To delegationer rejser med Folketinget til Washington og New York

24.09.2024

To partigruppevalgte delegationer rejser i dagene 18. september til 2. oktober og i dagene 30. oktober til 13. november 2024 med Folketinget til Washington og New York.

Folketinget sender to delegationer på hver otte medlemmer til USA. Den første delegation deltager i forbindelse med åbningen af FN’s generalforsamling i september. Otte andre medlemmer deltager i november med fokus på udvalgsarbejdet i FN. I delegationerne indgår desuden repræsentanter fra Grønland og Færøerne. 

Begge delegationsrejser begynder i den amerikanske hovedstad Washington D.C., hvor delegationerne de første dage får en introduktion til aktuel amerikansk indenrigs- og udenrigspolitik gennem møder og samtaler i bl.a. Kongressen, det amerikanske udenrigsministerium og Verdensbanken. Herudover vil delegationerne møde repræsentanter fra amerikanske tænketanke samt journalister, hvor særligt det amerikanske præsidentvalg, der afholdes den 5. november, vil blive drøftet.

I New York deltager delegationerne i FN’s generalforsamling og følger debatter om aktuelle globale udfordringer. Delegationerne vil deltage i en række møder og temabriefinger om bl.a. FN's udviklingsaktiviteter og FN's bæredygtighedsmål. Delegationerne vil også modtage briefinger om udfordringer og temaer, som forventes at blive centrale under Danmarks kommende medlemskab af FN’s Sikkerhedsråd 2025-2026. 

Endvidere vil der være fokus på emner som nødhjælp og FN's arbejde med at fremme menneskerettighederne, ligesom der vil være fokus på forskellige globale og regionale udfordringer og implikationer af konflikterne i Ukraine og i Sahel.

Derudover forventes et møde med danskere ansat i FN, hvilket vil kunne give folketingsmedlemmerne et mere detaljeret indblik i arbejdet i FN.