Tak for ordet, og tak til jer, der har givet gode input til regeringens nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi. Jeg vil godt starte med at beklage, at jeg har måttet udskyde redegørelsesdebatten ad to omgange, som flere også bemærkede.
Debatten i dag bærer selvfølgelig præg af krigen i Ukraine, Putins uhørte og uprovokerede angrebskrig, og de afledte konsekvenser på både kort og lang sigt for Danmark. Da vi lancerede strategien tilbage i slutningen af januar, var russiske tropper allerede opmarcheret langs Ukraines grænse, men med Ruslands invasion den 24. februar blev alt forandret, som flere har påpeget, og dog er det, som om krigen i al sin gru har understreget kritiske elementer i vores strategiske udgangspunkt og prioriteringer: at den verden, vi lever i, er blevet mere rå og mere uforudsigelig, og at geopolitikken er tilbage, præget af en kamp mellem demokrati og autokrati, også her i Europa.
Vi skulle oprindelig have haft den her debat på bagkanten af en strategilancering i august 2021. Den måtte vi udskyde på grund af Afghanistanevakueringen. Udskydelsen blev til en god debat hen over efteråret og vinteren. Det var en vigtig refleksionsproces i forhold til de mange forskellige aspekter af dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik og de kriser og udfordringer, som Danmark står over for – også selv om vi ikke kunne forudse, at vi bare et halvt år efter ville stå i den alvorligste sikkerhedspolitiske krise i Europa siden anden verdenskrig. Jeg vil gerne takke de udenrigspolitiske ordførere for at have været med i processen, også frem mod den endelige tilblivelse af strategien.
Kriserne i og udfordringerne for den verdensorden, som vi opbyggede, er kommet for at blive. Det viser med al tydelighed, at vi står midt i en global værdikamp, der presser danske kerneinteresser. Ukraine og andre østlige partnerskabslande udkæmper i øjeblikket en vigtig kamp for demokrati og frihed. Den kamp er vigtigere end nogen sinde, og den handler i høj grad om sikkerhed og stabilitet, men også om de helt fundamentale værdier, som vores samfund bygger på, og derfor er krigen i Ukraine ikke bare et udtryk for en regional konflikt, men afspejler et større sammenstød mellem demokratier og autokratier, og her er Putin demokratiets fjende nummer et. Der er en global konkurrence om indflydelse og værdier og om karakteren af det internationale samarbejde og vores fælles spilleregler, og vi har vist, at vi er klar til at tage den kamp. Danmark har med EU, NATO-allierede og partnere vist vores beslutsomhed og vores sammenhold. Et handlekraftigt Vesten er parat til at forsvare vores fælles værdier.
Situationen sætter dermed en tyk streg under vigtigheden af de pejlemærker, som regeringens udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi udstikker. Vi har været meget klare i vores linje: Der skal ikke være mindre, men mere dansk engagement, og der skal ikke være mindre, men mere tagen ansvar. Vi skal stå fast på vores værdier, og vi skal være i kernen af forpligtende fællesskaber, først og fremmest EU, NATO og FN.
Vi skal i Danmark tage ansvar for vores fælles sikkerhed. Det er regeringen og partierne bag det nationale kompromis enige om. Vi er enige om et markant historisk løft af vores forsvar. Vi er enige om, at vi skal leve op til NATO's 2-procentsmålsætning, og at vi skal af med forsvarsforbeholdet. Tiden kalder på et gearskifte. Vi skal træde fuldtonet ind i EU's sikkerheds- og forsvarspolitiske samarbejde.
Så lad mig kort, og det bliver meget kort, for vi har en god debat, synes jeg, opsummere nogle væsentlige nedslag i strategiens fem hovedpunkter, altså tryghed, klima, integration, økonomisk diplomati og værdidiplomati, og først et par bemærkninger om værdidiplomatiet. Strategien indfører, som flere har bemærket, et værdipolitisk kompas, hvilket hr. Søren Søndergaard også var inde på. Værdier og værdipolitikken er trukket tydeligere frem og går på tværs af de forskellige områder og går på tværs af dansk udenrigspolitik. Jeg vil gerne slå fast, at vi er helt bevidste om, at vi ikke træffer et let valg, når vi vælger at trække dansk udenrigspolitik i en værdibaseret retning. Og alle, der sidder her i salen, ved, hvad jeg tænker på her. Vi må ikke havne i et falsk modsætningsforhold mellem værdier og interesser. Vi må og skal have begge dele med i ligningen.
