Ukraines præsident talte til Folketinget og den danske befolkning

30.03.2022

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, holdt tirsdag den 29. marts en historisk tale for Folketingets medlemmer og den danske befolkning.

Volodymyr Zelenskyjs tale blev transmitteret via et videolink på en storskærm i Landstingssalen på Christiansborg. I talen beskrev præsidenten krigens forfærdelige rasen i Ukraine, og hvordan krigen har sendt mange millioner ukrainere på flugt fra hus og hjemland. Zelenskyj bad om flere og hårdere restriktioner fra dansk side mod Rusland og om, at danskerne ville gøre endnu mere for at blive uafhængige af russisk olie.

Præsidenten inviterede Danmark til at være med til at genopbygge Ukraine. Og således italesatte præsidenten et klart håb for Ukraines fremtid og for den fred, der på et tidspunkt vil komme.

Endvidere takkede præsidenten også Folketinget og det danske folk for støtten til Ukraine.

Hr. formand!
Fru statsminister!
Medlemmer af regeringen og Folketinget!
Kære danskere!

Daglig affyrer det russiske militær 40 missiler af forskellig art mod forskellige mål i Ukraine.
Gennemsnitlig 40 missiler pr. dag. Mere end 1.370 missiler er blevet affyret i løbet af godt en måned, siden Ruslands fuldskalainvasion af vores land startede.
I morges ramte de russiske missiler en af vores sydlige byer – Mykolaiv ‒ skibsbyggernes by. Det er en absolut fredelig by, som kun drømte om én ting ‒ at genvinde omdømmet som centrum for skibsbygning ved Sortehavet. Som et resultat af dette angreb blev den regionale administrationsbygning ødelagt. Indtil videre er 7 mennesker meldt dræbt og 22 såret. Oprydningsarbejdet er lige nu i gang. Mykolaivs borgere havde ingen militante drømme. De udgjorde ingen trussel mod Rusland.
Men som alle andre ukrainere er de blevet et mål for russiske tropper og for deres missiler, bomber, artilleri og morterer.
Det samlede antal ødelæggelsesmidler, som russiske tropper allerede har brugt mod vores folk på vores eget territorium, er simpelthen umuligt at tælle.
Men vi kan sige, at intensiteten og brutaliteten i kampene har nået et niveau, der er endnu højere, end det var under anden verdenskrig, der ellers er den hidtil mest ødelæggende krig i Europa. En måned med fjendtligheder – og vi har ikke længere én by, ikke to, men en hel sort liste over byer, der blev fuldstændig ødelagt af russisk bombning.
I snesevis af byer og landsbyer er boligområder blevet delvis brændt ned, infrastruktur ødelagt, og virksomheder, hvor ganske almindelige mennesker arbejdede, blev sprængt i luften. 773 uddannelsesinstitutioner ‒ universiteter, skoler, børnehaver ‒ er blevet ødelagt. Ufatteligt! Og snesevis af hospitaler, kirker, endda mindesmærker for holocaustofre er også blevet ramt. Målet for de russiske tropper i denne krig er fuldstændig at ødelægge ethvert grundlag for det ukrainske folks normale liv. Besættelsesmagten sørger bevidst for, at der ikke er noget tilbage af Ukraine. Kun ruiner. Kun flygtninge. Mere end 10 millioner ukrainere er allerede flygtet fra deres hjem på grund af kampene. Næsten 4 millioner ukrainere har forladt vores land, de fleste af dem kvinder og børn. Disse menneskers historier er fulde af rædsel. Der er stadig mange brændte og gennemhullede biler i vejkanterne i de områder, hvor det russiske militær er kommet ind. Hundredvis af sådanne biler og bilvrag. Besættelsesmagten dræbte civile, selv når de bare prøvede at flygte!
Sammen med vores immigranter i Europa og de vestlige regioner af Ukraine er der børn, der simpelt hen blev samlet op på vejen nær ligene af deres forældre.
Op mod 100.000 mennesker befinder sig fortsat i Mariupol, som har været omringet af russiske tropper i mere end 3 uger. Mens der var sne, kunne folk smelte det og drikke vandet. Al den tid har vi ikke kunnet levere nødhjælp til byen. Hverken vand, mad eller medicin. Alt er blokeret af det russiske militær.
Mere end 90 pct. af alle bygninger i Mariupol blev fuldstændig ødelagt af beskydninger og bomber. Men de russiske fly fortsætter med at bombe nonstop. De går målrettet efter selv krisecentre, hvor de med sikkerhed ved, at der gemmer sig fredelige mennesker ‒ kvinder, børn og ældre.
Det, som de russiske tropper gør mod Mariupol, er en forbrydelse mod menneskeheden, der bliver begået for øjnene af hele verden.
 
