Tak, formand. Jeg synes, det er en sorgens dag for Nordjylland. Om lidt vedtager Folketinget anlægsloven til en tredje Limfjordsforbindelse over Limfjordsøen Egholm. Det er selvfølgelig et kæmpe nederlag for Alternativet og for de partier, der forsøgte at stoppe anlægsloven eller prøvede at få bygget det østlige tunnelrør, som et stort flertal af borgerne i Aalborg Kommune hellere ville have.
Jeg er selv valgt i Nordjylland i 2015 og startede egentlig kampen mod Egholmforbindelsen med det samme, og jeg havde egentlig troet, at det ville lykkes med alt det, vi ved i dag, at vippe stemningen og den politiske stemning over til at få det tunnelrør i øst, som er så meget bedre. Men en ting er et nederlag for os, en anden er, at jeg synes, at det her er et kæmpe nederlag for naturen, for den lysbugede knortegås, for strandtudsen, for ni flagermusarter og for odderen på Egholm. Det er alle sammen truede dyr, der risikerer at få deres levesteder ødelagt, når der køres en motorvej hen over Egholm.
Jeg synes også, at det er et kæmpe nederlag for klimaet, da projektet udleder næsten en halv million ton CO2. Jeg synes, det er et stort nederlag for miljøet, da projektet risikerer at hvirvle asbestfibre op i Limfjorden og i det hele taget gøre Limfjorden til et kæmpe stort mudderbad i mange år.
Det er et potentielt nederlag for grundvandskvaliteten, da grundvandssænkninger, der er beskrevet i anlægsloven, risikerer at trække grundvand med pesticider ind i områder, hvorfra Aalborg får 20 pct. af sit drikkevand.
Det er et kæmpe nederlag for trafikken, fordi trængslen i Limfjordstunnellen efter Vejdirektoratets beregninger er lige så stor, som den er nu, i 2040, blot 5 år efter en forbindelse over Egholm kunne stå færdig.
Det er et kæmpe nederlag for samfundsøkonomien, fordi nye beregninger fra en aktindsigt, der blev trykt i fagbladet Ingeniøren her til morgen, siger, at Egholmforbindelsen nu ikke længere løber rundt, men går ned med flere 100 mio. kr.
Og det er et kæmpemæssigt demokratisk underskud, fordi 59 pct. af befolkningen i Aalborg Kommune ifølge meningsmålinger ikke ønsker en tredje Limfjordsforbindelse over Limfjordsøen Egholm, men ifølge Jysk Analyses seneste undersøgelser et ekstra østligt tunnelrør ved siden af Limfjordstunnellen. Så det handler altså ikke om, at man ikke vil have en tredje Limfjordsforbindelse. Det handler om, at man vil have en anden Limfjordsforbindelse.
Jeg synes, det er ærgerligt, at man har brugt så lang tid og kigget på så mange modeller og brugt så mange penge på at vælge den forkerte løsning. Et ekstra tunnelrør er bedre i forhold til klima, miljø, natur, grundvand, asbestspredning og ifølge førende trafikforskere bedre i forhold til trafik, samfundsøkonomi, og så er det billigere at anlægge. Så det er et virkelig stort nederlag på mange parametre, når et flertal i salen alligevel stemmer for anlægsloven.
Men nederlag er en del af livet, især i politik, og når man ser sig selv i øjnene efter et politisk nederlag i en ekstremt vigtig sag, må man spørge: Kæmpede man helt til sidste sekund med alle de ressourcer, man havde? Så sent som i morges, her på dagen for selve vedtagelsen, havde jeg indkaldt transportministeren i dobbelt samråd og gjorde sammen med Enhedslisten og SF et sidste forsøg på at få regeringen til at tænke sig om og udskyde vedtagelse af anlægsloven, indtil vi har undersøgt det hele nærmere. Her måtte ministeren forholde sig til, at et østligt tunnelrør både har bedre trafikale og bedre samfundsøkonomiske konsekvenser end en forbindelse over Egholm, og han måtte forholde sig til, at et østligt tunnelrør er en bedre løsning på stort set alle de kendte parametre også.
Der er mange ting, jeg gerne vil have undersøgt nærmere. Kan man sikre, at færre beboelser og virksomheder bliver generet af en østlig forbindelse? Hvordan kan man sikre, at trafikken holdes åben i så høj grad som muligt i anlæggelsen af et østligt tunnelrør? Hvad med trafikstøj? Er der asbestfibre i fjordbunden? Hvad sker der, når man graver Limfjorden igennem helt til Egholm for at lave en sænketunnel? Jeg har selv gravet et stykke eternit med asbest frem fra bunden i Limfjorden, og jeg skal hilse og sige, at vandet blev plumret på et øjeblik. Hvad sker der, når man graver hele vejen over? Hvor langt flyder mudderet? Hvor lægger det sig? Hvad er der ellers i bundslammet? Men svarene må blæse i vinden, for vi slap op for tid.
