Europaudvalget 2017-18
EUU Alm.del Bilag 54
Offentligt
1804655_0001.png
Åbent brev
Gråsten 16. oktober 2017
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalget
Det er med forundring at Gråsten Fjerkræ A/S læser Miljø- og Fødevareministeriets brev af den 6. oktober
2017, sagsnummer: 2017-439. Brevet er fremsendt til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg (MOE Alm. Del
Bilag 20).
Brevet indeholder et grundnotat til Folketingets Europaudvalg om Kommissionens forslag til forordning om
gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 853/2004 for så vidt angår særlige
garantier vedrørende Salmonella spp. i kyllingekød.
Det forannævnte forslag forventes sat til indikativ afstemning den 18. oktober 2017.
Når Gråsten Fjerkræ A/S finder anledning til at reagere på dette tidspunkt, skyldes det de oplysninger der
er givet, dels under overskriften “Konsekvenser” og dels under overskriften “Høring”. Men Gråsten Fjerkræ
A/S vil også kommentere forhold nævnt, som “andre EU-landes holdning” og oplysningerne om de
forventninger der er om “Reducering af forekomsten af sygdomstilfælde” og proportionerne heri.
Vedr. Konsekvenser
Der vil være væsentlige forstyrrelser og omkostninger for de virksomheder der arbejder inder for
Det indre Markeds gældende rammer med fri varebevægelse. Derfor vil en særstatus forstyrre og
være negativ for det frie marked. Det vil altså være de virksomheder som arbejder efter det åbne marked
der sammen med forbrugerne som vil komme til at mærke dette.
Hvis Danmark gives særstatus vil det alt andet lige betyde at forbrugernes valg bliver begrænset og prisen
på kyllingekød vil blive dyrere i Danmark sammenlignet med andre EU-lande uden særstatus. Det bør ikke
overses at forbruget af kyllingekød i Danmark gennem flere år for omkring 60% har bestået af udenlandsk
kyllingekød. Denne samhandel har bevirket åbne og frie konkurrencevilkår for såvel forbruger som
virksomheder der sælger kyllingekød.
Det er derfor fuldstændigt uforståeligt at der kan skrives “at konkurrencen på det danske marked mellem
danske producenter og produkter fra andre medlemsstater vil kunne foregå på mere lige vilkår”. Det kunne
være interessant at se hvilken markedsøkonom der ville fremstå med en sådan påstand, hvis de betydende
forhold bliver taget med i betragtning.
Udsagnet om at det vil gavne markedsføringen af danske slagtekyllinger på de udenlandske markeder er en
påstand uden forbindelse til virkeligheden og er ren vildledning. Kvaliteten på de danske kyllinger vil ikke
blive ændret ved en særstatus. Siden 2007 har Danmark kørt et salmonellaprogram som modsvarer det
som der er blevet sagt skulle gælde hvis der blev opnået særstatus. Altså den danske kylling har i forhold til
salmonella i 10 år haft den kvalitet som en særstatus ville kræve.
i.
Mere velfærd . Mere kvailtet. Mere smag
Grstn
F)elkræ
AIS
Ç,j
7f
.4S.74
5 9Q fl
18.
KiærI
t)K600 Grten
.
CVR 26079
•4574
fi5
9Q75. kotoie’unQ4an.n.
Ç
EUU, Alm.del - 2017-18 - Bilag 54: Henvendelse af 16/10-17 fra Gråsten Fjerkræ vedr. komitésag om særlige garantier vedr. Salmonella spp. i kyllingekød
1804655_0002.png
I
(1RÅsT[N
,4
.;
I
Har denne situation så betydet at Danmark har erobret større markedsandel i Danmark og på
eksportmarkederne? Nej, sådan er det ikke gået. Danmark har i den nævnte 10 års periode tabt betydelige
markedsandele både i Danmark og på udenlandske markeder, I 2007 havde Danmark en selvforsyningsgrad
på 152 ¾, nu er selvforsyningsgraden i nærheden af 100%. Sammenlignes det til de eksporterende EU
lande så har udviklingen været noget anderledes. F.eks. havde Holland i 2007 en selvforsyningsgrad på 175
¾ og Danmark lå altså lidt lavere, men havde indtil da sådan nogenlunde fulgt med Hollands udvikling som
eksporterende land af kyllingekød. Men i modsætning til Danmarks nuværende Ca. 100 % selvforsyning har
Holland i dag en selvforsyning der ligger lidt over 200 ¾.
