Tak for det, hr. formand, tak for ordet, og tak til Enhedslisten for forslaget. Med forslaget lægger Enhedslisten op til en diskussion af, hvad det vil sige at være et grønt foregangsland, og det er selvsagt en vigtig diskussion, særlig set i lyset af at vi i løbet af næste år skal sætte et nyt klimamål for 2035.
I den proces er det afgørende, at vi debatterer, hvad det vil sige at være et foregangsland. En drøftelse om retningen for den danske klimapolitik, og hvordan vi når vores langsigtede mål, bør tages i forbindelse med fastlæggelsen af et nyt 2035-mål. Når det er sagt, må jeg konstatere, at mit udgangspunkt for diskussionen i dag er et godt stykke fra Enhedslistens. I bemærkningerne til forslaget fremgår det, at Danmark ikke er et grønt foregangsland. Det er jeg ikke enig i, og jeg noterer mig også, at vi for fjerde år i træk på klimatopmødet af tyske ngo'er er blevet udnævnt som det land i verden, der er så blevet højest rangeret, når det handlede om den førte klimapolitik. Jeg anerkender fuldt ud frustrationen over, at den grønne omstilling ikke går hurtigere, og tro mig, når jeg siger, at jeg deler utålmodigheden.
Når man kigger ud i verden og ser på, hvordan den grønne omstilling udspiller sig i vores nabolande og længere væk, så må man altså også anerkende, at vi er nået langt i Danmark. Vi har nu med landbrugsaftalen vist vejen til en 70-procentsreduktion i 2030, vi har som led i det truffet vigtige beslutninger i politik, der har betydning for vores udledninger i energi-, industri-, transport- og landbrugssektoren, og jeg kan bare sige som netop hjemkommen fra COP-konferencen, at den enighed, vi altså har med et flertal i Folketinget om at indføre en CO2-afgift på landbruget, er noget, som andre landes ministre spærrer øjnene op for, og at jeg stadig væk i baghovedet kan fornemme klangen af klapsalver i lokalet, da vi præsenterede det. Når det er sagt, er det lige så evident, at der er et enormt arbejde foran os med at opfylde målene om klimaneutralitet og nettonegative udledninger, så der bliver meget politisk arbejde, vi skal gøre, foran os.
Enhedslisten foreslår en strategi med fire mål for Danmarks klimapolitik, som jeg gerne vil kommentere på i det følgende. Men før jeg går ned i de konkrete forslag, vil jeg da gerne give deres ophav et par ord med på vejen. Klimarådet udgiver mange rigtig gode rapporter, jeg har ofte rost mange af dem, og derfor tænker jeg også, at det er okay, selv med nogle, man holder af, at sige et lille kritisk ord om det arbejde, de har lavet. Alle de fire mål, som vi debatterer i dag, fremgår af Klimarådets anbefalinger til Danmarks klimamål for 2050, og jeg har læst den rapport med stor interesse, og jeg mener absolut, at det er fint indspark i klimadebatten.
Jeg vil gerne påpege, at rapporten ikke er udtryk for den eneste rigtige vej at gå, og at jeg anser Klimarådets scenarieanalyse for at være utilstrækkelige og hvile på et alt for spinkelt grundlag. Det er for det første, fordi den ikke tager hensyn til samfundsøkonomiske betragtninger, og dermed afstår Klimarådet fra at forholde sig til klimalovens guidende principper om, at en indfrielse af Danmarks klimamål skal ske omkostningseffektivt, at den ikke blot skal flytte udledninger uden for Danmarks grænser, og at den ikke må true sammenhængskraften og den sociale balance i vores samfund. For det andet er det, fordi jeg ikke mener, at den forholder sig til samspillet med en dansk politik og EU-retten, hvornår hvad er gældende, og hvad det har af implikationer for det nationale rum for en realisering af de valgte målsætninger.
Lad mig nu dykke ned i de enkelte områder, som forslagsstillerne ønsker at opstille mål for, og jeg vil gerne starte med at kommentere på det forslåede mål om, at nettoimporten af biomasse skal udfases. Aktørerne er allerede i gang med at reducere for brugen af biomasse, og det skønnes, at energiforbruget af træbiomasse vil blive reduceret med ca. 50 pct. fra 2024 til 2035. Hvis vi forcerer udfasningen af biomasse yderligere uden kompenserende tiltag kan få det betydelige konsekvenser for elforsyningssikkerheden. Det kan også føre til højere forbrugerpriser, der særlig vil ramme fjernvarmen. Så jeg vil gerne høre fra Enhedslisten, hvordan man vil imødekomme det finansielt.
