Jeg er selv vokset op med turisme. Det lidt tyske, jeg lærte, lærte jeg i isboden og på caféerne i Sønderborg Kommune og ikke så meget i grundskolen, skal jeg ærligt indrømme. Jeg har familie i Vestjylland, og jeg har familie i Skagen, og der kommer også rigtig mange tyske turister til min smukke fødeø Als. Og vi vil gerne have turister i det her land, det er helt klart, men som Alternativets ordfører også sagde, så bliver vi nødt til at have en bæredygtig turisme. Det var hr. Søren Søndergaard også inde på.
Ministeren og regeringen og regeringspartierne har mere sådan et mantra med mere, mere, mere og flere, flere, flere uden rigtig at stille sig selv det spørgsmål: Hvad er det for en turisme, vi egentlig gerne vil have? Der er heller ikke noget, der er sådan rigtig realiserbart i deres strategi i forhold til at få flyttet, som jeg kan forstå det, eller i hvert fald få flere turister ud i landdistrikterne.
Jeg synes ikke – og jeg tror, det var Alternativets ordfører, der også sagde det – at vi skal vente på, at vi bliver Barcelona eller Berlin, hvor der nærmest er opstået et oprør. I sommer var der mediedækning af, at 2.000 mennesker var forsamlet i Barcelona, og hvordan de med vandpistoler skød med vand efter turisterne på cafeer og råbte: Tag hjem – vi har ikke råd til at bo i vores lejligheder mere, og vi har ikke råd til at gå på café i vores egen by. Det er da ikke der, vi skal hen.
Det her forslag er i sin essens et spørgsmål om lokal forankring og lokalt selvstyre, for der er forskel på at bo i København, bo i Skagen, bo i Greve, bo i Billund, bo i Sønderborg. Vi er et land med forskelle, og på mange områder lader vi de her spørgsmål være op til vores lokalpolitikere. Hvad skal grundskyldspromillen være? Hvad skal kommuneskatten være? Hvad skal dækningsbidraget være? Det er bare for at nævne nogle af de ting, der jo også har betydning for det lokale erhvervsliv. Og der træffer man de beslutninger, som man synes er bedst for ens by, for ens kommune, for ens lokalbefolkning.
Jeg synes, der er en omfattende mangel på respekt og forståelse for, at det vil man selvfølgelig også gøre der, hvor man er, om det så er Vordingborg Kommune, der skal træffe de bedste beslutninger for Møn, eller om det er Herning, eller hvor forskellige ordførere ellers bor eller kommer fra. Jeg har fuldstændig tiltro til, at man efter bedste evne vil træffe beslutningen om, om man skal have en turismeafgift, eller om man ikke skal have den, og hvordan den skal se ud, hvordan den skal være indrettet, og hvilket niveau den skal være på.
Jeg vil lige komme med nogle tal. København har været nævnt meget i dag, og det er også rigtigt, at forslaget om at indføre en afgift på 1 euro, altså ca. 7,50 kr., pr. overnatning kommer fra København ved et flertal af de lokale politikere på Københavns Rådhus, deriblandt jo også socialdemokrater. Et gennemsnitligt hotelværelse på et trestjernet hotel i København koster 1.062 kr. pr. overnatning. Et gennemsnitligt måltid på en restaurant koster 731 kr. for et par. Og ifølge VisitDenmark er et gennemsnitligt turistforbrug i Danmark 1.200 kr. pr. dag, mens det, hvis man alene kigger på København, er 2.350 kr. pr. dag. Altså er det, hvis man tager det konkrete forslag, der har været fremme, 2.350 kr. om dagen på forbrug over for 7,50 kr. Enten mener man, at de 7,50 kr. vil skræmme turisterne væk fra København, men, jo så glædeligt, hen til andre kommuner, hvor ordførere og ministeren kommer fra – og det troede jeg var det, I gerne ville have – eller også siger man, at det ikke virker, altså at de ikke tager andre steder hen, fordi de ikke synes, at det er overvældende i forhold til det, de ellers forbruger, når de er her.
