Tak for det, og tak for de mange gode indlæg. Det har faktisk været, synes jeg, rart at sidde og lytte til sådan en bred europapolitisk debat. Til hr. Peter Kofod vil jeg sige: Ja, man godt kunne ønske sig, at danske medier også interesserede sig mere for EU-spørgsmål, for dækning af parlamentet og for så vidt også dækning af det her parlaments europapolitiske debat, men det ligger jo uden for, hvad vi har direkte indflydelse på. Til gengæld synes jeg sådan set, at der er rigtig meget, der går igen, når man lytter til ordførerne, om end afsættet selvfølgelig er naturligt forskelligt – der er mange partier her på Christiansborg. Der er dog mange, der argumenterer for behovet for et handlekraftigt EU, der kan håndtere de store udfordringer, og det er også der, regeringen står.
Jeg vil fokusere på nogle af emnerne i redegørelsen, som jeg tror bliver centrale i den kommende tid: krisen i Ukraine, de afledte konsekvenser deraf, grøn omstilling, konkurrencepolitik, forsvar og sikkerhed, pres fra irregulær migration og retsstatsprincippet. Der er jo rigtig, rigtig mange ting.
Som flere også har været inde på, er det år, som den her redegørelse redegør for, nemlig 2022, jo et ganske særligt år, og det kommer til at stå mejslet ind i historiebøgerne ligesom året med 9/11 og ligesom året med Berlinmurens fald, og det vil det gøre på grund af Ruslands ulovlige angrebskrig mod Ukraine: vor tids største geopolitiske udfordring og noget, vi kommer til at håndtere konkret. Det gælder krigen, men også de afledte konsekvenser mange år frem.
Jeg synes, det, der står tilbage, jo trods alt er det håbefulde, at EU kan levere. Vi har vedtaget ti pakker med hårde sanktioner mod Rusland, over 1.000 individer og enheder er omfattet, mange sektorer er underlagt import- og eksportbegrænsninger, og det betyder, at Rusland ikke længere har adgang til vigtige produkter og teknologi. Det er også en udfordring for os selv, men EU-enigheden har holdt. Det er jo et af de steder, hvor Putin totalt har fejlanalyseret situationen, da han gik ind i Ukraine. EU har ydet omfattende økonomisk støtte med over 7 mia. euro i bistand, 18 mia. euro i lånegarantier, og for første gang i EU's historie har vi bidraget til levering af dødbringende våben – håndvåben, artilleri, kampvogne og mere – for over 3 mia. euro. Og vi fortsætter nu med drøftelser om, hvordan vi kan bringe ny ammunition til ukrainerne. Så Europa leverer, når det gælder.
Men vi står naturligvis på flere ben. EU har også leveret omfattende livreddende humanitær assistance i Ukraine. Vi har taget imod millioner af flygtninge, som har fået adgang til bolig, uddannelse og sundhedsydelser. Særlig vores polske venner og de øvrige grænselande har holdt for. Det sætter vores egen indsats noget i perspektiv, men vi har ydet vores bidrag politisk, militært, økonomisk og humanitært. Der er mange ting, man kunne fremhæve, men jeg vil nøjes med at fremhæve, at vi jo senest har doneret hele vores artilleri til Ukraine, har indgået et samarbejde med Tyskland og Nederlandene om en donation af mindst 100 Leopard 1-kampvogne – det er meget betydelige og højt efterspurgte bidrag – og lige nu kigger vi så i EU på, hvordan vi i fællesskab kan sikre den nødvendige ammunition til Ukraine og vores egne våbenlagre både på kort og på længere sigt. Og det forhold, at vi fik fjernet forsvarsforbeholdet, vil jo også betyde, at vi, når Folketinget har håndteret de beslutningsforslag, som følger af det, mere aktivt kan gå ind i den indsats og koordinere med de andre lande.
Der har været handlet, og det har ikke kunnet være anderledes, for Ukraines frihedskamp er jo også vores kamp og Europas kamp for den frihed, som vi har vundet gennem århundreder og fortsat må kæmpe for, og i dag er det med støtte til Ukraine på alle de måder, vi kan det. Ukraine, Moldova og Georgien søgte kort tid efter krigens start om medlemskab af EU, og helt ekstraordinært valgte EU i juni at tildele kandidatstatus til Ukraine og Moldova, og Georgien blev stillet kandidatstatus i udsigt mod opfyldelse af en række betingelser. Det viser jo et perspektiv, og det er også noget, vi kommer til at skulle håndtere de kommende år, for nogen helt enkelt sag er det ikke. Men regeringen støtter et EU-medlemskab for Ukraine på sigt og vil stå fast på en åben og meritbaseret udvidelsesproces, og i mellemtiden må vi knytte Ukraine tættere til EU på andre måder. F.eks. er Ukraine blevet koblet til det europæiske elektricitetsnet, og der er et arbejde i gang for at knytte Ukraine tættere til det indre marked.
