Tak, formand. Det mest bemærkelsesværdige ved den her andenbehandling er jo i virkeligheden, hvor få ordførere der finder anledning til at sige noget. Den 1. juni er der en risiko for, at danskerne træffer den formodentlig mest skelsættende afgørelse over dansk forsvarspolitik, i hvert fald i den tid, vi har haft demokrati i Danmark, og de eneste, som agter at tage ordet til andenbehandlingen, er dem, der advarer imod at stemme ja, og siger, at vi skal holde fast i forbeholdet.
Desværre matcher det fuldstændig det, nogle af os oplevede lidt tidligere, da vi havde spørgetime med statsministeren: Kun undertegnede valgte at spørge til det her tema. Det er, som om det er noget, der skal pakkes af vejen. Det er, som om det er noget, man helst ikke skal forstyrre danskerne for meget med, inden det virkelig er alvor; inden der skal træffes en afgørelse. Og det er på trods af, at en tredjedel af danskerne stadig væk siger, at de er i tvivl.
Et medlem af Folketinget påkalder sig dog en særlig interesse, nemlig hr. Jens Rohde, som i mange henseender lyser op som den, der tør sige tingene på en fri og oprigtig måde. Og nu tænker jeg ikke bare på, hvordan han for ganske få øjeblikke siden sagde, at han da synes, at det var helt naturligt at gøre det, som EU-systemet nemlig også gerne vil; afskaffe vetoretten. Nej, jeg tænker naturligvis på den kronik, han sammen med den daværende formand for Europabevægelsen, Erik Boel, tilbage i november 2012 skrev i Berlingske Tidende, hvor han skrev:
»Det er hul i hovedet og et stort spild af ressourcer, at de 27 EU-lande har hver sit forsvar.«
Det var en kronik, der fik politiske konsekvenser. Det afstedkom, at hr. Jens Rohde ikke kunne blive spidskandidat for partiet Venstre dengang. Det forhindrede ham så ikke i at blive medlem af Radikale Venstre og, ja, vist flere andre partier efterfølgende. Men det siger en del om, at hr. Jens Rohde trods alt er en mand, der tør tale rent ud af posen. Gad vide, hvor han har det fra. Ja, det kunne jo være, han havde det fra sin tid i Europa-Parlamentet. For den vedtagelse, som vi fik fra den såkaldte borgerhøring for nogle dage siden, som meget klart siger, at man ønsker et forenet forsvar, og som meget klart siger, at i udenrigspolitikken vil man af med vetoretten, har jo for kort tid siden været til afstemning i Europa-Parlamentet, hvor man ikke bare tiltræder de ændringsforslag, der er lagt frem, men hvor man også opfordrer til, at der så nu indkaldes til et konvent, at der indkaldes til den forsamling, der altså skal ændre traktaterne med henblik på at afskaffe vetoretten.
Det er egentlig besynderligt, så lidt vi har hørt til de danske medlemmer af denne konference om Europas fremtid. Jeg har ellers hørt et rygte om, at både fru Eva Kjær, hr. Rasmus Nordqvist, hr. Jens Joel og hr. Kim Valentin har deltaget i arbejdet. Og desto mere forundret må man jo stå, når man ikke ser nogen af dem, der altså så heroisk har kæmpet imod de her ønsker om at fjerne vetoretten, benytte anledningen til at indtage talerstolen i dag. I skal sandelig ikke sætte jeres lys under en skæppe. Vi vil meget gerne høre om jeres arbejde! Men måske er sandheden, at det arbejde kan ligge på et ret lille sted. Og måske er årsagen til det, at når Europa-Parlamentet nu beder om, at der indkaldes til et konvent, så skyldes det, at efter EU-traktatens artikel 48 kræver det bare et simpelt flertal at indkalde til et konvent. Og jeg citerer fra stk. 3:
»Hvis Det Europæiske Råd efter høring af Europa-Parlamentet og Kommissionen med simpelt flertal vedtager en afgørelse om at behandle de foreslåede ændringer, indkalder formanden for Det Europæiske Råd et konvent sammensat af repræsentanter for de nationale parlamenter, medlemsstaternes stats- og regeringschefer, Europa-Parlamentet og Kommissionen.«
Altså et simpelt flertal. Nu fik vi jo tallet fra hr. Kim Valentin, tror jeg, da han et kort øjeblik deltog i debatten tidligere. Var det 13 lande, der havde sagt nej? Så må det jo være 14 lande, der siger ja, og vi ved, at det i hvert fald er de store lande, der stemmer ja. Mon ikke vi kan lægge til grund, at der forefindes et simpelt flertal til at indkalde til et konvent?
