Tak, formand. Kære alle sammen. Overvej lige det her: Afgørende 31 organisationer opfordrer til at stemme for det her forslag – 31 organisationer, som på forskellig vis arbejder med børn og voksne i udsathed, eller hvis medlemmer gør det. De 31 organisationer bakker op om beslutningsforslaget, og det er samlet set helt vildt mange mennesker, der står sammen om opfordringen, som ser fattigdom hver dag. De ser og mærker, hvor ondt den gør, hvordan den ødelægger ens liv og fremtidsmuligheder, og de slår deres stemme sammen og siger, at der er brug for en fattigdomslov og en handleplan mod børnefattigdom.
Lad os tage Kirkens Korshærs Jeanette Bauer, som siger: »I Kirkens Korshær møder vi hver dag børn og voksne, der ikke har råd til nok mad, varmt tøj og medicin. Det, synes vi ikke, er acceptabelt i et af verdens rigeste lande. Derfor er vi glade for, at der nu bliver foreslået en fattigdomslov, som forpligter politikerne til at arbejde målrettet for at bekæmpe fattigdom«. Eller Mødrehjælpens Ninna Thomsen. Og jeg citerer: »Vi ved, at bare ét år i fattigdom sætter spor resten af livet, og derfor er det så afgørende, at vi får en handleplan mod børnefattigdom. Det er ikke acceptabelt for et velfærdssamfund som det danske, at børn vokser op i fattigdom, og derfor skal en handleplan sætte konkrete mål for afskaffelse af børnefattigdom i Danmark, den skal sikre rimelige rammevilkår for børnefamilier i sårbare positioner, og den skal bygge på en alliance med de mange kræfter, der kan bidrage til at skabe bedre vilkår for børnefamilier, der lever i fattigdom.« Red Barnets Johanne Schmidt-Nielsen: »Red Barnet er i tæt kontakt med børn og familier, som lever i fattigdom. Vi ser, hvordan økonomien presser familierne og griber voldsomt ind i børnenes liv. Børn, der lider konkrete afsavn, har færre glæder i livet end andre børn og mange flere bekymringer. De oplever at stå uden for fællesskabet med andre børn. Og derfor skal der tages livtag med børnefattigdom, og Red Barnet har længe ønsket sig en handleplan til bekæmpelse af fattigdom. Den skal nedbryde barriererne for, at børn i fattigdom bliver en del af fællesskabet.«
Det er ikke alene organisationerne, dem, som virkelig har fingeren på pulsen, det er et stort flertal af danskerne, der ønsker, at vi gør mere imod fattigdom, end vi gør i dag. Befolkningen er med os. Rent personligt ville jeg gerne afskaffe fattigdom i dag. Det er noget af det mest uretfærdige, jeg overhovedet kan komme i tanker om, at børn fødes ind i ulige vilkår og ikke har samme chancer i livet. Men så radikalt er det her forslag ikke engang. Forslaget indrammer, hvad vi faktisk allerede herinde har lovet. Vi har lovet det med verdensmålene, og det vil sige, at beslutningsforslaget her er formuleret, så alle burde kunne være med. Der er ingen kontroversiel, konkret politik i forslaget, så alle burde vitterlig kunne bakke op om det. Det er rammelovgivning, som alle burde kunne blive enige om, fordi alle burde kunne være for at udrydde fattigdom. Men også fordi vi med verdensmålene har lovet at halvere andelen af fattige i Danmark inden 2030. Så det er ikke engang grebet ud af den blå luft. Og ja, fattigdom er komplekst.
Jeg talte med en kvinde, som er blevet ramt af sygdom, og hun matcher fuldstændig statistikkerne, vi ser fra VIVE. Alene det at være i fattigdom har en kæmpe betydning for at kunne overskue f.eks. sådan noget som at lave mad. Der kan være rigtig mange ting, som kommer, og som er meget andet end ledighed eller de ting, som er blevet diskuteret i dag. Og der kan være forskellige årsager til, at folk ikke har råd til basale fornødenheder. Der kan være forskellige årsager til, hvad det er, folk kæmper med. Det kan være sociale problemer. For nogen kan det være svært at lægge budgetter, mens det for andre kan være muligheden for at træffe fornuftige valg, som kan synes umulige. Men for rigtig mange handler det om, at de har en for lav indtægt til at kunne skabe en fornuftig tilværelse og til at kunne leve af den. Det samme konkluderede Ydelseskommissionen i dens afrapportering, hvor den sammenligner forskellige ydelser med minimumsbudgetter, og konklusionen er, at mens man typisk på de højere ydelser får omkring eller lige over minimumsbudgettet, er der mange, som lever på lavere ydelser eller slet ikke gør det. Og husk, minimumsbudgettet er altså tænkt til, at man skal kunne være der i kort tid og kun lige akkurat har et sundt, men beskedent liv.
