Hvordan løser vi Europas stigende emballageproblemer
Europaudvalget inviterer til åben høring om Europa-Kommissionens forslag til en forordning om emballage og emballageaffald. Høringen finder sted torsdag den 14. september kl. 14.00-16.00 på Christiansborg.
Mængderne af emballage og emballageaffald i EU er stærkt stigende. Europa-Kommissionen vurderer bl.a., at den samlede mængde emballageaffald vil stige fra 78 mio. ton (2018) til 107 mio. ton i 2040 – svarende til 37 pct. Kommissionen forventer samtidig, at de stigende emballagemængder vil føre til en stigning i drivhusgasudledningerne med 59 pct., ligesom emballageaffald vil medvirke til betydelige udledninger af plastik og mikroplastik i naturen.*
Kommissionen har fremsat et forordningsforslag, der sigter mod at vende denne udvikling, som bl.a. er drevet af stigende brug af engangsemballage. Kommissionen foreslår bl.a. at afskaffe unødig emballage (overemballering) og forbedre mulighederne for at genbruge nødvendig emballage på en omkostningsmæssig vis eller lade det indgå i ny emballage eller andre produkter.
På høringen vil eksperter og interessenter diskutere, om Kommissionens forslag vil have den ønskede effekt for miljøet og klimaet, og hvordan det vil påvirke erhvervslivet – og ikke mindst, hvordan Danmark bedst muligt kan påvirke forhandlingerne om forslaget i Bruxelles.
Der vil være oplæg fra:
• Anders Damgaard, lektor, seniorforsker ved Institut for Miljø- og Ressourceteknologi, DTU
• Malene Høj Mortensen, politisk chef, Plastic Change, og Mette Hoffgaard-Ranfelt, miljøpolitisk chefrådgiver, Danmarks Naturfredningsforening
• Marianne Roed Jakobsen, adm. direktør i VANA – Dansk Emballageansvar (kollektiv ordning)
• Alex Henriksen, talsperson for ACE – The Alliance for Beverage Cartons and the Environment (europæisk brancheforening) og adm. direktør i Tetra Pak for Nordeuropa
• Knud Loftlund, afdelingschef, Bryggeriforeningen
*) Kilde: Europa-Kommissionens konsekvensanalyse for forslaget til en forordning om emballage og emballageaffald.
Læs program her.
Find forslaget og Folketingets relevante dokumenter her.
Høringen er åben for alle, men tilmelding er nødvendig (også for pressen). Tilmelding skal ske senest dagen før kl. 12. Der er et begrænset antal pladser til høringen, og pladserne vil blive fordelt efter først til mølle-princippet.
Tilmeld dig
her.
Gæster i Folketinget må beregne ekstra tid til registrering i besøgsindgangen på grund af sikkerhedstjek, og det anbefales derfor at møde op ca. en halv time, inden høringen starter. Det er tilladt at optage lyd og billeder under høringen, hvis det kan ske uden at forstyrre høringens afvikling i øvrigt.
Høringen tv-optages og vil blive vist live her på Folketingets hjemmeside, hvor den også kan findes efterfølgende under "TV fra Folketinget". Desuden vises høringen forskudt på Folketingets tv-kanal.