De gode embedsfolk i Transportudvalget gjorde en kæmpe stykke arbejde med at arrangere høringer og samråd, og tak for det. Ministeren og formanden stillede også op med kort varsel her i slutningen af lovbehandlingen, og tak for det; det er god stil. Men grunden til, at vi slap op for tid, er, at regeringen har valgt at flytte behandlingen af anlægsloven fra efteråret til foråret. Og selv om jeg har lavet fem samråd og en høring og været på talerstolen til alle tre behandlinger i Folketinget, ville jeg gerne have vendt alle de sten, der skulle til for at overbevise regeringen om, at de skal lytte til borgerne i Aalborg og lave det ekstra tunnelrør, der ser ud til at være bedst på alle parametre.
Til gengæld har vi fået helt tydeligt vist, hvad den tredje Limfjordsforbindelse over Egholm i virkeligheden er. Det er en sort dinosaur, der vokser frem i en tid, hvor vi ikke tog klima, miljø og natur nær så alvorligt, som vi gør nu. Det er endnu en politisk fejltagelse for klima, natur og miljø. Den står klart og tydeligt nu som bevis på, at den her regering simpelt hen har svært ved at gøre noget som helst rigtigt. Den knejser som en skamstøtte over en fossil tidsalder, så befolkningen i Aalborg Kommune kan se, hvad byrådet har vedtaget, når byrådsvalget kommer og lokalpolitikerne skal se deres vælgere i øjnene, mens gravemaskinerne er gået i gang.
Men der er også noget andet, der står tydeligt, og det er, at der er et alternativ til Egholmforbindelsen, der ikke er undersøgt ordentligt, nemlig et ekstra tunnelrør. Det er vigtigt, fordi både vi i Alternativet og de jurister, vi rådfører os med, tolker professor i miljøret Peter Paghs ord fra høringen om Egholmforbindelsen i Folketinget i april på den måde, at anlæggelsen af Egholmforbindelsen er i strid med EU-retten. Vi tolker, at anlægsloven er i strid med EU-retten, fordi når kritisk infrastruktur ødelægger bilag IV-arters levesteder – det er oddere, strandtudser osv. – så siger EU's habitatdirektiv, at man skal undersøge alternative linjeføringer grundigt. Og når man risikerer at påvirke grundvand, siger EU's vandrammedirektiv, at man skal undersøge alle alternative linjeføringer grundigt, og uanset om det er undersøgt grundigt nok, skal alle undersøgelser og tilladelser være lavet på forhånd, og det er de ikke.
Jeg ved godt, at transportministeren tolker de her regler på en anden måde, men mon ikke vi kommer til at se en afgørelse på de ting i en retssal? Det tror jeg. Ministeren kan i hvert fald ikke sige, at han har gennemregnet den østlige alternative linjeføring på Vejdirektoratets nye mobilitetsmodel, som er den computermodel, som regeringen bruger til at udregne trafikale og økonomiske konsekvenser af trafikale anlægsprojekter, for han har sagt nej, hver gang Borgerbevægelsen mod en linjeføring over Egholm har anmodet ham at gøre det, også selv om de gerne ville tilvejebringe nogle af midlerne til det.
Det nye er så, at vi her til morgen gennem fagbladet Ingeniøren har fået at vide, at Limfjordsforbindelse over Egholm giver underskud. Det skulle da være det sidste søm i kisten. Overskriften går: »Vejdirektoratet dumper ny Limfjordsforbindelse: Giver trecifret millionunderskud«. Og underrubrikken går: »Hidtil ukendte beregninger viser, at landets øverste vejmyndighed vurderer, at en motorvej vest om Aalborg til ni milliarder kroner vil være en underskudsforretning for samfundet.«
Nu har økonomien i Egholmforbindelsen aldrig været god, men her synes jeg, den går fra at være ringe til at være helt elendig. Jeg har selv bygget og drevet virksomhed, og jeg vil betragte Egholmforbindelsen som en forretningsmodel, der i rasende fart er på vej mod et kæmpestort underskud. Hvis jeg skulle vælge, ville jeg skifte over til det østlige tunnelrør, som netop er blevet gennemregnet på samme computermodel, som har en god økonomi, som boner bedre ud på alle de grønne parametre, og som har 59 pct. af de lokale borgeres opbakning. Jeg ville i hvert fald i det mindste tage en timeout og spørge transportministeren: Hvad er det egentlig, vi er ved at skrive under på eller er ved at stemme ja til, som det hedder her i salen? Jeg ved godt, hvad han vil svare. Han vil svare, som han gør i Ingeniøren: Det er faktuelt forkert, at projektet ikke er rentabelt. Det har overskud på 707 mio. kr., hvis man fraregner tab af arbejdspladser, man kunne have vundet ved at bruge de 9 mia. kr. på noget andet.
Problemet er bare, at det har man talt med i alle tidligere beregninger i Egholmlinjen, som Folketinget har forholdt sig til. Derfor siger Ingeniøren i dag, at Egholmforbindelsen er gået fra at være en overskudsforretning til at give et trecifret millionunderskud. Og næste gang vi får nye tal, er der ikke en skrivebordsøvelse at gemme sig bag.
Alternativet stemmer selvfølgelig nej til Egholmforbindelsen, men vi mener slet ikke, at der burde være nogen afstemning, da projektet ikke er gennemlyst nok og muligvis konflikter med EU-retten. Og jeg vil sige, at af alle de dårlige beslutninger, som er taget af Folketinget, mens jeg har været her, og jeg kom trods alt ind i 2015, er det her et, hvor folk stemmer allermest med hovedet under armen, formand.