Selvfølgelig er det afgørende, at den biomasse, som vi anvender, er så bæredygtig som muligt. Derfor har Danmark også nogle af de mest ambitiøse bæredygtighedskrav for biomasse i EU. Regeringen har netop skærpet bæredygtighedskravene yderligere, og med bred opbakning fra Folketinget, inklusive Enhedslisten, har vi sænket grænserne for, hvornår anlæg er omfattet, og jeg erindrer ikke, at der i den dialog var yderligere forslag til skærpelser af bæredygtighedskriterierne.
Rammerne skal sikre, at vi udnytter biomassen på en bæredygtig måde, og at danskerne ikke står med en uforholdsmæssig stor regning. Det er for mig helt logisk, at nogle lande har et langt større areal end Danmark, og at de derfor har bedre muligheder for at producere biomasse. Hvis vi importerer biomasse fra dem og de f.eks. importerer klimateknologi designet og produceret i Danmark fra os, kan vi alle blive bedre stillet. Den måde, vi kan opgøre udledningerne på i Danmark, følger de internationale retningslinjer fra FN, og biomassens klimaaftryk afhænger af jo overordnet set ikke er af, hvilket land der anvender den, men af den konkrete rapportering i oprindelseslandet. Derfor ligger der også et ansvar hos de lande, som eksporterer biomassen, for at sikre, at opgørelsen af udledningerne og forandringerne i den mængde biomasse, der er lagret i deres skove, er korrekt på deres arealer.
Det andet mål i forslagsstillernes strategi er, at Danmark skal være en nettoeksportør af fødevareprotein. Det skal bl.a. ske ved at omstille dansk landbrugsproduktion til at være mindre animalsk og mere plantebaseret. Da det ikke hører under mit ressort, vil jeg derfor henvise til ministeren for grøn trepart og til fødevareministeren. Jeg vil dog helt kort sige, at med »Aftale om Implementering af et Grønt Danmark«, som vi jo bl.a. har indgået sammen med De Konservative, De Radikale og SF, lægger regeringen op til at skabe et grønnere Danmark med et mere klimavenligt landbrug, mere skov, mere natur og et renere vandmiljø. Med en afgift for husdyr gives der incitament til at reducere den animalske produktion til fordel for en øget planteproduktion. Vi har på et samråd allerede debatteret importen af soja, men jeg vil alligevel lige nævne, at importen af soja allerede er faldende, og at der gennemføres en analyse med henblik på at identificere mulige virkemidler og redskaber, der kan reducere importen af soja yderligere og i forlængelse af det styrke anvendelsen af danskproducerede proteiner.
Det tredje mål i forslagsstillernes strategi er at eliminere CO2-udledningerne fra brændstof, som international skibs- og flytrafik tanker i Danmark. Lad mig slå helt fast, at det er regeringens ambition at udvikle fremtidens grønne brændstoffer. Her har vi at gøre med to sektorer, som i væsentlig grad er grænseoverskridende. Derfor giver en fælles international regulering meget mere impact end en national. Her vil en national regulering meget hurtigt blot resultere i lækager, og det vil ikke være i overensstemmelse med klimalovens guidende principper eller nødvendigvis have en effekt for klimaet.
Inden for luftfart og søfart er Danmark et foregangsland, da vi presser på for så ambitiøs en regulering som muligt. Derfor er jeg også glad for, at vi er lykkedes med at lande meget ambitiøse aftaler i EU i form af ReFuelEU Aviation- og FuelEU Maritime-forordningerne, som lægger en sti for sektorernes omstilling. Kravene træder i kraft fra næste år og stiger løbende fra 2050, hvor der skal iblandes 70 pct. grønne brændstoffer inden for luftfarten, og søfarten skal reducere drivhusgasudledningerne med 80 pct. EU-reguleringen er totalharmoniseret og fælleseuropæisk, og det er godt, fordi der så ikke er lande, der kan sætte lavere mål, og dermed sætter reguleringen også nogle begrænsninger for Danmarks muligheder for at skubbe på omstillingen.
