Tak for ordet. Ifølge fru Theresa Scavenius handler forslaget om at demokratisere olie- og gaspolitikken. Med det må jeg forstå, at forslagsstilleren mener, at den nuværende praksis er udemokratisk. Der er et stort overlap mellem det, vi skal diskutere her i Tinget, og så det samråd, der blev afholdt i går. Så hvis der er nogen derude, der ivrigt følger med, vil de sikkert opleve en reprise, og det er jo ikke altid, at del to er bedre end del et. Det har jeg bemærket med mange film, men vi må jo se, hvordan det udspiller sig i dag.
Som jeg sagde i går på samrådet, forstår jeg tilgangen fra fru Theresa Scavenius på den måde, at der grundlæggende sættes spørgsmålstegn ved den magtfordelingslære, der følger af grundloven, og det forhold, at den udøvende magt varetages gennem ministerialstyret. Forslagsstillerens synspunkt er velkendt, men igen vil jeg sige, at jeg er forundret over standpunktet og uenig i det.
Regeringen er selvsagt enig med forslagsstilleren i, at det er vigtigt med debat om Folketingets inddragelse. Vi er derfor i regeringen enige i intentionen med forslaget, altså at vi skal have en demokratisk debat og involvering af Folketinget, også i, hvordan rammerne for udviklingen på Nordsøen skal være. Men vi er ikke enige i det middel, der lægges op til at gøre brug af, og derfor kan regeringen ikke støtte forslaget.
Som jeg redegjorde for på samrådet i går, er sagen den, at når Folketinget vedtager ændringer af eksempelvis undergrundsloven, er det mig som minister, der skal sørge for, at ændringen bliver til virkelighed. Det er en del af rollen som øverste politiske forvaltningschef på området. Det forslag, vi behandler i dag, er et opgør med den grundlæggende kompetencedeling i staten. Magtens tredeling indebærer, at lovens vedtagelse holdes adskilt fra dens anvendelse. Det sker for at sikre en objektiv lovfortolkning i de konkrete sager. Loven fastsætter de generelle retsregler, og forvaltningerne træffer forvaltningsafgørelser. Folketinget har vide beføjelser til at kontrollere regeringen og dens ministres forvaltning i form af forespørgselsdebatter, spørgsmål og samråd efter de normale parlamentariske principper.
Olie- og gaspolitikken i det her land hviler overordnet på to ben. Det ene ben er undergrundsloven, som Folketinget har vedtaget; det andet ben er Nordsøaftalen fra 2022, som er indgået med bred politisk opbakning. Tilsammen udgør de den centrale lovgivningsmæssige og politiske ramme. Jeg vil derfor mene, at rammen er fuldt ud demokratisk. Den er jo besluttet og vedtaget i Folketinget. Med Nordsøaftalen fra 2020 bekræfter aftalepartierne støtte til rammerne for kompetencefordelingen og Energistyrelsens administration på området. Aftalen blev implementeret i undergrundsloven, da Folketinget vedtog L 30 i december 2021, og ingen af aftalepartierne fandt i den forbindelse administrationsstrukturen uhensigtsmæssig.
Undergrundsloven medfører en overordnet struktur for olie- og gastilladelser bestående af fem faser. I første fase ansøger det eller de selskaber, som ønsker at efterforske og producere olie og gas, om en såkaldt eneretstilladelse. Det er mig som minister, der meddeler eneretstilladelsen efter loven. Folketinget er inddraget i beslutningen gennem Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget. Det er altså i første fase, der er politisk stillingtagen. Det er her i den første fase, at de afgørende rettigheder til at efterforske, udbygge og producere olie og gas fra vugge til grav bliver givet, og når eneretstilladelsen er meddelt, er ansøger blevet en rettighedshaver.
I anden fase har rettighedshavere nu en ret til at efterforske, om der er olie og gas i undergrunden, og hvis der påvises kommercielt producerbar olie og gas, har rettighedshaver også en ret til forlængelse af tilladelser med henblik på produktion.
I tredje fase går man nu til udbygning. Her skal ansøgere have godkendt en udbygningsplan og en efterfølgende produktion, og rettighedshaver er blevet meddelt tilladelsen og har derfor ret til at få godkendt udbygningen, hvis man lever op til lovgivningen. Det kræver selvfølgelig så, at alle elementer af lovgivningen overholdes.
Fjerde fase er produktionsfase, og når infrastrukturen er udbygget, har rettighedshaver ret til at producere sit fund. I femte og sidste fase afvikles feltet.
Så opsummerende kan man sige, at fase to til fem udmønter de rettigheder, som ansøger fik i fase et, hvor der var principiel politisk stillingtagen. Fase to til fem behandles administrativt af Energistyrelsen, da der skal træffes afgørelse om konkrete arbejder baseret på den politisk vedtagede lovgivning. Det er det, jeg forstår at forslagsstilleren vil have skal ske i Folketinget.
Derfor har jeg til folkeoplysning medtaget, naturligvis ikke en ansøgning, for sådan en er underlagt fortrolighed, men en bunke papirer, der i størrelse svarer til en lille ansøgning, på 300 sider. Den her case vedrører så en brønd, hvor man skal lave noget arbejde på brønden, altså på den eksisterende brønd, og det kræver en godkendelse. Der er cirka 20 – det varierer – af den her type mindre sager om året, og de skulle så trækkes ind i Folketinget til beslutning, forstår jeg. Her skulle man så i Folketinget tage stilling til, om man overholder arbejdsmiljølovgivningen, miljøregler og lignende, 20 gange om året. Hvem skal lave det arbejde? Skal Folketinget ansætte nogle til at forestå det arbejde?
Jeg forstår forslagsstilleren sådan, at forslagsstilleren i øvrigt har en holdning, der siger, at hvis man f.eks. tidligere har arbejdet i en lovlig interesseorganisation, så er det problematisk, hvis man arbejder i staten. Og da forslagsstilleren jo har stor utryghed ved, hvad der foregår i Energistyrelsen, så antager jeg, at der sikkert også af det her følger et ønske fra forslagsstillerens side om, at man ikke må have været ansat i Energistyrelsen for at sidde og lave det sagsbehandlende arbejde i Folketinget. Men det må vi jo høre om.
Sådan en afgørelse her kan man klage over i dag. Nu er forslagsstilleren jo veluddannet og har en god forskningsmæssig baggrund, så jeg tænker, at forslagsstilleren kan svare på, hvordan man skal håndtere klageadgangen til noget, Folketinget beslutter. Er det ved hvert fjerde år at afsætte dem, der så har truffet en beslutning? Er det Folketingets Ombudsmand? Eller skal man simpelt hen bare ikke have nogen klageadgang? Det tænker jeg er tænkt godt igennem, både på ressourcesiden og i forhold til de processer, der følger af at stille et forslag om, at forvaltningsmæssige afgørelser skal træffes i Folketinget.
Så alt dette taget i betragtning undrer det mig principielt, at forslagsstilleren finder, at olie- og gaspolitikken skulle være udemokratisk, for de rammer, der er givet for olie- og gaspolitikken er politisk besluttet. Hensynet bag delegeringen af forvaltningsretlige afgørelser til et fagspecialiseret embedsværk er at sikre en ensartet, objektiv og fagligt kompetent sagsbehandling på baggrund af de saglige hensyn, som findes i lovgivningen, og dermed bl.a. undgå holdningsbaserede afgørelser, hvor retssikkerheden kan lide skade. Så jeg tror, at jeg med det har antydet nok, at regeringen ikke kan støtte forslaget, og det nævnte jeg også indledningsvis. Tak for ordet.