L 173 Forslag til lov om ændring af lov om tobaksvarer m.v., lov om elektroniske cigaretter m.v. og lov om forbud mod salg af tobak og alkohol til personer under 18 år.

(Udmøntning af dele af forebyggelsesplanen målrettet børn og unge – tobak, nikotin og alkohol).

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V)
Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Fremsat

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 25-04-2024
Sat på dagsorden til 1. behandling 03-05-2024
Ministerområde:
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Resumé:
Lovforslaget udmønter dele af politisk aftale indgået 14. november 2023 ”En forebyggelsesplan målrettet børn og unge - tobak, nikotin og alkohol”

Lovforslaget indebærer et forbud mod indførsel, køb, udlevering, modtagelse, fremstilling, forarbejdning og besiddelse af elektroniske cigaretter og genopfyldningsbeholdere med nikotin, som er omfattet af forbuddet i lov om elektroniske cigaretter m.v. for så vidt angår kendetegnende aromaer eller overskrider grænsen for nikotinindhold i en nikotinholdig væske. Der er visse undtagelser fra forbuddet.

Derudover indebærer forslaget en hjemmel til, at Sikkerhedsstyrelsen kan beslaglægge ulovlige tobaks- og nikotinprodukter samt udstyr og smagsstoffer, der benyttes sammen med disse, hvis der er grund til at antage, at de er i strid med strafbelagte regler på området, og der er grund til at antage, at genstanden kan tjene som bevis eller bør konfiskeres. Og det indebærer en hjemmel til, at Skatteforvaltningen og Sikkerhedsstyrelsen kan opbevare og overdrage produkter til hinanden med henblik på beslaglæggelse.

Endelig indebærer lovforslaget en styrket alderskontrol for tobaks- og nikotinprodukter samt alkoholholdige drikkevarer. Sikkerhedsstyrelsen bemyndiges i en periode på to år til at anvende unge kontrolkøbere ved kontrolbesøg i fysiske butikker. Inden udløb af perioden vil der blive foretaget en evaluering. Ligeledes stilles krav om en mere effektiv elektronisk aldersverificering ved fjernsalg af alkoholholdige produkter og tobaks- og nikotinprodukter.

Det foreslås, at loven træder i kraft 1. juli 2024