Hvorfor er dette overhovedet muligt? Hvorfor kan verden ikke stoppe denne strøm af russiske krigsforbrydelser, som har flydt siden den 24. februar i år?
Svaret er meget enkelt og kynisk. De folk, der træffer beslutninger i Rusland, håber, at de vil lykkes. Sanktioner? De tror, de kan omgås. En embargo på russisk olie? De ser, at dette ikke er andet end blot tom snak om et vigtigt emne. Og så disse ”bekymringer”, disse konstante ”bekymringer”. En international straffedomstol? De ved, at det tager år at bringe specifikke gerningsmænd for retten.
Derfor appellerer vi til jer og til hele det demokratiske verdenssamfund: Sanktionerne mod Rusland skal skærpes! Hele tiden. I er nødt til at opgive russisk olie, I er nødt til at stoppe samhandel med Rusland, og I er nødt til at lukke havne for russiske skibe. Og dette skal være EU's og alle medlemsstaters solidariske politik. Alle medlemsstaters.
Det er netop jer i Danmark, det land, der har lagt navn til EU's grundlæggende principper, Københavnskriterierne, der mest af alt kan mærke, hvor vigtigt det er for fælleseuropæisk solidaritet at arbejde for at lægge pres på Rusland. Fordi dette pres skal få Rusland til at søge fred. Dette er et pres for at give den nødvendige beskyttelse af alle de grundlæggende værdier, som livet i Europa er bygget på, og som nu er fuldstændig nedtrampet af Rusland i Ukraine.
Hvad kan man sige om beskyttelsen af menneskerettigheder eller frihed på det europæiske kontinent, hvis der ikke er nogen forbrydelse mod mennesker og menneskeheden generelt, som besættelsesmagten ikke har begået? De deporterer vores folk til Rusland med magt, voldtager kvinder og mindreårige piger og deltager i plyndring.
De har allerede taget mere end 2.000 børn til Rusland, og vi ved ikke, hvor de er. Vi har ikke engang en komplet liste over disse børn. Har de familier? Hvordan vil de bagefter finde deres slægtninge og venner? Det ville simpelt hen være umuligt for en normal person at forestille sig det niveau af ondskab, der er blevet bragt til vores land!
Derfor opfordrer jeg jer til på EU-plan at rejse spørgsmålet om solidaritet i forsvaret af friheden, i forsvaret af menneskeheden.
Der kan ikke være nogen russiske filialer i Europa, der splitter EU indefra. Som forsøger at hjælpe Rusland med at tjene så mange penge som muligt selv nu.
Vi ved udmærket godt, hvem der i EU er imod menneskelighed og sund fornuft. Som overhovedet ikke gør noget for at skabe fred i Ukraine. Dette skal stoppe, og Europa skal holde op med at lytte til eventuelle undskyldninger fra det officielle Budapest.
 
Jeg er Danmark taknemmelig for dets principfasthed. Tak til alle.
Jeg er taknemmelig over for jeres folk, der hjælper Ukraine og hjælper ukrainere. Over for jeres virksomheder, der har besluttet at forlade det russiske marked ‒ Mærsk, Jysk, LEGO, Vestas, DSV, Arla Foods, Carlsberg og mange andre virksomheder og andre, der har taget denne vigtige beslutning.
Men jeg beder jer om ikke at stoppe, og være førende i Europa med at fremme de løsninger, vi virkelig har brug for.
Længe før denne krig var det klart, at menneskeheden skulle reducere brugen af fossile brændstoffer. Kul- og olieæraen har forårsaget meget alvorlig skade på miljøet og på vores planet som helhed. Grønne teknologier og grøn energi er blevet et logisk og retfærdigt svar på denne udfordring.
Den europæiske politik er allerede rettet mod at reducere forbruget af miljøfarlige ressourcer. Men Ruslands aggression mod Ukraine og mod alt, hvad livet i Europa er bygget på, er et argument for at fremskynde den grønne omstilling på kontinentet. Europa skal opgive russisk olie så hurtigt som muligt!
For det er den vanvittige indtægt fra energiressourcer, der gør det muligt for den russiske ledelse at være arrogant og overtræde almindeligt anerkendte regler, fremme had mod andre folkeslag, mod os og ødelægge livet i nabolandene.
Hvis man skulle finde det fuldstændig modsatte af det, der kaldes janteloven i jeres land, ville det være ”loven om russisk olie”.
Jeg er overbevist om, at vi sammen ‒ kun sammen med alle europæere og alle ansvarlige stater på planeten ‒ vil være i stand til at overvinde denne katastrofe.
At vi vil være i stand til at vende tilbage til freden.
At vi vil kunne leve sammen i en europæisk familie.
Jeg håber, at dette vil ske meget snart. Men det afhænger af, hvor konsekvente, principielle vi forbliver her og nu, på et tidspunkt, hvor krigen fortsætter.
Men vi har ingen ret til kun at tænke på krig nu. Vi ved, at der bliver fred. Vi ved, at vi vil være i stand til at vende tilbage til et normalt, fredeligt liv.
Derfor vil jeg invitere jer til at deltage i vores initiativ til at genopbygge Ukraine efter krigen, efter vores sejr.
Vi inviterer jeres virksomheder, jeres specialister og jeres land. Da jeg kender jeres potentiale, jeres kreative økonomiske kraft, foreslår jeg, at jeres land bliver protektor over en af vores smukke regioner ‒ efter krigen. Selvfølgelig først, når krigen er slut. Mykolaiv, skibsbyggernes by, kan blive sådan en by, sådan en region, der vil forene os endnu mere. Som Danmark kan være med til at genopbygge.
 
