Beskæftigelsesudvalget 2023-24
BEU Alm.del
Offentligt
2781645_0001.png
Ministeren
Beskæftigelsesudvalget
Christiansborg
Frederiksholms Kanal 21
1220 København K
Tlf. nr.: +45 33 92 50 00
E-mail: [email protected]
www.uvm.dk
CVR-nr.: 20453044
Svar på alm. del
spørgsmål 14
I brev af 18. oktober har udvalget efter ønske fra Victoria Velasquez
(EL) stillet mig følgende spørgsmål:
Alm. del
spørgsmål 14:
Vil ministeren redegøre for effektiviteten og nødvendigheden af Det
Faglige Udvalg for Gastronomuddannelsen i at reagere på rapporterede
problemer med arbejdsmiljøet i gastronomibranchen? Der henvises til
TV2-dokumentaren
”Den bitre smag af Michelin” fra september 2023 og
kronikken ”Restaurationsbranchen er syg. Vi bliver behandlet som skidt”
bragt i Politiken den 5. september 2023.
Svar:
Med henvisning til svar på BEU
alm del
spm. 12
vil jeg understrege, at
det er uacceptabelt, hvis nogle virksomheder ikke overholder de gæl-
dende overenskomstregler. Og det er også uacceptabelt, hvis elever i re-
staurationsbranchen oplever at blive nedbrudt, når de er i oplæring.
Jeg har derfor også en klar forventning om, at de faglige udvalg tager så-
danne problematikker alvorligt og igangsætter nødvendige tiltag og rea-
gerer, hvis de bliver bekendt med, at en oplæringsvirksomhed ikke lever
op til de gældende regler i forhold til oplæring af elever.
Det er den enkelte virksomhed og det pågældende faglige udvalg, som er
ansvarlige for den enkelte elevs forhold på den konkrete arbejdsplads.
De faglige udvalg skal
jf. eud-lovens § 42, stk. 1
virke for de bedst mulige
uddannelsesmæssige forhold i praktikvirksomhederne. De faglige udvalg
har
jf. eud-lovens § 42, stk. 2
pligt til at føre tilsyn med oplæringsvirksom-
hederne ift., om eleven har tilfredsstillende oplæringsforhold.
Ift. arbejdsmiljø generelt vil jeg henvise til beskæftigelsesministerens svar
BEU alm. del
spm. 11
vedr. arbejdstilsynets arbejde med udfordringer
i restaurationsbranchen.
15. november 2023
Sagsnr.: 23/21998
BEU, Alm.del - 2023-24 - Endeligt svar på spørgsmål 14: Spm. om effektiviteten og nødvendigheden af Det Faglige Udvalg for Gastronomuddannelsen i at reagere på rapporterede problemer med arbejdsmiljøet i gastronomibranchen
Med venlig hilsen
Mattias Tesfaye
2