Det er jo kun rimeligt, at man, når man sidder med et kommunalt budget, ikke skal sidde og kigge på: Skal vi lave bedre infrastruktur for krydstogtturismen eller for de mange turistbusser, der er i København, eller skal vi tage penge fra børneinstitutionerne? Altså, det er et nulsumsspil, når man skal kigge på, hvad man skal lave af investeringer. Derfor synes jeg kun, det er rimeligt, at man lokalt kan beslutte, om man synes, at turismen har så store nettogevinster, at det vil man ikke gøre noget ved, og at man ikke vil indføre en afgift, eller om man siger, at man rigtig gerne vil have turisme, men at man gerne vil have en bæredygtig turisme og derfor gerne vil flytte noget mere f.eks. krydstogtturisme over på en mere bæredygtig form for turisme, eller om man gerne vil lave en infrastruktur, så turistbusserne ikke, som de er i visse tilfælde, nærmest skal være til fare for trafikanterne.
Det er nogle af de ting, man kunne gøre. Man kunne også bare lade være. Jeg synes ikke, det er rimeligt, at der ikke har været nogen af ordførerne fra de partier, der er imod – heller ikke ministeren – der har villet svare på, om man rent faktisk ikke stoler på sine lokalpolitikere der, hvor man bor, altså at de vil træffe den bedste beslutning.
Hvis vi lige skal bevæge os uden for København, kan jeg sige, at jeg som sagt har familie i Skagen, og jeg er der rigtig meget, så spørgsmålet er, om jeg teknisk set er turist eller ej; det er jeg måske nok, selv om jeg bor hos min familie. Der er rigtig meget pres på i højsæsonen, og der er tiltagende, vil jeg sige, også en udfordring uden for højsæsonen i forhold til de mennesker, der bor der, og hvis børn går i skole der osv. Men der vil man stadig væk sige til lokalpolitikerne i Frederikshavn Kommune: Det er jo en beslutning, I træffer – synes I, det er en fordel eller en ulempe med sådan en afgift? Det samme gælder det naturpres, der er i Vestjylland f.eks. Der kan lokalpolitikerne i Ringkøbing-Skjern Kommune, i Fur, Holstebro og Herning sige: Vi synes faktisk ikke, vi vil have den afgift; vi vil faktisk gerne have lidt flere turister, og vi vil gerne bruge noget af kommunalbudgettet på den infrastruktur, der også skal til for at håndtere de turister.
Nu startede ministeren for byer og landdistrikter ud med at sige, at man lokalt jo alligevel ikke bestemmer noget. Det var derfor, jeg lige mindede om, at man jo trods alt også over for erhvervslivet har flere knapper at skrue på: Synes man, at grundskyldspromillen skal op eller ned? Det gælder også dækningsbidraget eller kommuneskatten. Det er jo nogle af de spørgsmål, man stiller sig selv i enhver kommune i forhold til fordele og ulemper ved at gøre det.
Regeringen er kommet med en turismestrategi, hvor man vil fordoble antallet af turister. Hvis man som regering, som minister ikke finder på noget andet, vil den fordobling af antallet af turister betyde et kaos visse steder i landet, hvis man ikke for alvor får gjort noget ved infrastrukturen, der skal håndtere det. Og så kan man sige, at det sagtens kan være, at turisterne ikke bliver væk fra København, for det er måske nogle, der har så mange penge på lommen, at de skal på Alchemist eller en anden dyr restaurant, og at det derfor ikke gør nogen forskel med de 7,50 kr. Men der vil trods alt være nogle penge, som man over for kommunens indbyggere kan sige at man bruger til at investere i infrastrukturen. For det er jo netop det, vi har skrevet i beslutningsforslaget, altså at pengene en til en skal gå til turismeområdet, og det kan være infrastruktur eller lignende.
Vi i SF synes jo, det er helt rimeligt, når der er et stort ønske om, at man lokalt selv må bestemme det her, at så skal vi ikke på Christiansborg stå i vejen for det. Så skal vi sige: Det må man selvfølgelig beslutte selv. Og skulle nogens formodning om, at det vil skræmme turister væk til andre dele af landet, Greve eller Herning, vise sig at være rigtig, vil det jo bare være skønt og vil være med til at opfylde målsætningerne i regeringens turismestrategi. Tak for ordet.