L 179 Forslag til lov om ændring af lov om euforiserende stoffer. (Tydeliggørelse af advarselsreglen og ændring af ordningen om fritagelse fra strafforfølgning i tilknytning til stofindtagelsesrum).

Af: Justitsminister Peter Hummelgaard (S)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2023-24
Status: 1. beh./Henvist til udvalg

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 30-04-2024
1. behandlet / henvist til udvalg 07-05-2024
Sat på dagsorden til 2. behandling 28-05-2024
Sat på dagsorden til 3. behandling 04-06-2024
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Forslaget har til formål at sikre mere værdighed for meget socialt udsatte borgere med stærk afhængighed af bl.a. euforiserende stoffer. Det indeholder en præcisering af den såkaldte advarselsregel i lov om euforiserende stoffer, der giver mulighed for i visse tilfælde at give en advarsel frem for bøde eller fængsel for besiddelse af euforiserende stoffer til eget forbrug.

Forslaget skal sikre, at denne gruppe af mennesker ikke mødes med straf for besiddelse af euforiserende stoffer til eget forbrug, men i stedet meddeles tiltalefrafald (advarsel), når sociale forhold taler for det og besiddelsen af stofferne skyldes en stærk afhængighed som følge af et længere og vedvarende misbrug af hårde euforiserende stoffer.

Lovforslaget skal desuden tydeliggøre og samtidig udvide fritagelsen fra strafforfølgning for besiddelse af euforiserende stoffer til eget forbrug, når besiddelsen sker med henblik på indtagelse i et stofindtagelsesrum.

Loven foreslås at træde i kraft den 1. juli 2024.