Danmark har i den nævnte 10 års periode, hvor de har haft et særligt produkt at tilbyde, tabt betydelige
markedsandele. En påstand om at en særstatus vil kunne give øgede markedsandele er ikke forankret
i
noget faktuelt, det er en “smuk” tanke og intet andet, men dermed er det også manipulerende.
Vedr. Høring
Det er interessant at det alene er de danske høringssvar der er nævnt i notatet. Den tyske fjerkræbranche,
ZDG, har også fremsendt deres høringsbrev til Fødevarestyrelsen. Men oplysningerne heri tilbageholdes
altså for Folketingets Europaudvalg såvel som for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.
Referaterne af de danske høringssvar er kun mangelfuldt gengivet og i forhold til Gråsten Fjerkræ A/S
fremsendte er gengivelsen yders mangelfuld. Derfor vedhæftes Gråsten Fjerkræ A/S’s høringsbrev til
dette brev.
Det Danske Fjerkræraad’s høringssvar er omtalt, men der mangler en omtale af, at den danske
fjerkræbranche også har indgivet et andet høringssvar, nemlig et høringssvar fra AVEC, den europæiske
fjerkræbranches høringssvar. Denne branche er Danmark medlem af og udtaler sig igennem. AVEC er stærk
modstander af at give Danmark særstatus. AVEC’s høringssvar vedhæftes også.
Som nævnt foranstående har den tyske fjerkræbranche fremsendt et høringssvar som altså også var stilet
direkte til Fødevarestyrelsen. Dette høringssvar er stærkt kritisk overfor forslaget med at give Danmark
særstatus. Også dette høringssvarvedhæftes.
Vedr. Andre EU-landes holdning
Når der tages udgangspunkt i de forannævnte høringssvar er det helt uforståeligt at Departementet kan
skrive at det forventes at der blandt med Iemsstaterne kan samles det nødvendige kvalificerede flertal. Det
er klart at høringssvarene fremkommer fra brancher og brancheorganisationer og at de ikke vil være dem
der skal gennemføre afstemningen, men Folketinget burde have haft oplyst at en samlet europæisk
fjerkræbranche går kraftigt imod forslaget og det bør alt andet lige også afspejle sig i den afstemning som
skal finde sted. Mildt sagt er der her tegnet et noget lysere billede end hvad virkeligheden viser.
Vedr. Reducering af sygdomstilfældene forårsaget af salmonella
I grundnotatet forudsættes det at “forslaget samlet set vil betyde et højere beskyttelsesniveau for danske
forbrugere”.
Mere velfærd . Mere kvalitet
Mere smag
Tlf; .45-74659071
Crst
Fe.,ræ AIS
j8, (væ.s
QK-300
Gt.ten
Cva 26050790
F; .45-746590
75
kooun8nn Uk
• wwun.çIan.nUk
-
EUU, Alm.del - 2017-18 - Bilag 54: Henvendelse af 16/10-17 fra Gråsten Fjerkræ vedr. komitésag om særlige garantier vedr. Salmonella spp. i kyllingekød
1804655_0003.png
Helt overordnet kan udtalelsen være rigtig, men grundnotatet mangler at sætte tingene i relation til
hinanden og kvantificere dem i forhold til andre kilder.
DTU har i flere år lavet et smittekilderegnskab for årsagen til sygdomsudbrud som følge afsalmonella.
Denne statistik mangler i grundnotatet. Det får salmonellaforekomst fra importeret kyllingekød til at
fremstå som noget meget alvorligt som der derfor bør gøres noget ekstraordinært ved, som feks. indførsel
af særstatus.