Det bør danskerne jo vide. Vi bør vide, at umiddelbart efter 1. juni vil hele den proces, som traktaten har formuleret for at ændre traktaterne – og for at få nye ting ind i traktaten, for at ændre stemmeprocedurerne – blive sat i gang.
Så siger regeringen: Jamen vi stemmer da bare nej. Vi er imod at fjerne vetoretten. Men det, der bare er så irriterende ved det argument, og det, der gør, at det er så svært at stole på, er ikke bare, at de fire udsendte medarbejdere fra Folketinget tilsyneladende ikke har haft den store gennemslagskraft. Det er også, at man jo tidligere har haft det samme standpunkt. Da man vedtog Lissabontraktaten i 2017, fjernede man vetoretten på 19 områder, i øvrigt uden folkeafstemning. Og hvordan var det egentlig Lissabontraktaten blev født? Ja, det blev den jo ved, at man først havde lavet en forfatning for Europa, som franskmændene og hollænderne var modige nok til at underlægge folkeafstemning, og hvor franskmændene og hollænderne sagde nej. Så lavede man Lissabontraktaten, der, som Valéry Giscard d'Estaing sagde, for 99 pct.s vedkommende var den samme traktat. Og den blev så vedtaget uden folkeafstemning. Der fjernede man så vetoretten. 2001, Nicetraktaten: fjernet vetoret. 1998, Amsterdamtraktaten: fjernet vetoret. 1993, Maastrichttraktaten: fjernet vetoret. 1986 – det var hele idéen med det: fjernet vetoret.
Altså en hel række af årtier, hvor Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti, til tider SF – det svinger lidt – og altid trofaste Radikale Venstre har kæmpet for at fjerne vetoretten. Og nu siger man så, at man vil give en politisk garanti – en politisk garanti – måske som i modsætning til en juridisk garanti. Det har vi jo hørt før. Jeg kan huske, at tidligere statsminister hr. Lars Løkke Rasmussen fra denne talerstol stod og sagde – det var forud for retsforbeholdsafstemningen – at han gav en politisk garanti for udlændingepolitikken, indtil solen brændte ud – indtil solen brændte ud.
Jeg ved ikke, om udenrigsministeren giver den samme garanti, men det ville da have et skær af morskab over sig, eftersom vi jo så, at hr. Lars Løkke Rasmussen altså brændte ud noget tidligere end solen, og at den politiske garanti, han dengang gav, intet er værd i dag, og at vi med overvejende sandsynlighed må sige, at det samme nok kommer til at gælde for den nuværende udenrigsminister.
Han virker jo sund og frisk. En ung mand, i fuld vigør, som har aftjent sin værnepligt i Europa-Parlamentet, og som jeg er sikker på vil gå en stor fremtid i møde, måske endda som EU-kommissær eller noget andet flot, når han har gjort sine proselytter en tjeneste ved at fjerne de danske forbehold – vi skal dog give ham kamp til stregen. Men han brænder nok ud engang. Og problemet med, at han brænder ud, er, at så brænder hans løfter med.
Den eneste måde, danskerne kan have en valid tro på, at de rent faktisk bliver spurgt, hvis vi igen kommer i den situation, hvor EU-partierne vil fjerne vetoretten uden at spørge danskerne, er ved at stemme de ændringsforslag igennem, som Enhedslisten, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti i dag har stillet.
Så om få minutter får vi sandhedens øjeblik. Det er godt, der er publikum på, det her er Danmarkshistorie. Så får vi at se, om man reelt mener det – om man reelt mener det – når man siger, at danskerne skal spørges ved fremtidige traktatændringer. Jeg glæder mig til at se det, for fraværet af talere på den her talerstol i dag taler sit entydige sprog. Og det er ikke opløftende for hverken udenrigsministerens parti eller de øvrige EU-partier. Tak for ordet, formand.