Mine damer og herrer!
Kære danskere!
Nu er der mørke tider i Ukraine.
Tusindvis af lys tændes i vores kirker til minde om de mennesker, der har mistet livet i denne krig.
Jeg ved, at for jer er det varme lys fra stearinlys et synonym for hjemmehygge og et almindeligt og godt liv.
Et liv, som i Ukraine i dag er blevet en uopnåelig drøm for mange. Den russiske invasion fortsætter.
Men jeg tror, og jeg ved, at vi kan vende tilbage til freden.
Og jeg beder jer tænde et lys derhjemme i aften til minde om alle de ukrainere, som har mistet livet på grund af russisk aggression.
Evigt minde til alle, der gav deres liv for vores frihed og for verdens frihed!
Ære til Ukraine!
 

Mr. Speaker!
Madam Prime Minister! 
Members of the Government and the Folketing!
People of Denmark!

40 missiles.
This is the daily number of different but equally deadly missiles Russian troops use against our state, against Ukraine.
This is the average daily number. 40. More than 1,370 missiles have been used in just over a month of Russia’s full-scale invasion of our land.
This morning Russian missiles hit one of our southern cities – Mykolaiv. The city of shipbuilders.
An absolutely peaceful city, which dreamed of only one thing – to restore its glory of the centre of shipbuilding on the Black Sea. As a result of the strike, the building of the Regional Administration was destroyed. At this time it is known that 7 people were killed and 22 were wounded. The search through the rubble continues. Residents of the Mykolaiv region did not have any military ambitions. They posed no threat to Russia.
But they, like all other Ukrainians, believe me, have become a target for Russian troops. For missiles, aerial bombs, rocket artillery, mortars.
The total number of means of destruction that Russian troops have already used against our people on our land simply cannot be counted. But what can be said is that the intensity and brutality of hostilities against us have reached a level even higher than that of World War II. The most ruinous war for Europe.
One month of hostilities – and we already have not one or two, but a whole black list of cities that were turned to rubble by Russian bombing.
In dozens more cities, towns and villages residential areas were partially burned, infrastructure was destroyed and enterprises where people worked were blown up. Living, ordinary people. 773 educational institutions – universities, schools, kindergartens – were destroyed. 773. Imagine! And dozens of hospitals, churches, even a Holocaust memorial have become targets. The goal of Russian troops in this war is to completely destroy any basis for normal life for the Ukrainian people. The occupiers are deliberately making sure that nothing is left of Ukraine. Only ruins. Only refugees.
More than 10 million Ukrainians have already fled from their homes because of the hostilities. Almost 4 million Ukrainians have left our country, most of them women and children. The stories of these people are full of horror. In those areas where the Russian military have entered, there are still many cars on the curbside that were burned and shot at. Hundreds and hundreds of these cars or what is left of them. The occupiers were killing civilians even as they were trying to escape!
Along with our immigrants in Europe and the western regions of Ukraine, there are children who were simply picked up on the roadside near the bodies of their parents.
In our city of Mariupol which has been under blockade by Russian troops for over three weeks there are still up to 100,000 people. While there was snow, people melted it for water. All this time we have not been able to deliver humanitarian goods to the city – they are simply blocked. Water, food, medicines. Everything is blocked by the Russian military. More than 90 percent of all buildings in Mariupol were completely destroyed by shelling and bombing. But Russian aircraft strike without a pause. They purposefully blow up even shelters, even though they know for sure that civilians are hiding there – women, children and old people.
What Russian troops are doing to Mariupol is a crime against humanity that is literally being broadcast live in front of the entire planet.