Uddrag fra det danske smittekitderegnskab udarbejdet af DTU og publiceret i årlige rapporter.
Kød art
Antal sygdomstilfælde som følge
afsalmonella pr. år, som
gennemsnit af årene 2014, 2015,
2016
91
41
i
18
32
10
32
545
270
1040
Procentuel fordeling, %
Importeret svinekød
Dansk svinekød
Importeret oksekød
Dansk oksekød
Importeret kyllingekød
Dansk kyllingekød
Danske æg
Udlandsrejser
Andre kilder
Udbrud i alt
8,8
3,9
0,1
1,7
3,1
1,0
3,1
52,4
26,0
100,0
Helt overordnet udgør salmonella fra fjerkrækød kun en meget lille del af problemerne med salmonella.
Det er selvfølgelig rigtigt at en fjernelse af de udenlandske kyllingers salmonella eller nedbringelse af de
udenlandske kyllingers andel til det der svarer til forekomsten i dansk kyllingekød, vil med udgangspunkt i
gennemsnittet af årene 2014, 2015 og 2016 give en mindre forekomst på 22 tilfælde. Disse 22 tilfælde sat i
forhold til svinesektorens påvirkning med 132 tilfælde eller udenlandsrejsernes 545 tilfælde giver lidt
proportioner omkring det der tales om. Når der derudover ses på hvilken forbedring der har været på det
udenlandske år for år, må det konstateres at fjerkrækød, dansk som udenlands er en bidragsyder der nok
vil være svær uanset hvilke metoder der tages i anvendelse, at bringe væsentlig længere ned.
Mere
velfærd •
Mere kvalitet • Mere smaç
&stn Fikræ
A/S
.væsç.Je S,
Kværs
OK-6)O0
Grs1en
CVR: 20507*
Til
.45-?4
6590 71
Fas. .45?4 65 50 75
dk
www.unqhanifldk
‘.
EUU, Alm.del - 2017-18 - Bilag 54: Henvendelse af 16/10-17 fra Gråsten Fjerkræ vedr. komitésag om særlige garantier vedr. Salmonella spp. i kyllingekød
1804655_0004.png
Derimod vil der være andre områder hvor der kunne sættes ind og med stor sandsynlighed opnås meget
større gevinst. En oplysningskampagne omkring hvordan man skal forholde sig ved rejser til suspekte
områder i verden, ville sikker lettere kunne give en gevinst på 22 tilfælde.
Det bør også bemærkes at danske æg i de tre år der her er taget frem har været årsag til 32 tilfælde af
salmonella. Dette selv om der kører en utrolig tæt kontrol af æglægningsflokkene. Men det viser blot at det
er svært at nå helt ned på et nul, med mindre man skal producere i lukkede laboratorier.
Det korte af det lange er at den gevinst der måtte kunne fås ved en særstatus står på ingen måde i rimeligt
forhold til de ulemper der vil være og den pris som forbrugeren tvangsmæssigt skal betale for det.
Dette åbne brev fremsendes også i kopi til Folketingets Europaudvalg.
Med venlig Hilsen
Gråsten Fjerkræ
AIS
Gunder P. Jensen
Bestyrelsesformand
Mere velfærd . Mere kvalitet • Mere
Grste’i Fkræ AS
1e IS. ærs
D(-5OO Gzen
C!R:
TW;
.45.74
6590 71
Fc*: ,4574 65 90 75
1..•
smag
050790
www Unqhflenk
EUU, Alm.del - 2017-18 - Bilag 54: Henvendelse af 16/10-17 fra Gråsten Fjerkræ vedr. komitésag om særlige garantier vedr. Salmonella spp. i kyllingekød
1804655_0005.png
(RASTEN
FJERKRÆ
Fødevarestyrelsen
28 @fvst.d k
CC: [email protected]
Kværs den. 16. juni 2017
Vedr. i.
nr.