Langt de fleste gange er vi mest effektive, når vi er sammen med allierede, og det står også helt klart i den nuværende krise. Danmark skal være i hjertet af EU og arbejde for et tæt transatlantisk samarbejde, fordi vi tror på, at et stærkt Europa giver os et stærkt Vesten.
Tillad mig her at komme lidt nærmere ind på forholdet og rollefordelingen mellem EU og USA, som også er genstand for mange diskussioner, med et EU, der styrker sin forsvars- og sikkerhedspolitiske profil og med en dansk folkeafstemning om afskaffelsen af forsvarsforbeholdet. USA orienterer sig jo mere mod Kina, mod Indo-Pacific-regionen. Det skal de, og det er ikke dårligt for Danmark eller for Europa. Tværtimod er vi helt på linje med USA, når det kommer til vores kinapolitik og den globale værdikamp, der udspiller sig her. Jeg var sidste år i Indonesien og Japan, hvor jeg deltog i en række gode dialoger om bl.a. arbejdet for fred og stabilitet i Indo-Pacific med en skærpet geopolitisk konkurrence.
Men USA er samtidig dybt engageret i europæisk sikkerhed. Det ser vi også lige nu, og sammen med Europa, med partnere og allierede, har USA slået det transatlantiske sammenhold, NATO-samarbejdet og forsvaret for den transatlantiske europæiske sikkerhedsorden hundrede procent fast over for Rusland. Vi forhandler med USA om en ny bilateral forsvarssamarbejdsaftale – det er vi nu i gang med. Det bekræfter vores tætte samarbejde om dansk og europæisk sikkerhed.
Men vi mener også, at vi i Europa skal tage større ansvar for vores egen sikkerhed – det var bl.a. hr. Martin Lidegaard inde på i starten – i øvrigt helt på linje med amerikanerne, som længe har efterlyst, at vi har et større sikkerhedspolitisk engagement i Europa. Her skal vi altså løfte, og Danmark skal have en aktiv og engageret rolle heri. Vi skal deltage fuldt ud, og derfor er tiden også inde til at afskaffe forsvarsforbeholdet.
Så vil jeg lige sige et par ord om tryghedsdiplomatiet, som jo også er med her. Vi arbejder for en mere sikker verden, der giver sikkerhed for Danmark og tryghed for danskerne, og for at beskytte vores demokrati mod pres udefra. Det er der i den grad grund til. Det handler også om den forsvars- og afskrækkelsesprofil, som jeg har været inde på, og Danmark sender i den her forbindelse et meget klart signal. Danmark er en kerneallieret i NATO, og vi bidrager substantielt til sikkerheden i Østersøen og Baltikum. Med den udsending på op mod tusind soldater, som vi nu foretager, har vi faktisk ikke haft større operationer uden for Danmark, når man ser bort fra Afghanistan, og det er virkelig markant. Ligesom vi fra dansk side var helt i front, da de baltiske lande, Polen og andre lande ønskede at blive en del af det sikkerhedsfællesskab, som NATO er, så er vi også helt i front, når der er trusler mod vores sikkerhed.
Det gælder også nye trusler. Flere har været inde på dem: cyberangreb, spionage og påvirkningskampagner. Her har vi i særdeleshed gode redskaber, også inden for EU-samarbejdet. Hr. Karsten Hønge var inde på det. Danmark har taget initiativer, bl.a. med Tech for Democracy, hvor vi også vil have, at techgiganterne, civilsamfundet og regeringerne sammen beskytter vores demokratiske værdier mod dem, der prøver at ødelægge dem udefra og indefra.