Why is this even possible? Why can’t the world stop this flow of Russia’s war crimes that have continued since 24 February this year? The answer is very simple and cynical.
People who make decisions in Russia hope that they will get away with it. Sanctions? They think they can bypass them. An embargo on Russian oil? They see that this is nothing more than just talking about this important topic. And concern, constant concern. An international tribunal? They know that it takes years to bring the perpetrators to account.
This is why we appeal to you and to the entire democratic community of the world: Sanctions against Russia must be strengthened! Constantly. We need to give up Russian oil, we need to block trade with the Russian Federation, we need to close ports to Russian ships. And this needs to be a policy of solidarity of the European Union, of all the member states. Everyone.
It is you, in Denmark, the home of the basic principles of the European Union  the Copenhagen criteria  who can feel more than anybody how important it is for a European-wide policy of solidarity to work for pressure on Russia.
This pressure is to ensure that Russia seeks peace. This pressure is to ensure the necessary protection for all the basic values that life in Europe is built on and that have now been completely trampled by Russia in Ukraine.
What can be said about the protection of human rights or freedom on the European continent, when there is no crime against persons and against humanity in general that has not been committed by the occupiers?
They deport our people to Russia by force, rape women and underage girls, they engage in looting.
They have already taken more than 2,000 children to Russia, and we do not know where they are, we do not even have a complete list of these children. Do they have families? How will they find their relatives later?
It would be simply impossible for any normal person to imagine the level of evil that was brought to our land!
That is why I call on you to raise  at the level of the European Union  the issue of solidarity in the defence of freedom, in the defence of humanity. There can be no branch offices of Russia in Europe that split the EU from within, that are trying to help Russia make as much money as possible even now.
Everyone knows very well who in the European Union opposes humanity and common sense. Who does precisely nothing to help establish peace in Ukraine. This must stop and Europe must stop listening to any excuses coming from official Budapest.

I am grateful to Denmark for its principled position. I am grateful to each and every one of you.
I am grateful to your people who help Ukraine and help Ukrainians. To your companies that have decided to leave the Russian market. Mærsk, Jysk, LEGO, Vestas, DSV, Arla Foods, Carlsberg and many other companies who have made this important decision.
But I ask you not to stop, to be a leader in Europe in promoting the decisions we really need.
Long before this war, it was clear that humanity should reduce its consumption of fossil fuels. The age of coal and oil has caused grave damage to the environment, to our planet as a whole. Green technologies and green energy are a logical and just answer to this challenge.
European policy is already aimed at reducing the consumption of environmentally damaging resources. But Russia’s aggression against Ukraine and against everything that life in Europe is built on is another argument to accelerate green transformation on the continent. Europe must give up Russian oil, give it up as soon as possible!
Because it is exactly the windfall profits from energy resources that allow the Russian leadership to be arrogant. To violate universally recognised rules. To promote hatred against other nations, against us, and ruin the lives of neighbouring countries.
If you had to find a total opposite of what is called the “Law of Jante” in your country, it would be the “Law of Russian Oil”.
I am confident that together – only together with all Europeans, with all responsible states on the planet – we will be able to overcome this catastrophe.
We will be able to return to peace.
We will be able to live together in the European family.
I hope this will happen very soon. But it depends on how consistent and principled we remain at this time.
At a time when the war continues.
However, we have no right now to think only of war. We know there will be peace. We know that we will be able to return to a normal, peaceful life.
That is why I want to invite you to join our initiative to rebuild Ukraine after the war, after our victory.
We invite your companies, your specialists, your state.
Knowing your potential, your creative economic power, I invite your country to take under your patronage one of our beautiful regions – after the war. Of course, after the war.
Mykolaiv, the city of shipbuilders, can be the city, the region that will unite you and us even more. That Denmark can help rebuild.

Ladies and Gentlemen!
People of Denmark!
This is a dark time in Ukraine.
Thousands of candles are lit in our churches in memory of the people whose lives were claimed by this war.
I know that for you the warmth of candle light is a synonym of home comfort and ordinary good life.
The kind of life that today has become an unattainable dream for many in Ukraine. The Russian invasion continues.
But I believe, I know, that we can go back to peace.
And I ask that tonight in your homes you light a candle in memory of all the Ukrainians whose lives were claimed by the Russian aggression.
May the memory of all who gave their lives for our freedom, the world’s freedom, live forever!
Glory to Ukraine!