2017-28-35-00372, Ref. CHTCH, dato 23-05-2017. Høring om EU-Kommissionens
forslag om udvidelse af de særlige garantier for salmonella spp. fastsat i Europa-Parlamentets og
Rådets forordning (EF) nr. 853/2004 på kyllingekød bestemt til Danmark.
Gråsten Fjerkræ AIS ønsker ikke og har aldrig ønsket særstatus
Gråsten Fjerkræ AIS har efterfølgende bemærkning til den danske ansøgning om særstatus for salmonella i
kyllingekød og afgiver samtidig efterfølgende konkrete bemærkninger til udsagnene fremført i det
fremsendte høringsbrev.
Generelle bemærkninger
Som det formentlig vil være Fødevarestyrelse bekendt, har Gråsten Fjerkræ AIS på flere fronter og på flere
måder gennem længere tid gjort opmærksom på det meget uheldige, i eller for at sige det direkte, det helt
meningsløse i den danske ansøgning om at få tilladelse til at stille særlige krav i forhold til salmonella i
kyllingekød også kaldet særstatus.
Muligheden for at kunne ansøge om særstatus har sin baggrund i at Sverige og Finland ved forhandlingerne
om optagelse i EU betingede sig, at deres salmonellastatus og den indsats de havde gjort på daværende
tidspunkt, ikke måtte blive berørt. Garantien blev givet Sverige og Finland, men det betød også at denne
mulighed samtidig skulle indskrives i Fødevareforordningen, så andre EU-lande også i givet fald kunne
ansøge om det samme. Intet medlemsland kan dog få tildelt en sådan status, med mindre man har et
salmonellaniveau det modsvarer det der er i Sverige og i Finland. Endvidere kræver det at et kvalificeret
flertal i EU stemmer ja til et sådant forslag om at få lov til at bruge denne ordning.
Da Danmark ca. 10 år efter Sveriges og Finlands optagelse i EU skønnede, at de havde opnået et niveau som
modsvarede det som Sverige og Finland havde, ansøgte de danske myndigheder om særstatus i 2007. Set i
et historisk lys havde Danmark på daværende tidspunkt en status, som var foran de fleste EU-lande. Men
som udviklingen er gået er der ikke længere nogen nævneværdig forskel mellem Danmark og de øvrige EU
lande. Som det er i dag, er folkesundheden i Danmark, bedømt ud fra forekomst af humane
sygdomsudbrud som følge af salmonella, på et niveau som svarer til EU-gennemsnit. Dermed er den
oprindelige og egentlige begrundelse for at give Danmark særstatus for salmonella i kyllingekød ikke
længere tilstede.
Mere velfærd
Mere kvlltet. Mere smaç
Gråst,
Fræ
AS
Kwærsade 18. Kvæs
DK-6300 Grsen
CVR; 26050790
Tlf;
.45-74659071
Fix •4S-’4 6590 75
,tu, ir;nndk
-
EUU, Alm.del - 2017-18 - Bilag 54: Henvendelse af 16/10-17 fra Gråsten Fjerkræ vedr. komitésag om særlige garantier vedr. Salmonella spp. i kyllingekød
1804655_0006.png
(iR\S1INimJjL
IJIRKR1.
Den danske ansøgning blev i sin tid støttet af Det Danske Fjerkræraad og fremsendt af Fødevarestyrelsen.
Siden afsendelsen i 2007 er der sket væsentlige ændringer i den danske fjerkræbranches organisatoriske
forhold. Formelt eksisterer Det Danske Fjerkræraad, men i dag er den del af denne organisation som
ønskede særstatus ikke eksisterende. Slagtekyllingeproduktionens virksomheder er gået fra hinanden og
der eksisterer ikke længere en branche som repræsenterer slagtekyllingevirksomhederne. I dette lys er den
reelle ansøger i 2007, her i dag i 2017 ikke eksisterende, og ansøgningen burde derfor have været trukket
tilbage af Fødevarestyrelsen.
