Tak for debatten. Jeg skal hilse fra Enhedslisten og sige, at de er enige i forslaget, og jeg takker også de partier, som har været meget positive her. Jeg har jo fremsat det her forslag, fordi jeg synes, at der er behov for et nyt fokus i tilgangen til mennesker, der tager stoffer. Vi har evidens fra Portugal, som viser, at forbruget af cannabis og forbruget af hårde stoffer falder, når man laver en afkriminalisering af brugerne kombineret med hurtig hjælp. Det er en erfaring, som jeg synes vi skulle tage med os i Danmark, hvor forbruget af hårde stoffer og cannabis jo nærmest kun er gået i én retning. Det er de facto afkriminaliseret i dag. Vi mangler at tage det sidste skridt. Og spørgsmålet er så, hvordan vi bedst går til de mennesker – er det med et tilbud om hjælp, eller er det med en plet på straffeattesten og ved at konfiskere deres stof, så de skal ud og have penge til nye stoffer? Der er mit fokus i hvert fald klart: Jeg synes ikke, at vi skal straffe brugerne, og jeg synes, at vi skal møde dem med hjælp.
I forbindelse med det her forslag har jeg talt med en række personer. Jeg havde f.eks. besøg af Sven, som er en del af BrugerForeningen for aktive stofbrugere. Han er i heroinbehandling, og han kom faktisk til mig og sagde: Karina, det giver ikke mening at straffe brugerne, det giver ikke mening at tage deres stoffer fra dem, for det føder bare ind i kæden af, at man er nødt til at begå ny kriminalitet; eller som ordføreren for Nye Borgerlige påpegede, at man skal ud og skaffe nye kunder for at få penge til stofferne. Så i BrugerForeningen er de helt med på den her tankegang. Det er faktisk også Svens forslag. Jeg har været på besøg i et fixerum i Vejle for nylig; det er også det, man kalder et stofindtagelsesrum. Der tror jeg bare heller ikke, at afvænning er første skridt for mange af de mennesker, der kommer der. Mange af dem er ekstremt socialt udsatte, og der vil være forskellige behandlingstilbud. Nogle skal måske i afvænning. Andre skal i heroinbehandling. Og nogle vil nok bare fortsætte med at komme i fixerummet og indtage de stoffer, de har. Der skal ligesom være plads til det hele og til hele paletten, synes jeg.
Jeg tror dybest set ikke på, at man kan straffe sig ud af afhængighed. Derfor giver det ikke mening at opretholde det system, vi har i dag. Jeg har været på varmestuen i Esbjerg, hvor rigtig mange har et misbrug eller et alkoholproblem. De har også meget ofte dobbeltdiagnoser, så de dulmer deres udfordringer med stoffer. Jeg tror heller ikke, at det ligger lige for med afvænning med dem. Men tænk, hvis vi, når vi mødte dem i gadebilledet, kunne møde dem med, at de skulle møde op et sted og få afklaret deres sociale udfordringer og deres sundhedsmæssige udfordringer, så vi kunne tilrettelægge den rigtige indsats og hjælpe dem bedst muligt.
Jeg vil gerne sige, at vi jo også havde reservationer, da vi indførte heroinbehandlingen. Hvad ville det nu føre til? Ville det føre til en hel masse, som bare ville komme og få statsheroin, fordi det nu var muligt, og på den måde få finansieret deres forbrug? Det førte det jo ikke rigtig til, vel? Det er en af de største succeser, vi har, i vores samfund i forhold til mennesker med et stofbrug. Med fixerummene var det den samme diskussion. Ville det nu føre en hel masse med sig? Det er også en kæmpesucces. Måske er det på tide, at vi vender skråen lidt og tænker på, om vi kunne gøre noget andet, som kunne give mere succes. Jeg ved jo godt, at vi har den her uenighed på tværs af partier, men kunne det så ikke give mening at nedsætte en kommission, som endevender det her område og kigger på de mange erfaringer, der efterhånden ligger fra flere forskellige lande, og afkriminaliseringsmodeller, så vi kunne gøre noget andet end det, vi gør nu? Vi må jo bare sige, at det, vi har gjort, ikke har været succesfuldt. Vi oplever et stigende forbrug af alt muligt. Så hvis vi vil være lidt ærlige over for os selv, kunne vi måske spørge nogle andre end politiet, som jo ikke har evidens for, at deres indsats virker, tværtimod.
USA blev jo nævnt af ministeren, og der viser nogle af de modeller, man har valgt derovre, for afkriminalisering af cannabis, at forbruget stiger. Jeg har også været i USA. Jeg har været i Colorado, som var et af de første steder, hvor man gik til det her, og jeg vil sige, at de ikke har gjort det klogt. Men det er heller ikke den portugisiske model, og det er den, jeg taler for her i dag. Man har jo netop ikke implementeret hjælpedelen, og man har legaliseret, ikke afkriminaliseret, som det her forslag jo går ud på.