For at afslutte det med det sikkerhedspolitiske vil jeg fremhæve vores FN-engagement. Det er en helt afgørende værdipolitisk kampplads, som vi nu også ser det med Ukrainekrisen. Her skal Danmark sammen med alle dem, som støtter et regelbaseret samarbejde, gå foran. Danmark har også meldt sit kandidatur til FN's Sikkerhedsråd i 2025-26.
Så vil jeg lige sige et par ord om klimadiplomatiet. Grunden til, at jeg vil understrege det, er, at det jo er en krise, som vi – som flere af jer bemærker – befinder os midt i, og som vi ikke må svigte at gøre noget ved. Det her er en krise, som er en klimakrise for hele kloden, men det er også en krise, hvis demokratierne ikke fører an i kampen for at levere på Parisaftalen og levere et klima, som vi kan være bekendt over for de kommende generationer. Så det er også et fuldstændig centralt udenrigspolitisk område at fokusere på. Det står stærkt, og det har aldrig stået så stærkt i dansk udenrigspolitik, som det gør nu. Danmark som grønt foregangsland og det, at energi er blevet sikkerhedspolitik og klimapolitik, hænger uløseligt sammen, ikke mindst fordi vi, som flere har nævnt, er alt, alt for afhængige af gas, olie og kul fra Rusland og andre steder i verden.
Det er også bare for at sige, at her er Europa også en løsning. Der var flere, der var inde på det, og jeg tror, at hr. Søren Søndergaard igen refererede til begrebet strategisk autonomi i Europa og Danmark. For at kunne have det og altså også have en mulighed for at undgå afhængighed af andre, som kan begrænse vores handlinger, så skal vi have stærke fællesskaber, og der er Det Europæiske Fællesskab helt afgørende. Det er også en appel til Enhedslisten om at være med til at løfte det her, for Danmark kan ikke alene sikre strategisk autonomi. Det kan vi sammen med andre, og det er det, der gør os stærke, specielt når det er et fællesskab, der bygger på fælles værdier – retsstaten og demokrati – og forsvaret af de værdier, der er nedfældet i Traktaten om Den Europæiske Union.
Migrationsdiplomatiet vil jeg af tidshensyn ikke gå for dybt ind i her, men det er også helt afgørende, at vi får en mere retfærdig, human og realistisk migrationspolitik, som vi har været inde på.
Så er der det økonomiske diplomati, og det vil jeg gerne lige sige et par ord om, også fordi det ikke har fyldt så meget, men det er vigtigt. For skal vi adressere nogle af grundårsagerne til, at den her verden til stadighed kæmper med konflikter, med det, der skaber flygtningestrømme, og med det, der får samfund til at bryde sammen eller gør, at de kommer til at udvikle sig i en forkert retning, så skal vi også fokusere på det økonomiske diplomati.
Ulighed i vores samfund er en kilde til ustabilitet, og derfor – bare for at understrege det – har vi i forhold til økonomisk diplomati også et ret stort fokus på den tredobbelte bundlinje, altså at vi selvfølgelig både skal være med til at hjælpe vores virksomheder med at skabe arbejdspladser i Danmark, men også bidrage til den grønne omstilling, og ikke mindst, med danske løsninger, bl.a. styrke og have fokus på gode arbejdstagerforhold og løfte de konventioner, som er med til at regulere det, også i vores handelspolitik. Det er helt afgørende.
Så er der flere, der har været inde på styrkelsen af dansk diplomati. Det er rigtigt, at regeringens udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi bygger på en grundlæggende gennemgang af dansk diplomati, som blev gennemført i 2021. Her besluttede regeringen at annullere omprioriteringsbidraget for Udenrigsministeriet, og det har vi faktisk gjort i alle årene, vi har siddet i regering, 4 år, hvis man tæller fra 2020 og frem til og med 2023. Sammen med en lang række omprioriteringer fører det altså til, at vi i de kommende år står over for en samlet tilførelse af mere end 40 årsværk ude og hjemme og en styrkelse af 16 repræsentationer, herunder ikke mindst – det var fru Annette Lind også inde på – NATO, EU og FN. Det multilaterale er det, der skal styrkes, hvor vi også skal deltage i kampen her.
