L 10 Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om kapitalmarkeder, lov om investeringsforeninger m.v. og forskellige andre love.

(Forhandlede retningslinjer på det finansielle område, sikring af vandrende arbejdstageres ret til at optjene og bevare pensionsrettigheder, gennemførelse af ændringer som følge af benchmarkforordningen og PRIIP-forordningen, udpegning af systemisk vigtige finansielle institutter (SIFI) m.v.).

Af: Erhvervsminister Brian Mikkelsen (KF)
Udvalg: Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget
Samling: 2017-18
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 04-10-2017
1. behandlet / henvist til udvalg 12-10-2017
Betænkning afgivet 23-11-2017
2. behandlet/direkte til 3. behandling 28-11-2017
3. behandlet, vedtaget 30-11-2017
Ministerområde:
Erhvervsministeriet
Resumé:
Lovforslaget gennemfører en række ændringer på det finansielle område bl.a. med det formål at forbedre forbrugerbeskyttelsen. Forslaget lægger bl.a. op til at give Finanstilsynet mulighed for at udarbejde og offentliggøre forhandlede retningslinjer for god skik på forbrugerområdet. Desuden skabes der med forslaget grundlag for, at Finanstilsynet kan udføre et mere effektivt tilsyn på forbrugerområdet.

Lovforslaget har desuden til formål at give et mere retvisende grundlag for udpegning af SIFI i Danmark, og forslaget lægger op til, at tal for udenlandske kreditinstitutters væsentlige filialer i Danmark også indgår i de opgørelser, der ligger til grund for udpegningen. Ændringen medfører ikke, at der udpeges flere SIFI i Danmark end i dag.

Med lovforslaget implementeres portabilitetsdirektivet i dansk ret, som bl.a. sikrer lønmodtageres ret til at optjene og bevare pensionsrettigheder, når de flytter mellem Danmark og et andet EU-land.

Endvidere gennemfører lovforslaget en række ændringer som følge af henholdsvis PRIIP-forordningen og benchmarkforordningen, der har til formål at øge investorbeskyttelsen.

Loven træder i kraft den 1. jan 2018.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 107 (S, DF, V, EL, LA, ALT, RV, SF og KF), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.