Det korte af det lange er, at fattigdom er kompleks, og at folk kæmper med forskellige problemer, og hvis vi skal hjælpe alle med at få en tilfredsstillende tilværelse, bliver vi nødt til at sætte ind med forskellige metoder. Nogle har brug for bedre hjælp til at kunne håndtere sociale problemer, andre har brug for hjælp til at kunne komme i job, det kan være budgetlægning, det kan være noget andet, og andre har brug for højere ydelser. Nogen sender børnene af sted uden madpakke. Der kan være mange af de her forskellige dele. Det, der er så vigtigt med det her beslutningsforslag, er, at det er indrettet netop til at adressere den kompleksitet.
Det peger ikke på én magisk løsning til at løse det hele, i stedet inviterer den til, at vi alle sammen sætter os sammen og får hele værktøjskassen på bordet, går fordomsfrit ind i det her og prøver at sikre folk den individuelle hjælp, netop den, der er brug for, for at de kan forbedre deres liv. Og forslaget er åbent for gode forslag fra både højre og venstre, men de kommer jo først frem, hvis vi giver hinanden hånd på, at vi vil gøre noget ved det og sætter os sammen for at gøre det. Derfor har jeg næsten lyst til at citere fru Camilla Fabricius igen, som jo i øvrigt har foreslået, at fattigdomsbekæmpelse skal tænkes ind i al relevant lovgivning. Det er jo det, vi vil med det her beslutningsforslag. Det er helt fair at have forskellige holdninger til, hvordan vi så gør det, og hvad det vil sige at være fattig, som også er noget af det, der er blevet debatteret i dag, ligesom det er fair at mene, at relativ fattigdom i sig selv ikke er det ideelle mål. Men netop det adresserer beslutningsforslaget også ved at foreslå, at der laves en ny fattigdomsgrænse, som kombinerer elementer af de forskellige opgørelsesmetoder.
Med det sagt må fattigdom naturligvis opgøres relativt. Det kan ikke nytte noget, at man først er fattig, hvis man lider af hungersnød. Det er tidligere ordførere også kommet ind på. For det gør ondt på mennesker, hvis ikke de har råd til at leve den slags liv, der er normalt og forventeligt i samfundet, og det er så kortsigtet for vores samfund, fordi vi også ved, at et liv i fattigdom kaster lange skygger. Så vi vil virkelig gerne takke for debatten. Det at få en lov, der forpligter os, får vi så ikke lige i dag. Men vi giver ikke op! Klimaloven blev heller ikke vedtaget med et fingerknips, det krævede stort, vedholdende arbejde i og uden for Folketinget.
I forhold til ministeren vil jeg sige, at jeg hører ministeren fremhæve forskellige initiativer, f.eks. socialt frikort, og det er godt med et socialt frikort og hjælp til 10.000 af de mest udsatte. Men det er jo en brøkdel af de mennesker, som den her lov også vil hjælpe, de mennesker, der lever i fattigdom og lever med store afsavn. Så der er brug for mere end det.
Jeg hører Socialdemokraternes ordfører, særlig når det er med fokus på børnene, at der er en åbenhed, og det hænger også sammen med det, som ordføreren egentlig også skriver i det indlæg, som jeg har henviser til, og det med, at vi skal tænke det ind i relevant lovgivning. Jeg håber, det er et lille frø, og jeg kan love for, at jeg gerne kommer med vandkander, så vi kan få det sået og få det til at vokse og blive til et stort træ.
Nu er Venstres ordfører så gået, men i forhold til Danmarksdemokraterne vil jeg i forbindelse med det med siloopdeling sige, at det, vi skal have i spil, er, at det er andre ting end ydelser, og at alle kan noget. Det er netop at bryde silotanken og sætte sig ned og lave en handlingsplan og rent faktisk forpligte hinanden på, at vi skal gøre det. I forhold til Moderaterne hører jeg også, at den her del med helhedsplanen blev anerkendt. Det, vi jo også synes er positivt ved så at have et råd, der kigger, er, at der også kommer nogle øjne udefra, som netop ikke er påvirket af de politiske holdninger, at vi har herinde i salen, men faktisk nogen, der følger det og har ekspertisen og ser på det udefra.
Selvfølgelig skal jeg slutte af med at kvittere i forhold til De Radikale. Jeg synes jo, I burde have været med på beslutningsforslaget, for jeg synes virkelig, det var nogle gode argumenter, der også kom med der. Så tusind tak for det.
Vi taler tit om fattigdom som noget, der bor hos den enkelte familie, men det kan ikke isoleres dér. Det ligger i vores skoler, daginstitutioner, sundhedsvæsen, psykiatri, arbejdsmarked, hele vejen rundt, det er derfor, det giver mening at lave noget, der har en rød tråd i vores arbejde, for politik hænger sammen. Det her er strukturelt, og politiske beslutninger har konsekvenser, og det er det, der er meningen med det her forslag. Derfor bliver vi også nødt til at sige noget alvorligt, og det er, at når vi ikke gør det her, når vi ikke tager de her skridt, er vi altså også med til at svigte de børn og de mennesker, der lige herude i et af verdens rigeste lande vokser op og lever i fattigdom. Så det er ikke nok med kortsigtede lappeløsninger, det er ikke godt nok med små håndsrækninger eller at afhjælpe nød her og nu. Vi skal lave noget grundlæggende og virkelig tage fat, for så kan vi virkelig gøre noget godt, og det bliver vi ved med at kæmpe for. Tak for ordet.