Krigen i Ukraine har mange følgevirkninger. Forbrugere og virksomheder i EU har i det forgangne år oplevet store prisstigninger på el og gas, og vi har med en lang række nødtiltag samarbejdet i EU om at nedsætte gasforbruget, det er faldet med 20 pct., og fylde gaslagrene op til vinteren. Vi har indført fælles indkøb, indtjeningsloft og solidaritetsbidrag på fossile producenter og meget mere. Og vi har måttet gøre op med afhængigheden af russisk gas. Danskere og hele Europa har været nødt til at spare på energien, og samtidig har vi sat turbo på udrulning af de grønne alternativer med hjælp fra EU’s genopretningsfond og den såkaldte REPowerEU-plan. Der er som et nødtiltag blevet vedtaget hurtigere godkendelsesprocedure for udbygningen af vedvarende energi. Og det er alt sammen i Europas, Ukraines og ikke mindst klodens interesse.
Det har ikke været nemt at blive enige om alle disse tiltag. Det var nødvendigt at gribe ind over for de tårnhøje priser. Men omvendt er det ikke nogen hemmelighed, at Danmark var og stadig er skeptisk over for nogle af idéerne til indgreb. Vi mener grundlæggende, at EU’s energimarked er velfungerende, og vi skal derfor tænke os godt om, før vi griber ind i markedet. Og i dag er Kommissionen så kommet med et forslag til en reform af elmarkedet, og set fra dansk side skal reformen snarere være en evolution end en revolution. Men det rokker ikke ved, at der er handlet i et hidtil uhørt omfang.
Klimaet står fortsat højt på regeringens dagsorden, og Danmark er gået i front i EU for at sikre et højt ambitionsniveau. Det var også til debat her, altså hvordan man flytter den her sag mest. Er det med nationale tiltag eller europæiske tiltag? Og så kan man sige, at et mellemlangt skridt for hele menneskeheden rykker os alle sammen lidt længere end et meget stort skridt, som jeg alene tager. Hvis vi skal flytte noget her, er der brug for et europæisk perspektiv, og den grønne omstilling er et vigtigt middel til at gøre os fri af russisk gas. Vi er nu på vej i mål med forhandlinger om den store klimapakke »Fit for 55«, vi har besluttet at reformere og udvide EU's kvotehandelssystem, og lige nu forhandler vi i slutfasen om en højere ambition på vedvarende energi og energieffektivitet. Det er ambitiøse tiltag, som vil kunne mærkes af alle europæiske borgere, ikke mindst af danskerne. Klimapakken vil bidrage til at realisere vores egen ambitiøse målsætning for 2030 om en reduktion af CO2-udledninger på 70 pct. Men EU kan selvfølgelig ikke løfte opgaven alene, og derfor går EU med Danmark i spidsen også forrest i det internationale klimadiplomati. Vi skal have de største udledere til at sætte højere ambitioner, men også understøtte de grønne løsninger og en retfærdig energiomstilling i udviklingslandene, og derfor skal EU’s internationale investeringsstrategi, den såkaldte Global Gateway, også bidrage med massive investeringer, så udviklingslande vælger den grønne vækstvej. I det lys er det jo så også positivt, at USA nu har meldt sig fuldtonet ind i den grønne klimakamp, kan man sige. Store investeringer på begge sider af Atlanten vil sætte den grønne omstilling op i gear.
Men der er jo ikke noget, der er enkelt. Alt rummer en kompleksitet, og det gør det her jo også. For det skaber selvfølgelig også en bekymring om, om den amerikanske klimalovgivning, Inflation Reduction Act, risikerer at trække produktion og investeringer fra EU til USA. Og derfor har vi været i god dialog med USA om de mere problematiske forhold i lovgivningen og om et styrket partnerskab for den grønne omstilling, og vi er på vej med forslag om, hvordan Europa skaber bedre betingelser for grøn produktion og investeringer hjemme. Og på torsdag, altså i overmorgen, ventes Kommissionen at foreslå en net zero industry act med det formål.
Det er ikke noget forslag, jeg har nærstuderet endnu, men jeg og regeringen deler ambitionen om, at EU skal være førende globalt på den grønne teknologi. Grønt lederskab styrker vores konkurrenceevne og sikrer grøn, stabil energiforsyning, og derfor er der behov for smidigere regler og hurtigere godkendelsesprocedurer, der kan sætte tempo og turbo på udbredelsen af vedvarende energi til fordel for Europa, Ukraine, Danmark og fremtidige generationer.
