret til fri abort; vi sikrer bedre retssikkerhed; vi lader retten til fri abort flugte med den seksuelle lavalder. Det er historisk. I dag tager vi et kæmpe skridt med lovforslagene, der konkretiserer de tre brede politiske aftaler, som et bredt flertal indgik med regeringen sidste år.
Det er første gang i mere end 50 år, at der nu laves større ændringer i reglerne på abortområdet. I dag sender vi et tydeligt signal om, at vi i Danmark har tiltro til, at kvinder, herunder unge kvinder, selv kan træffe beslutninger om deres egen krop og deres eget liv. Jeg tror ikke, der er nogen her i salen, der har været i tvivl om, at det har været en klar ambition for mig at gøre lovgivningen på abortområdet mere tidssvarende. Det synes jeg at vi er lykkedes godt med, og det vil jeg gerne takke Folketingets partier – og særlig aftalepartierne – for.
Jeg vil i øvrigt også gerne benytte anledningen til at kvittere for et godt og også konstruktivt forhandlingsforløb. Derfor vil jeg til gengæld heller ikke have siddende på mig her i dag, at vi i regeringen ikke skulle have gjort os umage, som en ordfører fik sagt her fra talerstolen. Det synes jeg er udtryk for helt urimelig og usaglig kritik, for det første fordi vi har haft et meget langt, men også meget grundigt forhandlingsforløb. Der har været inddragelse af en lang række aktører og videnspersoner. Vi har taget os god tid. Alle har haft lejlighed til at kunne komme til orde, stille spørgsmål mundtligt såvel som skriftligt og få svar på det hele. Vi har haft en proces, hvor vi er gået grundigt til værks, og det har vi, fordi det her er vigtigt. Tak også i dag til mange af ordførerne i Folketingssalen for også at anerkende den proces, der er gået forud, og dermed også det grundige politiske stykke arbejde, som der er lavet i fællesskab, også selv om vi ikke nødvendigvis ser ens på alle spørgsmål.
For det andet er de her tre lovforslag, vi i dag behandler, også udtryk for, at regeringen har indgået tre brede politiske aftaler, og at der dermed også er bred politisk opbakning. Vi har behandlet de spørgsmål, der har været i forbindelse med lovforslagene her, med både grundighed, saglighed og den dybeste respekt. Fælles for de tre lovforslag er et ønske om at styrke kvinders rettigheder i Danmark gennem en større ret til selvbestemmelse over egen krop og reproduktive valg.
Først har vi lovforslaget om ændring af abortgrænsen, hvor vi nu flytter abortgrænsen, så gravide kvinder får ret til at få foretaget en abort indtil udgangen af 18. graviditetsuge. Vi gør det muligt for kvinder at træffe en beslutning på et oplyst grundlag, ikke mindst på baggrund af de fosterdiagnostiske undersøgelser, og vi bringer os på niveau med de lande, som vi i øvrigt normalt også sammenligner os med. Hos vores svenske naboer har man haft en 18-ugersgrænse siden 1996. Det har hverken ført til en stigning i aborter, og det har heller ikke ændret på, hvornår i graviditeten de foretages. Senest har man i øvrigt også i Norge for nylig vedtaget en ny lovgivning, hvor abortgrænsen bliver hævet til 18. uge.
Sundhedsfagligt er der heller ikke noget belæg for den nuværende ugegrænse på 12 uger. Der er heller ikke noget, som tyder på, at der herhjemme vil komme betydelig flere eller senere aborter ved at flytte ugegrænsen. Det kan vi eksempelvis se ved at skele til Sverige og deres erfaringer gennem ca. 30 år. Med lovændringen sikrer vi også, at der fortsat vil være en betydelig afstand til det tidspunkt i graviditeten, hvor et foster kan være levedygtigt. I dag er det såkaldte levedygtighedskriterie omkring 22. graviditetsuge. Det skyldes, at der er en meget lille sandsynlighed for, at et foster kan leve uden for livmoderen før 24. graviditetsuge.
Som det også er blevet nævnt i flere af ordførertalerne, er der selvfølgelig mange forskellige hensyn, som kan og skal inddrages, når det er, man diskuterer abortgrænsen. For mig er der særlig to ting, der er afgørende. Der er det sundhedsfaglige aspekt, og så er der retten til selvbestemmelse. For det første har vi siden 1973 set en kolossal udvikling på det medicinske område, og det gælder også inden for fosterdiagnostik. For det andet er selve abortindgrebet blevet sikkert og udsætter ikke længere kvinden for fare. Vi kan i dag foretage fosterundersøgelser på et tidligere tidspunkt i graviditeten. De er mere præcise, og meget tidligt i graviditeten kan man i dag lave en risikovurdering, som viser sandsynligheden for, at fosteret eksempelvis har kromosomafvigelser.