Inden for luftfarten kan der kun anvendes tilskud til merprisen for grønne brændstoffer, hvilket vil indebære et markant finansieringsbehov. Inden for skibsfarten kan der sættes iblandingskrav, men det øger risikoen for CO2-lækage, da skibene blot kan tanke i en havn med billigere brændstof. Regeringen er dog også på det område ambitiøs, og derfor har vi valgt at finde en anden model end krav til at få en helt grøn indenrigsluftfartssektor allerede i 2030. Regeringen har sammen med Enhedslisten og SF aftalt en passagerafgift, hvor dele af provenuet tilbageføres til branchen til at betale merprisen for grønne brændstoffer. Jeg glæder mig til, at vi skal drøfte udmøntningen af aftalen i det nye år, og samtidig vil vi fortsætte med at presse på for en mere ambitiøs international regulering.
Endelig er det fjerde mål i forslagsstillernes strategi, at 30 pct. af Danmarks areal afsættes til beskyttet natur, og hvoraf 10 pct. er strengt beskyttet. Da det heller ikke hører under mit ressort, vil jeg derfor henvise til ministeren for grøn trepart og miljø- og ligestillingsministeren, men også her vil jeg helt kort sige, at med »Aftale om Implementering af et Grønt Danmark« lægger regeringen op til at vise bl.a. vejen til en nytænkning af den måde, det danske landareal forvaltes på, Visionen er, at Danmark skal være en international rollemodel for en ny tilgang til arealforvaltningen. Hensynet til naturen, biodiversiteten og drikkevandet skal gå hånd i hånd med en effektiv og moderne fødevareproduktion. Partierne bag »Aftale om Implementering af et Grønt Danmark« indkaldes i 2025 til en drøftelse af en kommende lov om natur og biodiversitet, og her vil regeringen præsentere sine overvejelser om en definition for beskyttet natur og strengt beskyttet natur.
Samlet set mener jeg ikke, at en strategi med de fire foreslåede mål vil føre til en styrket position som foregangsland. Jeg er derudover temmelig forundret over, at forslaget kommer fra Enhedslisten, som i tidligere debatter har påpeget, at forslag til folketingsbeslutning skal være finansierede, og her vil jeg særlig bede hr. Steffen W. Frølund om at være meget opmærksom. For under førstebehandlingen af B 91 om forslag til folketingsbeslutning om nedsættelse af en kommission vedrørende anvendelse af atomkraft i Danmark den 10. maj 2023 har Søren Egge Rasmussen udtalt følgende, og han er en passant fortsat medlem af Enhedslisten:
»Det er tit sådan, at beslutningsforslag her i Folketinget bliver skudt fuldstændig ned, når der ikke er angivet finansiering. Det er i hvert fald den praksis, vi har i Enhedslisten, altså at vi altid tænker i finansiering, hvis det er sådan, at vi vil fremsætte et beslutningsforslag«.
Jeg kender Enhedslisten som et parti af principper, så jeg synes, det er lidt spændende her i debatten at få frem, om Enhedslisten nu har et nyt princip, der handler om, at man kan fremsætte beslutningsforslag her uden overhovedet at have medtænkt en finansiering og de virkemidler, der så skal bruges til at realisere det, man så skriver i beslutningsforslaget, og i så fald synes jeg, at man skylder en undskyldning til Liberal Alliance for den kritik, man så tidligere har rejst, uden at jeg skal foruddiskontere, hvad man mener om atomkraft. Det er ikke det, det handler om.
Det er vigtigt, at vi alle tænker over konsekvenserne af en foreslået politik, og hvis den grønne omstilling fører til en ufornuftig overregulering, lavere forsyningssikkerhed, højere priser og lækage uden sikkerhed for en klimaeffekt, så risikerer vi at miste den brede opbakning til klimapolitikken, og det kan få store konsekvenser for vores mulighed for at blive ved med at gennemføre de reformer, der sikrer reduktioner på tværs af alle sektorer.
I Danmark skal vi blive ved med at være et grønt foregangsland, og det kræver, at vores klimaindsats udvikler sig, og at vi bruger kræfterne der, hvor vi får den største effekt. Hvordan vi gør det, ser jeg frem til at drøfte, når vi skal fastlægge et nyt 2035-mål. Tak.