Så bliver jeg også nødt til at anholde nogle af de ting, som er blevet sagt her i debatten i dag. Jeg tror, at det var fra Venstre, vi hørte, at det her ville sende et signal om, at store mængder er farlige, og at små mængder ikke er farlige. Det står der ikke nogen steder i forslaget. Det her handler ikke om, at vi bare giver los. Det handler simpelt hen om, at vi gør noget i forhold til brugerne. Og det er det, jeg egentlig appellerer til. Jeg siger ikke, at kokain er det samme som en cigaret, men jeg siger, at vi burde gå ens til, hvordan vi ser på det. Det er et sundhedsproblem, det er ikke et kriminalitetsproblem. Når man bruger kokain, så har man en afhængighed. Jeg skal ikke afvise, at der er nogle, der også kan styre det og faktisk ikke ender med at blive misbrugere. Det tror jeg der er rigtig mange der kan. De bruger det i weekenden som underholdning, afslapning. Men hvorfor skal der være forskel på, hvordan vi går til noget, der er et sundhedsproblem? Det er den diskussion, jeg gerne vil have. Jeg tror ikke på, at man kan straffe sig ud af afhængighed. Jeg tror på, at man ved at gå til det som et sundhedsproblem får fokus på behandling og hjælp, og det er i virkeligheden det, der skal til, hvis vi skal have forbruget ned og reducere skadesvirkningerne for alle. Men vi bliver ved med at gå til det som et kriminalitetsproblem, og det synes jeg er en kæmpestor udfordring.
Fra Radikale Venstre hørte jeg sprørgsmålet: Hvad koster det? Det er rigtigt, at vi jo ikke har beregnet det i den her model. Det, der står i forslaget, er, at vi vil bygge ovenpå de indsatser, vi har. Man har jo ret til at komme i behandling i dag, men det vil formentlig, tænker jeg, koste noget, hvis behandlingen skal være meget hurtig. For det, der jo også er det gode ved den her model, synes jeg, er netop, at der sker noget med det samme. Det skal være i stedet for at vente på, at en sag ryger i retten, eller der kommer en bøde ind ad døren et stykke tid senere, hvor man har glemt alt om det og i øvrigt også er ligeglad med det. Hvis man har et ret udsat liv, får man nok ikke tjekket sin e-Boks. Men her er det jo sådan, at du skal møde op ret hurtigt efter. Og så laves der en afvejning af, hvad det så er for en behandling, du skal have, eller hvad det er for sociale problemer, som du har mulighed for at få hjælp til. Det, der jo er det gode ved det her, er, at vi fra Portugal ved, at det virker. Så der vil sikkert også være besparelser. Det har vi jo heller ikke undersøgt nærmere; jeg ved ikke, om der findes undersøgelser af det i Portugal. Men jeg forestiller mig bare, at det også vil spare samfundet for rigtig mange penge – politi, kriminalforsorg, sundhedssystem i forhold til indlæggelser på grund af overdoser og alt muligt andet. Jeg tror bare, at der, når man ved slutningen af dagen gør regningen op, vil være noget at spare, og ikke mindst vil det give mere værdighed for de mennesker, det handler om. Det er for mig et af de væsentligste argumenter.
Canada blev også nævnt. Jeg tror, at det var De Konservative, der sagde noget om det, altså at det, de havde gjort i Canada, ikke var så klogt. Jeg kender ikke de forsøg, der er kørt i Canada. Jeg kender til det, der er kørt i Portugal, men der, hvor man typisk begår fejl, er, at man ikke får koblet det op på de samme hjælpemekanismer som i Portugal. Så jeg tør ikke sige noget om den canadiske model, men jeg ved bare, at den portugisiske model virker, og at Norge var tæt på at implementere den, men politikerne tabte modet i sidste ende, da kommission lå klar med forslaget.
Hvad gør det i forhold til bander? Man kan jo sige, at ved at afkriminalisere brugerne sikrer vi da i hvert fald, at de ikke skal hente nye penge til nye stoffer hos banderne og på den måde finansiere banderne ekstra meget. Der blev nævnt et argument om, om loven ikke er lige for alle. Ja, det er den jo, for det her vil gælde for alle. Så det vil jo være lige for alle. Og så er det ikke mindst også vigtigt at sige, at det her ikke var et forslag om legalisering, som det blev nævnt af De Konservative, men det er et forslag om afkriminalisering, for det må man nemlig gerne.
Jeg er ikke sikker på, at vi har bevæget debatten omkring det her ret meget i dag, desværre. Men jeg kommer til at holde fokus på det. Man kan sige, at der jo kommer en undersøgelse i regi af kriminalforsorgsaftalen. Den blev til, fordi vi mangler pladser. Jeg synes ikke, det er hovedargumentet, at vi mangler pladser i kriminalforsorgen. For mig er argumentet de mennesker, som det her handler om. Tak for ordet.