Vi har i dag langt mere systematisk fokus på kvinders helbred, der vurderes løbende under graviditeten. Kvinder, som i forvejen har en eller flere sygdomme, kan også få behandling og støtte under graviditeten. Alle de forhold gør, at der ikke er en sundhedsfaglig begrundelse for en abortgrænse ved 12. graviditetsuge. Faktisk forhindrer den nuværende abortgrænse kvinder i at få mulighed for at handle på baggrund af de fosterundersøgelser, som de får, og som vi i fællesskab har besluttet at de skal kunne have adgang til at kunne få foretaget. Det giver ikke rigtig mening, at resultaterne fra undersøgelserne ofte først ligger efter den nuværende abortgrænse. Kan man så ikke bare flytte tidspunktet for undersøgelserne, kunne man så måske indvende? Nej, det kan man ikke. Den del er afgjort og bestemt af kvindens biologiske ur.
Et andet faktum, vi også skal huske på i debatten, er, at der allerede i dag gives tilladelse til langt, langt, langt de fleste ansøgere op til 18. graviditetsuge via de nuværende abortsamråd. En ændret abortugegrænse vil derfor primært betyde, at de gravide kvinder, som altså allerede i dag får tilladelse til abort i abortsamrådet, ikke fremover behøver at søge om tilladelse. Så frem for at kvinder allernådigst skal søge og bede systemet, bede staten om at få tilladelse, vælger vi nu i stedet at vise de kvinder den tillid, at vi også tror på, at de er de rette til at træffe en beslutning på et oplyst grundlag om deres egen graviditet, og at det ikke er staten, der skal bestemme for dem.
Vi skal anerkende, at kvinder bedst selv kan vurdere, om deres graviditet skal fortsætte eller afbrydes, og det viser vi allerbedst ved netop at hæve abortgrænsen til udgangen af 18. graviditetsuge og dermed fortsat have en betydelig afstand til det såkaldte levedygtighedskriterium omkring den 22. graviditetsuge.
Samtidig behandler vi i dag det andet lovforslag, hvor vi sænker aldersgrænsen for retten til abort til 15 år, så unge kvinder fremover ikke behøver at indhente deres forældres samtykke forud for en abort. Og læg mærke til, at jeg siger »ikke behøver«. For alle kan være enige i, at vi ønsker, at man inddrager sine forældre, men det er ikke alle, der kan det. Nu giver vi unge kvinder fra 15-17 år ret til selv at træffe deres egne valg om abort. Det harmonerer i øvrigt også med, at vi i Danmark har en seksuel lavalder på 15 år, og med, at det i sundhedslovens almindelige regler og bestemmelser er sådan, at en patient, der er fyldt 15 år, i det danske sundhedsvæsen kan give informeret samtykke til behandling.
Samtidig er det vigtigt at understrege, at unge kvinder selvfølgelig fortsat vil og skal blive opfordret til og vejledt i at inddrage deres forældre i forhold til spørgsmål om en mulig abort. Så udgangspunktet er altså fortsat, at det er vigtigt og bedst at inddrage sin forældre, men vi anerkender også nu, at det ikke er alle unge kvinder i Danmark, der er i stand til at gøre det. Alt for længe er nogle unge gravide kvinder blevet sat i en urimelig svær situation, og nogle har frygtet for de negative konsekvenser, det kunne få, hvis deres familie skulle få viden om deres graviditet. Andre har frygtet udstødelse af deres nærmiljøer.
Med det her lovforslag gør vi nu op med den ulighed, der er i adgangen til abort for unge kvinder. Vi sikrer, at alle kvinder uanset religion, kultur og familiemæssig baggrund har adgang til abort i Danmark. Jeg mener simpelt hen ikke, at en ung kvinde på f.eks. 16 år, måske med en anden etnisk baggrund end dansk, skal tvinges til at gennemføre en graviditet mod sin vilje, fordi hun er bange for, at familiens overhoved kan søge om aktindsigt i hendes patientjournal. Det er ikke alle, der kan eller tør tale med deres forældre af frygt for sanktioner. Det er ikke alle, der kan fortælle deres forældre om en ufrivillig graviditet, fordi de frygter repressalier.
Vi skal gøre alt for at understøtte, at flest mulige naturligvis inddrager og snakker med deres forældre, men der er også unge mennesker, for hvem det måske er mere nærliggende eller måske i virkeligheden mere trygt at tale med deres læge eller med en skolelærer, med en pædagog eller med et andet voksent menneske, som man føler at man kan snakke med om et svært spørgsmål, som man måske ikke tør tage op derhjemme.
