Tak til ordførerne, og tak for en god og grundig debat af regeringens lovforslag i dag.
Der er tre overordnede elementer i det lovforslag, der ligger her i dag. Med lovforslaget foreslår regeringen som det første element, at sociale akuttilbud skal kunne tilbyde personer med psykiske problemer med akut behov for støtte og omsorg overnatning i op til tre døgn, hvis det skønnes nødvendigt. Det vil være lederen af det sociale akuttilbud, der efter en konkret vurdering kan træffe en beslutning om overnatning. Derudover kan vi her udvide kommunernes mulighed for at tilbyde personer med psykiske problemer akut støtte og omsorg. Det er noget, flere kommuner har lavet forsøg med i de senere år, og vi kan se, at de resultater, man har opnået, er ganske gode, og derfor ser jeg også frem til, at det bliver en mere generel mulighed.
Det er selvfølgelig vigtigt for mig at understrege, at det forslag ikke betyder, at sociale akuttilbud i fremtiden er det samme som behandling. Er man alvorligt psykisk syg, siger det sig selv, at man ikke skal have ophold på et kommunalt akuttilbud, som ikke kan tilbyde egentlig behandling. De sociale akuttilbud er til for at tilbyde lige præcis akut støtte, omsorg og rådgivning, præcis som vi har set det i de forsøg, der er i gang. De skal give mulighed for, at man i stedet for at blive indlagt i psykiatrien, hvis man kan mærke, at man er tiltagende dårlig, eller det føles, som om ens medicin ikke virker, så har mulighed for få tilbudt overnatning og få omsorg med noget overvågning fra nogle kompetente medarbejdere. På den måde minimeres risikoen også for, at man skal akut ind i psykiatrien igen eller få fravær fra sit arbejde eller sin uddannelse, som måske også er med til at give værdi. Først og fremmest gør det jo også, at den person, der måske bekymrer sig om endnu en nat med tankemylder eller med en følelse af ikke at kunne stole på sig selv, pludselig har hjælpen meget tættere på.
Det andet element i det her lovforslag er, at vi også gør det muligt for en borger at skifte handlekommune i forhold til udvalgte indsatser under herbergsophold. Det hører jeg faktisk også flere sige er en rigtig, rigtig god idé. Vi har jo længe i hjemløsereformen haft fokus på, at man i stedet for at opholde sig på et herberg hurtigt får hjælp til at komme i egen bolig, men med bostøtte. Nu går vi altså så ind og foreslår en justering af hjemløsereformen for, at flere af de borgere, der i dag opholder sig på herbergerne, også kan få hjælp, selv om den bolig, de ønsker at flytte ind i, ligger i en anden kommune. Det synes jeg er rigtig godt, for da vi lavede hjemløsereformen, var det vigtigt for os at sikre, at man som borger ikke kunne blive udskrevet fra et herberg uden at være sikret bostøtte. Det er jo et rigtig vigtigt princip at holde fast i, men vi må også bare erkende, at borgere jo altså lever i familier og med netværk, og de netværk og familier befinder sig jo ikke altid kun i én kommune. Derfor kan der være situationer, hvor man er på herberg i en kommune, men faktisk ønsker sig at flytte til en anden kommune, fordi man på den måde kommer tættere på familie, netværk eller lignende, og der er det vigtigt, at botilbuddet og bostøtten også følger med. Det er ikke noget, vi har debatteret så meget i dag, men det er måske også, fordi der er mange, der godt kan se idéen i, at vi laver den her justering.
Så er der selvfølgelig det tredje element i lovgivningen, som handler om afskæring af klageadgang ved bortvisning fra et herberg. Der går vi jo med det her forslag ind og ændrer muligheden for, at man kan klage over en afgørelse om bortvisning fra et herberg, hvis den bortvisning sker med udgangspunkt i, at man ikke overholder de regler, der er på herberget. Det er jo, fordi vi mener, at der er en væsentlig forskel på, om en borger udskrives på almindelig vis, fordi vedkommende f.eks. ikke længere er i målgruppen for opholdet, eller om borgeren udskrives i form af en bortvisning, fordi den adfærd, man har udvist, udgør en risiko for personalet eller medbeboernes sikkerhed.