Også den her problemstilling er bredere end som så. Den verden, som vi har været vant til, er forandret, og den globale samhandel har ændret karakter. Vi står over for en ny globalisering, hvor EU skal finde sin plads, samtidig med at vi ser mulighederne og sætter dagsordenen. International samhandel handler nu også om sikkerhed mere end det har gjort længe, og derfor kommer Kommissionen også på torsdag med et forslag om kritiske råstoffer, fordi vi jo på nogle områder er blevet for afhængige af omverdenen og af enkeltlande, f.eks. på det her område med de kritiske råstoffer, som er centrale for vores grønne omstilling.
Hvis vi i fremtiden skal undgå at være sårbare på kritiske områder som f.eks. energi, så er der behov for en robust handels- og industripolitik, der understøtter europæisk forsyningssikkerhed og sikrer EU's rolle i morgendagens teknologier, uden at EU lukker sig om sig selv. Det er også derfor, at regeringen går åbent ind i diskussionen om EU’s regler for statsstøtte. Men vi står samtidig står klippefast på, at eventuelle ændringer af dem skal være målrettet og fokuseret dér, hvor vi har et konkret behov. For det er ikke i Danmarks eller Europas interesse at accelerere et statsstøttekapløb, hverken internt i EU, hvor vi skal holde fast i det indre marked, eller globalt. Det er det, der er fundamentet for vækst og konkurrenceevne i Europa.
Vi skal også udnytte EU's bilaterale handelsdagsorden og satse på at styrke EU's modstandskraft ved at diversificere forsyningskæder gennem handelsaftaler og økonomiske partnerskaber med pålidelige globale partnere. Vi skal gøre det endnu mere attraktivt at investere og innovere i EU, men det skal ske med vores værdier i behold. Sidste år tog vi nogle skridt for at holde trit med den digitale omstilling. Vi fik tæmmet techgiganterne med nye regler for indholdsmoderation på deres platforme og fair konkurrence på digitale markeder. Og i forlængelse af det fik vi etableret et nyt digitalt diplomati for EU. Vi skal ikke være bange for at sætte standarder i Europa, som kan blive til globale normer.
Så vil jeg også gerne sige et par ord om det fortsatte immigrations- og flygtningepres på Europa, som også har været adresseret her i debatten. Og det er jo rigtigt, at visse medlemslande nu oplever et ankomsttal på højde med situationen i 2016. Det er min overbevisning, at tænkningen har flyttet sig. Der er større enighed i EU-kredsen nu om behovet for at kontrollere strømmene og beskytte EU's ydre grænser, end der var, og man kan fornemme, at der er interesse, også for bl.a. danske tanker om at finde nye måder at håndtere presset mod Europa på. Der er også taget store skridt siden 2015. Vi har bl.a. fået ti migrationshandleplaner for særligt prioriterede lande til at forhindre og forebygge den irregulære migration mod EU, og Kommissionen har fremlagt to regionale handleplaner for Vestbalkan og det centrale Middelhav. Der er også enighed om, at vi skal have styr på EU's ydre grænser, og at EU nu skal investere betragtelig mere i infrastruktur for at styrke EU's ydre grænser, og at vi skal hjælpe de medlemsstater, der oplever størst migrationspres. Så det er et EU, der handler mere, og det er der også brug for, for den geopolitiske udvikling betyder, at vi har brug for et stærkt EU. Vi er blevet mere fokuseret på ligeværdige og interessedrevne internationale partnerskaber og på at bruge EU's økonomiske muskler til at forsvare interesser og værdier. Det er godt, og det er nødvendigt i den fremtid, vi ser ind i.
Partnerskabet mellem EU og USA er stærkt og i udvikling. Vi har set det i samarbejdet om sanktioner mod Rusland, men vi skal også være bedre til sammen at sætte standarder for nye teknologier som kunstig intelligens og kvanteteknologi, og ikke mindst udvikle dem sammen. Siden redegørelsen kom ud, er der sket en positiv udvikling i forholdet til Storbritannien i form af den nye aftale om implementering af Nordirlandsprotokollen. Vi er ved at kigge nærmere på den aftale, og vi ser frem til, at vi nu forhåbentlig kan komme videre i at udvikle vores forhold til UK, som er en tæt partner, ikke mindst i lyset af den geopolitiske situation. Og apropos den, så er sikkerheds- og forsvarssamarbejdet i EU jo i rivende udvikling, og derfor er det meget glædeligt, som jeg også berørte det til en start, at Danmark sidste år stemplede fuldt og helt ind med den historiske afskaffelse af det danske EU-forsvarsforbehold. Vi har udsendt vores første bidrag til en militær EU-operation i Bosnien-Hercegovina sidste år, og vi har netop besluttet at genudsende bidraget i anden halvdel af 2023. Samtidig arbejder vi jo som bekendt med at melde os ind i forsvarsagenturet og forsvarssamarbejdet PESCO. Det er i proces i Folketinget.