Kilder til human salmonellose
Det danske smittekilderegnskab for salmonella har været lavet i mange år i Danmark. Gennem snart mange
år har det kunne konstateres, at kyllingekød, dansk såvel som udenlandsk, kun udgør en ganske lille del af
de humane tilfælde af salmonellose. Denne offentlige danske statistik skal også ses i sammenhæng med at
omkring 60 % af de kyllingekød som spises i Danmark hentes ind fra andre lande og er som sådan ikke
produceret i Danmark.
Ved at vurdere det nationale smittekilderegnskab kan der peges på andre og meget mere oplagte kilder til
problemerne. Hvis de danske myndigheder mener noget med at folkesundheden skal forbedres, er det lidt
underligt, at der ikke tages fat de steder, hvor en indsats alt andet lige ville give en betydelig højere effekt
end ved at “blokere” for det udenlandske kyllingekød.
Forstyrrelse af Det Indre Marked
Som nævnt foranstående køber de danske forbrugere mere udenlandsk end dansk kyllingekød. Hvis et
kvalificeret flertal i EU mod forventning giver Danmark særstatus for salmonella i kyllingekød, vil det
betyde, at de danske forbrugere vil blive “tvunget” til at købe og spise kyllingekød produceret i Danmark,
dette fordi de almindelige konkurrenceregler vil blive sat ud af kraft.
Isoleret set vil dette att andet lige ikke give en bedre folkesundhed. Den kunstig skabte konkurrence der vil
opstå, vil alt andet lige betyde, at der vil komme en højere pris på de danske kyllingeprodukter og det vil
kunne medføre et Øget forbrug af andre kødarter, som i stedet for med stor sandsynligheden vil, alt andet
lige, øge forekomsten af tilfælde med human salmonellose.
Med en særstatus vil de danske/skandinaviske leverandører blive tildelt en helt urimelig
konkurrencefordel og det uden, at det vil give en forbedring affolkesundheden. At tildele nogle
leverandører en sådan særstilling og konkurrencefordele, uden at der er en synlig effekt på
folkesundheden, er at skævvride det indre marked og varernes frie bevægelighed.
Tildeles Danmark særstatus for salmonella i kyllingekød, vil det være en skjult statsstøtte til de to største,
men skrantende fierkræslagterier i Danmark, som er skandinavisk ejet. Der vil således blive tale om en
skandinavisk protektionisme, som har til hensigt at besværlig gøre andre EU-slagterier og virksomheders
adgang til det danske marked. Gråsten Fjerkræ AIS vil såfremt Danmark tildeles særstatus anse sig selv
som ulovligt eksproprieret og må i en sådan situation foretage alle legale juridiske handlinger, herunder
nødvendigvis at indkiage handlingen for at være stridende mod EU’S konkurrenceregler. Det bør erindres,
at Gråsten Fjerkræ AIS ikke er del af den danske fjerkræbranche og heller aldrig har kunnet forstå eller
Mere velfærd . Mere kvalItet. Mere smag
i
.
cråt.i F)efkræ
AIS
kva.ie 8,
DC63GO Gren
CVR
26050790
T1f .45.74 65 V 7
Fi 45-74
6590 75
kntoun1ri.ndk
www urqhn.ndk
L,.
EUU, Alm.del - 2017-18 - Bilag 54: Henvendelse af 16/10-17 fra Gråsten Fjerkræ vedr. komitésag om særlige garantier vedr. Salmonella spp. i kyllingekød
1804655_0007.png
GRÅ TI N
acceptere den danske ansøgning om særstatus. Når så den oprindelige begrundelse ovenikøbet ikke
længere eksisterer, nemlig den at den danske salmonellabekæmpelse er væsentligt foran de andre EU
Ian de, er begrundelsen ikke længere tilstede.
Det vil dog være mere hensigtsmæssigt, hvis både de danske og EU’s myndighederne på nuværende
tidspunkt og inden en eventuel afstemning fik undersøgt det juridiske i sagen hos
konkurrencemyndigheder i EU, da det er Gråsten Fjerkræ A/S’s opfattelse, at EU’s konkurrenceregler må
gåforudfor en tekst i Fødevareforordnin gen.