Nu synes jeg også, at der har været meget fokus på dem, som ender med at få en bortvisning, og at der har været lidt mindre fokus på de mennesker, som lever på gaden, eller som går fra sofa til sofa, og som ender med at søge ophold på et herberg, og den garanti, de også skal have for, at der ikke er vold imod dem. Mange af de mennesker har jo netop søgt herberget for at komme væk fra gaden og den usikkerhed, der kan være i forbindelse med voldelige overfald eller lignende, og så kan det jo heller ikke nytte noget, at vi nogle steder ser, at vi har herberger, hvor andre beboere angriber hinanden, og jeg er helt med på, at det er noget, vi skal gøre mere for at sikre i det hele taget ikke sker. Vi skal være sikre på, at personalet er uddannet, at man har de rigtige kompetencer, og at man har viden om, hvordan man får konflikter til at gå ned frem for at gå op. Det er i det hele taget et fokus, ikke bare på herbergsområdet, men også i psykiatrien, i socialpsykiatrien og andre steder, hvor vi går i retning af, hvordan vi kan få dem mindsket.
Men selv inden for det er det jo også sådan, at den anden ting, vi skal have fokus på, er, at herbergerne selvfølgelig skal kunne rumme de mennesker og den målgruppe, de er sat i verden for at hjælpe. Den tærskel, der er for at komme ind i et herberg og blive rummet, skal være så lav som overhovedet muligt efter min mening, og den må ikke gøres så høj, at man snubler over den, eller at man hele tiden søger hjælp, men så ender med at stå ude på gaden. Men det må også være sådan, at man i nogle tilfælde skal kunne reagere prompte, hvis andre menneskers liv er i fare, og der har vi altså en herbergsleder, der må reagere straks og benytte sig af muligheden for at bortvise en borger, og det skal selvfølgelig kun ske i særlige tilfælde, f.eks. hvis en beboer udøver vold eller optræder stærkt truende eller på anden vis udgør en risiko for sikkerheden og trygheden på herberget.
Jeg vil også gerne dvæle lidt ved de andre ordføreres indlæg og sige, at der har været drøftet, hvad vi så i stedet gør. Nu foreslår vi så at fjerne en klageadgang til Ankestyrelsen, hvis det er sådan, at man er blevet bortvist. Det, som vi har tænkt os at gøre i Social- og Boligministeriet, er jo, at vi vil udsende en guide – i foråret her i 2025 vil ministeriet bestræbe sig på at den er klar – som lige præcis sætter fokus på de forhold, som en boformsleder skal være opmærksom på, når man udarbejder ordensregler, herunder også de her helt almindelige forvaltningsmæssige og -retslige regler for, hvornår det er, man kan bortvise, og hvornår man konkret skal prøve at søge nogle andre løsninger, og hvad det også er for nogle retsprincipper, der må være gældende for de beboere, selv når de er svære at rumme.
Jeg tror faktisk på det, frem for at vi alene bare har en klageadgang, og det kan godt være, at det for nogle er lettere at klage til Ankestyrelsen, end det er at gå ned i retshjælpen og få hjælp der, hvis det er sådan, at man mener, at man uretmæssigt er blevet bortvist. Men jeg er enig med ordføreren fra Moderaterne i, at jeg, når jeg kigger ned i de sager, der har været, og hvor sagerne er endt i Ankestyrelsen – og det har den her sag også givet anledning til – bare må sige, at Ankestyrelsen ikke er gået ind og har ændret noget. De har sådan set bare konstateret, at boformslederen her har vurderet, at der var vold inde over, eller at der her var nogle, der forbrød sig mod de regler og retningslinjer, der var på det her botilbud, og de har så givet dem ret, og det vil jeg selvfølgelig også gerne sikre at I får indsigt i og viden om under udvalgsarbejdet.