Med en sådan ændring er det naturligvis også vigtigt, at sårbare unge kvinder, som går igennem en svær tid, bliver grebet. Det er afgørende, at vi får den fornødne sundhedsfaglige vejledning, men lige så vigtigt er det, at de kan henvende sig til civilsamfundsorganisationer for rådgivning og mulighed for støtte før og efter en abort. Vi har heldigvis i Danmark nogle uvildige, faglige og engagerede organisationer i civilsamfundet, som har stor erfaring med at rådgive kvinder og abortsøgende. Det er vigtigt, at der er tilgængelige tilbud for de gravide kvinder, der ønsker nogen at tale med.
De tilbud styrker vi nu, og derfor vil jeg også gerne bruge anledningen til at sige en stor tak til alle de organisationer og frivillige, der gør en vigtig indsats på det her område. De er en værdifuld støtte for gravide og abortsøgende kvinder, sådan at disse ikke står alene med beslutningen, ikke står alene med aborten og ikke står alene med deres tanker efterfølgende.
Med lovforslaget gør vi det også muligt for Abortnævnet at henvise gravide kvinder til civilsamfundsorganisationer og til handicaporganisationer og patientforeninger efter behandlingen af en anmodning om tilladelse til abort. I de tilfælde, hvor en gravid får afslag på en abort, har vi også nu med lovforslaget her sikret, at nævnet har en forpligtelse til at anvise et støttetilbud til den gravide. Vi forstærker simpelt hen sikkerhedsnettet. Vi supplerer den sundhedsfaglige vejledning og rådgivning hos civilsamfundsorganisationerne med digitale tilbud. Vi opretter en offentlig digital platform, hvor alle relevante oplysninger om bl.a. rådgivning og vejledningstilbud er samlet.
Endelig er der lovforslaget om et nyt abortnævn. Vi opretter nu et samlet nationalt abortnævn, der skal tage stilling til senaborter, og som erstatter de nuværende fem regionale abortsamråd. For som organiseringen er i dag med de her fem regionale abortsamråd, kan der være forskel på – og tallene har også vist, at der er det – om man som kvinde kan få lov til i dag at få en senabort, alt efter hvilken region man er bosiddende i. Den forskelsbehandling er simpelt hen ikke acceptabel. Retten til senabort skal ikke være afhængig af, om en kvinde er bosiddende i Frederikssund eller i Frederikshavn. Derfor sikrer vi nu med et nationalt abortnævn en ensartet praksis for vurdering af sene aborter i hele landet, og vi sikrer, at den gravide kvinde kan komme til orde i Abortnævnet, så hun kan fortælle om sin situation og om grunden til behovet for en abort. Vi gør det også muligt, at det kan ske over telefon eller videolink, så vi også her kan følge med udviklingen og skabe mest mulig tryghed for den enkelte.
Lad mig runde af dér, hvor jeg startede, for 50 år er lang tid. Der er ikke mange love her i Danmark, som står næsten uberørt hen i 50 år. Det er også svært at påstå, at der, i forhold til hvad der var rigtigt for 50 år siden, ikke er kommet ny viden eller udvikling til, som man skal handle på baggrund af. Det her handler også om at følge med tiden og lade de mange landvindinger, der er sket i vores sundhedsvæsen, også når det gælder det fosterdiagnostiske område, komme kvinder til gode. Det gør vi med de tre lovforslag her. Og med Folketingets opbakning viser vi, at vi har tiltro til, at kvinder kan træffe beslutningen om deres egen sundhed, deres egen krop og deres eget liv.
Lad mig til slut vende tilbage til, hvor jeg startede, til Folketingssalen tilbage i december 1972, og citere folketingsmedlem Ruth Olsen fra Socialistisk Folkeparti fra andenbehandlingen af lovforslaget om svangerskabsafbrydelse. Hun sagde:
»Med dette lovforslag vil vi omsider placere afgørelsen dér, hvor den rettelig bør være, hos den enkelte kvinde selv.«
Det budskab taler for sig selv. I dag sætter vi en tyk streg under kvinders rettigheder. Vi styrker dem, og vi udvider mulighederne for hjælp og støtte, og frem for alt lader vi det være op til kvinderne selv på et oplyst grundlag at træffe så vigtige beslutninger. Endnu en gang tak til det brede udsnit af Folketingets partier, der står bag de tre politiske aftaler, som har ført frem til de tre lovforslag, vi behandler her. Jeg ser frem til den videre behandling af forslagene i udvalget og står naturligvis til rådighed for besvarelse af spørgsmål i den videre udvalgsbehandling. Tak for ordet.