Tak. Jeg beklager, at det lige tog noget tid, men jeg sidder lidt langt nede. Det er et superspændende lovforslag og i hvert fald en superspændende ramme, som EU har lagt op til med den her ecodesignforordning. Lovforslaget i dag er jo todelt. Det er lidt en rammelovgivning, hvor vi bemyndiger EU til at komme med det, som vi så ikke har set endnu. Så der bliver rigtig mange flere spændende ting at få lov til at lege med. Og så er der hele det her med tilsyn.
Det spændende ved det her er jo, at vi med den her forordning kan se frem til i højere grad at få bæredygtigt design, og at vi får øget produkters holdbarhed, altså at man kan genbruge dem, man kan opgradere dem, man kan reparere dem, og at de er energi- og ressourceeffektive, og at de indeholder genanvendte materialer.
Det her med digitalt produktpas er noget, der har været et ønske i rigtig mange år, sådan at man kan spore et produkt og finde ud af, hvor materialerne kommer fra, og hvad miljøpåvirkningerne er, og det skal også fremme det her med gennemsigtighed, og at vi kan reparere tingene. Med hensyn til det sidste med at reparere tingene ved jeg, at vi er mange, der godt kan lide at sidde og reparere ting og ser frem til en styrket lovgivning på det område, så det bliver nemmere.
Der ligger også, sådan som jeg forstår det, i forordningen krav til – noget af det har vi behandlet her – destruktion af usolgte varer, men også muligheden for at fastsætte obligatoriske minimumskrav for grønne offentlige indkøb. Her ser jeg at vi har et hængeparti i Danmark. Jeg håber, at det her med at styrke det grønne offentlige indkøb er noget, vi kommer til at arbejde med, så vi bruger de midler, vi bruger på at købe ting, på at være med til at investere i den grønne omstilling og omstilling af virksomheder og produkter.
Når jeg læser høringssvarene, er der i hvert fald to ting, som jeg gerne vil tage med, og som jeg lytter til. Det ene er en bekymring i forhold til det her tilsyn, der kommer til at være, særlig med onlinemarkedspladser. Vi investerer rigtig meget tid, og vi beder virksomhederne i Europa om at omstille deres virksomheder, sådan at vi får et grønnere miljø, men også får mere styr på vores affald og får nedbragt vores ressourceforbrug. Det er spildte penge, hvis vi gør det, samtidig med at man på onlinemarkedspladser kan købe alle mulige varer ind, som ikke lever op til de samme krav. Derfor er der også i høringssvarene ret stor bekymring for, om tilsynet med de her onlinemarkedspladser kommer til at være effektivt nok til at sikre, at vi ikke får undermineret europæiske virksomheder med det her.
Jeg kan se, at ministeren svarer på de her høringssvar med, at der vil være bemyndigelse til at gå ind og holde øje med det, men jeg er bekymret for, om der er nok ressourcer i systemet til at gøre det. Så det kommer jeg til at stille nogle spørgsmål til for at sikre, at der ikke bare er muligheder for, at styrelsen kan gå ind og holde øje, men også at der rent faktisk er mennesker nok til at gøre det nødvendige, sådan at vi får beskyttet vores virksomheder, som jeg håber og regner med meget hurtigt går i gang med den her nødvendige omstilling.
Endelig er der også et høringssvar, som fremhæver udfordringer i forhold til minimumsimplementering, og at de håber, at man ikke vil vælge en minimumsimplementering af det her. Igen synes jeg, det er en ret væsentlig problemstilling at tage op, for vi ved, at vi har rigtig gode europæiske virksomheder og danske virksomheder, som gerne vil den her dagsorden, og jeg synes, vi skal støtte op om dem, som rent faktisk kan noget godt og vil noget godt, og det gør vi jo ikke, hvis vi minimumsimplementerer det, sådan at dem, der ikke nødvendigvis har lyst til at gøre alt det, der bør gøres, får en konkurrencefordel.
Så vi ser frem til det. Jeg kommer til at stille nogle spørgsmål, men SF kan godt støtte lovforslaget.