For jeg tror, det er vigtigt, at vi prøver på at kigge på, hvordan vi kan gøre det nemmere for beboerne på herbergerne at blive rummet, men vi må nogle gange også bare erkende, at vi må spørge os selv – og der kunne jeg måske også godt tænke mig lidt ansvar fra partierne her i Folketinget – om vi skal opretholde en klageadgang til en styrelse, som egentlig ikke ender med at gøre andet end at konstatere, at ja, der var en sag, og der var en bortvisning, og at det er det. Er det det, vi gerne vil bruge det til, vel vidende at Ankestyrelsen i nogle tilfælde på andre områder har for lange sagsbehandlingstider, eller at der er nogle af dem, der er til stede her i dag, som repræsenterer partier, som i andre sammenhænge ville stå og sige, at der er for mange statsligt ansatte, eller at de statsligt ansatte skulle bruge deres tid på reelt at gøre en forskel?
Jeg synes måske nogle gange, det klinger lidt hult, når man alene står og siger, at vi nu nærmest fjerner hele retssikkerheden for alle, der er på herberg. Det er jeg ikke enig i. Men jeg er enig i, at vi, som jeg også sagde det før, selvfølgelig skal tage skridt i retning af at sikre, at den tærskel, der er for at være på et herberg, skal være så lav som overhovedet muligt, og at en af de ting, som vi jo altså også kan gøre, er at få lavet en guide og få fat i de her boformsledere, som det hedder, herbergsledere, og prøve at få fat i den praksis, der er omkring, hvordan man rummer folk i et herberg, og hvordan man også sikrer sig, at folk har en ordentlig retsstilling, selv hvis det er sådan, at man så ender med at bortvise dem.
Så det arbejde vil jeg selvfølgelig også gerne drøfte med udvalget under behandlingen af dette lovforslag, og jeg vil egentlig også bare sige tak. For jeg synes faktisk, vi har haft en rigtig god debat i dag, både om borgernes retssikkerhed, og hvordan vi sikrer den bedst muligt, også i en udsat situation, men selvfølgelig også i forhold til hvordan vi kan forbedre indsatsen mere generelt socialpolitisk og med indsatser, som er tættere på borgerne, særlig når det handler om at sikre, at mennesker, der f.eks. lever med psykisk sårbarhed inde på livet, kan modtage en nem hjælp, som en nær dem, frem for nogle gange også at skulle kæmpe med at komme ind på en meget, meget travl akutmodtagelse i det psykiatriske system for i nogle tilfælde også bare at blive vendt i døren og blive sendt hjem igen uden en fornøden støtte. Der synes jeg faktisk, vi med det her lovforslag tager en række skridt i den rigtige retning, der samlet set gør, at jeg som minister selvfølgelig også er rigtig, rigtig glad for, at vi står her i dag og tager den her debat, også selv om det nogle gange bliver svært, og der måske også er partier, der har sværere ved at tage et ansvar for at sikre, at vi laver de bedst mulige tilbud til borgerne inden for de rammer, vi nu engang har.
Det her spørgsmål er jo noget, der er meldt ind i forbindelse med en økonomiaftale mellem kommunerne og regeringen, og det lyder nogle gange lidt, som om det bliver sådan en hån, altså at det jo også bare er økonomiaftalen mellem kommunerne og staten. Nu har jeg selv siddet i det kommunale og i det regionale, og jeg vil bare sige, at man måske også skulle gøre sig lidt umage med at lytte til, hvad det er for nogle problemstillinger, de står med i kommunerne, hvor de hver eneste dag laver nogle rigtig svære prioriteringer for at få økonomien til at hænge sammen. Ja, der er da helt klart forenklingsspørgsmål og regelforenklinger i de her økonomiaftaler, som er store, og så er der nogle, der er mindre, og der er nogle, der fylder meget symbolsk, men jeg tror faktisk godt, vi her kan finde en løsning, der både sikrer retssikkerheden og gør det mere enkelt og gør, at vi ikke spilder ressourcerne i Ankestyrelsen, og at Ankestyrelsen altså også kan bruge sine ressourcer på at hjælpe på en lang række andre områder, hvor der i virkeligheden også er brug for at styrke retssikkerheden. Tak for ordet.