Blokering af varer der påtænkes indført til Danmark
I høringsbtevet til denne høring står der bl.a. følgende:
“Særstatus indebærer, at Danmark kan stille krav til, at det kyllingekød, der modtages fra andre lande, er
undersøgt med en nærmere fastlagt prøveplan ogfundetfrifor alle salmonellatyper. I praksis vil det
betyde, at alle partier, der indføres i Danmark, skal være undersøgt og fundet frifor salmonella, og der
skalforeligge et handelsdokument i overensstemmelse med modellen i bilag IVi Kommissionens
Forordning (EF) nr. 1688/2005, hvoraf dette fremgår.”
De krav som Danmark i givet fald vil stille er ikke kendt i sin helhed, ligesom de danskes krav til de
laboratorier som skal undersøge varen heller ikke er kendt. Hidtil har det været sådan når det gælder case
by-case-kontrollen, at man fra dansk side ikke har ønsket at fremsætte disse krav på andet end på dansk,
lige som man fra dansk side ikke har villet anerkende udenlandske laboratoriers resultater.
På denne baggrund har de danske myndigheder derfor tilbageholdt ferske varer på grænsen og foretaget
de analyser, som man skønner nødvendige. Hvis en sådan praksis fastholdes og videreføres ved en eventuel
tildeling af særstatus, vil der opstå helt umulige situationer og reelt vil der ikke kunne indføres fersk
kyllingekød til Danmark.
Det er også vigtigt her at påpege, at de danske myndigheder har meget vide beføjelser til selv at bedømme
hvad de anser for farligt, da disse begrundelser ikke behøver at være fagligt videnskabeligt forankrede.
Et eksempel på dette er kravet om, at der skal ske en frasortering af kød med hvilken som helst salmonella
type, dette sker f.eks. ved at Danmark inddrager alle typer af salmonella, medens EU alene fokuserer på de
5 typer, som dokumenteret er de typer, der reelt udgør en human risiko. De særlige danske tiltag har i de
10 år disse har kørt, ikke givet en beviseligt bedre folkesundhed i Danmark.
Det er skræmmende at man fra de danske myndigheders side ønsker at kontrollere alle partier som skal ind
i Danmark for på denne måde sikre, at alle de krav som Danmark i tilfælde afsærstatus frit kan stille, også
selv om de beviseligt ikke betyder noget væsentligt for folkesundheden. Det er også skræmmende at tænke
på, at de danske myndigheder kan tilbageholde ferske varer på grænsen i så lang tid, at de reelt ikke kan
indføres til Danmark på grund af overskridelse af hoidbarhedstiden og således er usælgelige.
Mere veltærd • Mere kvahtet. Mere smag
Ttf
•4
Grst*n Feikræ AIS
wSçJ IS,
Kvæ3
Ox 530O GrMen
CVR 260iO10
659071
Fa
.45-?4
6590 7S
konto
‘ungiiSn*nd.
ww Isnçhenqncik
-
EUU, Alm.del - 2017-18 - Bilag 54: Henvendelse af 16/10-17 fra Gråsten Fjerkræ vedr. komitésag om særlige garantier vedr. Salmonella spp. i kyllingekød
1804655_0008.png
Forbedret fødevaresikkerhed og sundhed?
Af høringsbrevet fremgår også at “forslaget vurderes generelt at give Danmark et forbedret
beskyttelsesniveau iforhold tilfødevaresikkerhed og sundhed.” Det er en påstand, men desværre en
statistikken.
påstand hvor Fødevarestyrelsen ikke forholder sig til realia og deres egne tal og tal der ligger EFSA
Der er fagligt intet der tyder på, at derpå denne måde kan opnås en højere grad affødevaresikkethed og
sundhed, målt som folkesundhed, hvis det foreslåede indføres. Derimod ville Fødevarestyrelsen kunne
pege på andre forhold, hvor sandsynligheden for at øge folkesundheden ville være betydeligt højere, men
det har Fødevarestyrelsen åbenbart ikke lyst til, hvorfor mon det er sådan?
