Folkehøring om EU flytter danskernes holdning

08.11.2018

400 danskere har fået en større forståelse for forskellige holdninger til EU, efter de har brugt en weekend på at diskutere, hvad danske politikere bør prioritere i det europæiske samarbejde. Det viser en Gallupundersøgelse blandt deltagerne til Folketingets folkehøring i Odense den. 3.-4. november.

"Mini-Danmark" diskuterer EU

Folkehøringen om fremtidens EU, blev på initiativ af Folketingets Europaudvalg, afholdt i Odense d. 3.-4. november. 400 repræsentativt udvalgte danskere udgjorde et ”mini-Danmark”, som diskuterede de mest omdiskuterede EU-temaer.

Deltagernes holdninger til temaerne blev målt både før og efter folkehøringen om EU, og det er tydeligt at ”mini-Danmark” både følte sig klogere på EU og mere positive stemt over for det europæiske samarbejde efter en weekend fuld af debat og oplæg om EU. 

Før folkehøringen mente 38 % procent af deltagerne, at Danmark skal være med i EU uden eller med færre forbehold end i dag. Efter folkehøringen var var tallet 59 %. 

22 % af ”mini-Danmark” mente før folkehøringen, at de fire danske forbehold skal bevares, mens det tal efter høringen var steget til 27 %.

Folkehøringen gør politikerne klogere

Erik Christensen (S), formand for Folketingets Europaudvalg, udtalte i forbindelse med folkehøringen: 

"Vores ambition i Europaudvalget har været at få flere danskere til at tage debatten om fremtidens EU. De mange gode spørgsmål til os politikere viser i hvert fald, at det er en debat danskerne gerne vil tage. Jeg hæfter mig ved, at danskerne gerne vil have større gennemsigtighed i EU-systemet, og at EU bliver mere synligt for danskerne. Og at mange deltagere spurgte til, hvorfor der er så få journalister i Bruxelles, der dækker EU-stoffet. Deltagernes mange forslag, ideer og gode råd gør os politikere bedre rustet til at tage diskussionen videre".

EU's værdier og retsstatsprincipper skal overholdes

Deltagerne i folkehøringen stemte også om deres egne forslag om fremtidens EU søndag eftermiddag. Deltagernes forslag fordelte sig på flere områder. Bl.a. mente halvdelen af deltagerne, at lande som Polen og Ungarn ikke skal have EU-støtte, hvis de ikke overholder EU’s værdier og retsstatsprincipper. 

Deltagerne var også meget optagede af klima, migration og skatteunddragelse. På de områder mente deltagerne, at Danmark bliver stærkere af at dele suverænitet med de andre EU-lande.

 
Se resultaterne fra folkehøringens afstemning Se danskernes holdning til EU før og efter folkehøringen