EU har etableret to nye militære missioner i 2022 til støtte for henholdsvis Ukraine og Niger, og vi undersøger netop nu, om relevante danske træningsaktiviteter af ukrainske soldater kan tilmeldes EU's militære mission til støtte for Ukraine. Den europæiske fredsfacilitet har vist sig at være et effektivt redskab i forhold til at understøtte finansiering af våben til Ukraine, og EU har foreslået yderligere samarbejde om fælles forsvarsindkøb, så vi øger produktionen uden at overbyde hinanden, når vi fortsat skal støtte Ukraine militært og samtidig fylde vores egne våbenlagre op.
Jeg glæder mig også over, at EU og NATO i januar i år underskrev en ny fælleserklæring om et styrket samarbejde. Den understreger, at de to organisationer har meget at samarbejde om og meget at tilbyde hinanden, og at vi ikke skal duplikere, men supplere til gavn for vores fælles sikkerhed. Alt det her hviler jo så på et sæt fælles værdier, som er fundamentet for det europæiske samarbejde, og derfor er det selvfølgelig også helt afgørende, at alle medlemslande efterlever vores værdier, ikke mindst retsstatsprincippet.
Sammen med Kommissionen og ligesindede lande vil Danmark fortsætte sit stærke engagement for, at det sker, også ved EU-Domstolen, når det er påkrævet. Manglende efterlevelse af vores fælles værdier bør have konsekvenser. Af samme årsag ser jeg også positivt på den udvikling, som vi så i 2022, hvor manglende efterlevelse ledte til økonomiske konsekvenser. Det så vi med retsstatsmekanismens anvendelse mod Ungarn, der ledte til suspenderingen af midler svarende til ca. 47 mia. kr. Og vi så med den polske og den ungarske genopretningsplan, hvor opfyldelsen af en række retsstatsrelaterede milepæle er en betingelse for udbetaling af EU-midler. Og ja, vi følger løbende det, der bl.a. blev rejst som et spørgsmål, nemlig lgbt-rettigheder, og forsøger at holde os på den proaktive side af den streg. Det er vigtigt. Nu ser vi så både polske og ungarske forsøg på at leve op til kravene og milepælene på retsstatsområdet, som genopretningsplanerne og retsstatsmekanismen kræver, og det vil vi fra dansk side naturligvis følge nøje. Det er også vigtigt i lyset af fremtidige udvidelser af EU. Det sender jo et signal til dem, der står i kø for at blive medlem.
Lad mig så her til sidst i den her tour de force, som jo i virkeligheden dækker over, at der er sket ufattelig meget i EU i 2022 – det var den debuterende ordfører for Liberal Alliance også inde på – sige, at når man står her og ser det i en sammenhæng, så bliver man jo næsten forpustet. Men jeg vil gerne vende tilbage til et gennemgående tema i redegørelsen, også i det, jeg har sagt her, nemlig at de seneste år har vist, at EU kan håndtere de store internationale kriser, som rammer os, og som vi som enkeltlande ikke kan klare alene hver især; som vi ikke har en kinamands chance for at håndtere hver især. Det er ikke altid kønt, og det er ikke altid lige bull's eye, i forhold til hvad man kunne sidde på sit eget studerekammer og tænke, f.eks. at noget ville være den optimale, rigtige løsning, og hvis alle bare kunne se det. Og det tager tid, for der er 27 lande, der skal blive enige. Det er ikke altid nemt at blive enige om sanktioner, det er ikke altid nemt at finde de gode løsninger på de høje energipriser, og alle skal undervejs gå lidt på kompromis.
Men jeg synes bare, at det, der står tilbage, når man læser den her redegørelse, også når man lytter til debatten her i dag, er, at uden det her EU-samarbejde, som vi for 50 år siden meldte os ind i, så ville vi have stået meget svagere i håndteringen af de seneste års kriser. Det står tilbage. Og det står også tilbage, at EU har vist større sammenhold og større beslutningskraft, end de fleste havde ventet, og det er bundlinjen for det, jeg vil sige. Det er godt, det er godt for Europa, men det er jo i særlig grad også godt for et lille land som Danmark. Tak for debatten.