Så med strategien har vi altså lagt en klar linje for Danmark, hvor vi tager ansvar. Vi læner os ikke tilbage og lader de store om at løse verdens problemer. Vi tager selv ansvar. Jeg vil også gerne takke – og nu starter jeg bagfra – fru Aaja Chemnitz Larsen, fru Aki-Matilda Høegh-Dam, men også hr. Edmund Joensen for de perspektiver, de kommer med her. Jeg synes jo, at der er en værdi i, at vi i samarbejdet i rigsfællesskabet som små nationer, som små lande, står sammen og forsvarer de værdier, jeg her har talt om. Det er helt afgørende. Hr. Edmund Joensen afsluttede så elegant med at sige det så præcist, at bliver vi truet udefra, står vi sammen som små nationer om vores suverænitet, om vores integritet, om vores værdier. Og ja, vi har fra regeringens side fra dag et lagt et samarbejde an, hvor vi ligeværdigt inkluderende er fælles om de fælles udfordringer i rigsfællesskabet, og det har vi tænkt os at blive ved med.
Flere efterspørger – det var bl.a. hr. Michael Aastrup Jensen – hvad der sker med den arktiske strategi for kongeriget. Der ved vi jo godt – vi har haft en dialog om det ad flere omgange, det er også en kendt sag – at der har været et regeringsskifte i Grønland, og jeg synes, det er helt naturligt, at vi i den samarbejdsånd, vi har, respekterer, at de forskellige dele af riget også har mulighed for at gøre deres stillinger op og tage diskussionen, før vi konkluderer og får en ny strategi. Jeg synes faktisk, processen er en vigtig del af at få en ordentlig strategi. Og det er jo ikke sådan, at fordi vi ikke har en strategi, der er vedtaget endnu, har vi ikke en arktispolitik. Det viste vi senest i maj sidste år, da vi havde møde i Arktisk Råd, hvor vi selvfølgelig sammen deltog og fremførte kongerigets synspunkter, både med deltagelse af mig selv selvfølgelig, men også af Grønland og Færøerne. Men vi arbejder benhårdt videre, og jeg bifalder alt, hvad vi kan gøre for at styrke vores samarbejde, både regeringerne imellem, men også parlamenterne imellem, hvad flere har peget på er rigtig, rigtig vigtigt her.
Så har jeg bare to bemærkninger her til allersidst for mit vedkommende. Jeg synes, at debatten i dag også viser, at de værdier, som vi taler om, og som vi også taler om i strategien, har vi måske – det er selvkritik – taget alt, alt for givet igennem alt for mange år. Os, der var unge dér, og som har et politisk engagement, der blev defineret af den kolde krigs ophør med Murens fald i november 1989 og med Sovjetunionens sammenbrud, håbede, troede og insisterede på, at nu var det et fredeligt og demokratisk Europa, der var vokset frem af det. Der må man bare sige, at det, der er sket med den 24. februar i år, men også før det, i 2008 i Georgien og i 2014 med Krim og Østukraine, bare viser, at verden er mere brutal, og at vi ikke må tage vores værdier for givet. Dem skal vi kæmpe for hver dag, for hvis vi ikke gør det, vil vi begynde at miste dem. Jeg er stolt af den vilje, som jeg synes der er, også i den danske befolkning, til at tage ansvar i den her situation. Jeg synes også, man må sige, når man kigger på ukrainerne, at de må være et forbillede for os alle sammen. De stiller sig op og er parate til at kæmpe til døden for deres eget land, for de værdier, de tror på, og de underlægger sig ikke Putin og hans diktatoriske tanker. Det synes jeg virkelig er imponerende.
Det andet, jeg vil sige, er, at frihed har en pris – den har en pris. Derfor skal vi også øge vores forsvarsudgifter. Vi skal selvfølgelig være helt med i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar. Vi skal tage ansvar, og den pris må vi tage på os. Men jeg kan love jer for, at prisen for ikke at gøre noget eller at gøre for lidt kommer til at være meget højere, og den samvittighed, som vi vil bringe med til de kommende generationer, vil ikke være god, hvis ikke vi kan stå op for vores frihed i dag. Tak.