Det kan godt være, at det, vi skal debattere i dag, er småbeløb i forhold til aktierouletter, som styres af udenlandske svindlere og alle mulige andre, og i forhold til beløb på 17 mia. kr., men det ændrer jo ikke på, at det har fyldt utrolig meget her i Danmark, at så mange danskere i så høj grad bliver chikaneret af nogle meget rigide regler.
Det er meget rigidt, når man f.eks., som vi oplevede det for 2 måneder siden, fra Motorstyrelsens side valgte at sende 400.000 regninger ud, som alle sammen var på en under en halvtredser, og de 140.000 af regningerne var på under 1 kr.. Jeg var selv en af de heldige – jeg fik en regning på hele 97 øre, fordi jeg havde betalt vægtafgiften, eller hvad det nu hedder i dag, for mine to biler for sent.
Det er sådan set også fair nok, at når man ikke betaler sine regninger, skal man betale de udgifter, der følger med. Men nogle gange må man også kigge lidt indad og se på, hvad det her egentlig samlet set har af konsekvenser for statskasse. Bliver statskassen rigere, eller bliver den fattigere? Der må vi bare sige, at rigtig mange af de her gældssager jo netto har betydet, at forvaltningen har fået en regning, da der jo er et gebyr på at sende regninger ud med e-Boks. Og mange af de 140.000, som har fået en regning på under 1 kr., er fritaget for at modtage digital post. Det er folk, der er oppe i årene, som måske har en bil, motorcykel, invalidescooter eller noget andet stående, som koster nogle penge, og så ender man med en eller anden regning på nogle øre. Den skal så betales, og det gør man, ved at man ringer til et flextrafikselskab og bestiller en taxatur med bussen og kører ned i sin bank, og så betaler man mellem 25 og 50 kr. for at betale en regning, hvis man ikke sådan lige har mulighed for at betale online via sin mobiltelefon eller en computer, og det er der mange ældre, der ikke har.
Derfor er der mange, der har fået en regning på i hvert fald over 100 kr. ud af at få en regning på 1 kr. fra Motorstyrelsen, og det er altså ud fra Danmarksdemokraternes principper tudetosset. Vi har efterlyst nogle smidigere processer, og den forrige skatteminister har – og det skal regeringen roses for – også bebudet, at der vil komme det her initiativ, og det er selvfølgelig også et skridt i den rigtige retning, at vi får indført den her bagatelgrænse, og Danmarksdemokraterne vil også støtte den del af det. Men vi synes, det er underligt, at man efter så langt et forløb kun kan komme i mål med en model på motorområdet.
Hvis man kigger på Udbetaling Danmark, som jo eksempelvis har ansvaret for varmehjælp, boligydelse, boligsikring og andre ydelser, så er der jo den samme nidkærhed der. Jeg kan nævne min egen mor – jeg har fået lov til at nævne hende. Hun er 85 år gammel, og hun fik her tidligere på året en regning fra Udbetaling Danmark i forbindelse med årsopgørelsen af hendes varmehjælp for 2021. Der stod, at de ved en nærmere beregning havde fundet ud af, at hun havde fået 17 kr. for meget på et år. Det betyder altså, at hun simpelt hen har fået 1,50 kr. ekstra om måneden, og dem skulle hun betale tilbage, og hvis hun ikke gik ned i banken og betalte for at få den her regning betalt med det samme, ville det ryge til Gældsstyrelsen. Der var så også den formildende omstændighed, at hun også godt kunne ringe eller skrive til Udbetaling Danmark, og så var de villige til at se på en afdragsordning.
Men det er jo der, vi er, og jeg synes også, når vi nu i dag står her og er kommet i mål med noget, der bliver bedre end det, vi har, så skal vi da selvfølgelig glæde os over det. Men det ændrer ikke på, at vi også er nødt til at kigge lidt indad, i forhold til at, tror jeg, rigtig mange af os ordførere her i salen har oplevet at have fået henvendelser med vedhæftede regningskopier, som er blevet sendt til os af motorejere. Jeg fik f.eks. en fra en person, der havde fået en regning på 49 øre, og så fik jeg hele baggrunden for historien for den. Det var også en, der var fritaget for digital post. Så der er virkelig mange skøre eksempler på, at det her ikke har virket indtil nu.
Men det ændrer ikke på, at vi selvfølgelig hilser det velkommen. Den nye skatteminister har jo arvet både gods og gæld, og det her er så et af de positive elementer. Vi er ikke helt i mål, hvad angår Vurderingsstyrelsen, ejendomsvurderinger osv., skulle jeg hilse og sige. Der er nok mange danskere, der stadig væk står og kigger lidt langt i vejviseren efter en bare nogenlunde rimelig sandfærdig ejendomsvurdering. Men det skal vi ikke lade skatteministeren høre for i dag – han har nok at se til. Det her er et af de lovforslag, der går i den rigtige retning, og derfor støtter Danmarksdemokraterne lovforslaget. Nu er min tid gået.