Det kan i bedste fald ikke udelukkes, at der kan opnås en ubetydelig og marginal forbedring, men intet som
kan måle sig med de omkostninger og ødelæggende elementer en særstatus vil have i forhold til den
danske forbruger og de virksomheder som agerer i det indre marked, men er lokaliseret i Danmark.
Én gang særstatus altid særstatus
Danmark ansøgte om særstatus i 2007 og troede rent faktisk, at man var klar til at få det den gang,
men det viste sig, at der var forskellige ting som først skulle undersøges nærmere. Senere har
niveauet for forekomst af salmonella i den danske produktion incl, forekomsten
i
forældredyrs
flokkene, svinget op og ned. Dette er bl.a. årsag til at det har taget lang tid inden sagen har kunne
bringes op til afstemning.
Dette berører et andet aspekt af ordningen. Det er sådan, at et medlemsland kan komme ind i
ordningen, hvis det på et givet tidspunkt har et givet lavt niveau og hvis der kan findes et
kvalificeret flertal i EU, som vil stemme for en sådan ordning.
Men der er intet foreskrevet om, at medlemslandet igen kan tabe denne mulighed, den tildeles for
evigt. Det betyder reelt at et medlemsland der har fået særstatus kan lade syv og fem være lige og
lade salmonella forekomme i større og mindre grad uden at det får konsekvenser eller at
pågældende medlemsland bliver smidt ud igen. Det eneste krav er, at der gennemføres det aftalte
kontrolprogram, ikke noget om, at niveauet for salmonellaforekomst skal holdes inden for en
bestemt grænse.
I dette lys giver ordningen ingen mening. Danmark har været klat for 10 år siden og så går der igen
10 år før man er kommet på niveau. Men er man kommet med kan man altså ikke smides ud igen
uanset.
Det tilsagn der blev givet til Sverige og Finland i forbindelse med deres optagelsesbetingelser, var
velbegrundet, men burde reelt have været et tidsbegrænset tilsagn på f.eks. 10 eller 15 år.
Mere velfærd
Mere kvalitet
Mere smag
Gräitç, Fkræ
AIS
sJe 18, svæ
D63OO GrM5r
CVR, 265O79O
Tit.
•4-?4
659071
45-74
659075
kOntvt’unanr,di
www unh.i,n dk.
EUU, Alm.del - 2017-18 - Bilag 54: Henvendelse af 16/10-17 fra Gråsten Fjerkræ vedr. komitésag om særlige garantier vedr. Salmonella spp. i kyllingekød
1804655_0009.png
I
(i
RÅ ST I
I
ErhvervsØkonomiske konsekvenser og mangel p kyllingekød
Hele afsnittet i Ii øri ngs brevet som bærer overskriften “Erhvervsøkonomiske konsekvensvurderinger” giver
anledning til nogle meget alvorlige bemærkninger.
Særstatus viii den grad være stærkt konkurrenceforvridende og vil være forbundet med høje omkostninger
til det løbende salmonellaprogram, såvel som omkostninger til kontrollen på den danske grænse. Alle disse
omkostninger vil kun kunne placeres på varen, som derfor bliver dyrere.
Dette betyder, at den danske forbruger uanset vil komme til at betale mere for det kyllingekød der måtte
være til rådighed, for det er ikke sikkert at den danske forbruger vil kunne få varen, såfremt der kommer
5
æ rstat us.
En højere pris på kyllingekød kan og vil derfor også forventeligt i nogen grad betyde, at forbrugeren vil søge
andre alternative varer, og alt i alt vil særstatus derfor både være negativ for fjerkræproduktionen uden for
Danmark, så vel som for den danske forbruger. Det kan nemlig ikke forventes, at den danske forbruger vil
acceptere at blive manipuleret med på denne måde og derfor kan der meget vel blive tale om, at der
vælges andre alternative fødevarer, I Danmark vil det alternative valg sikkert være svinekød. Ét sådant valg
vil med stor sandsynlighed medføre en øget human forekomst af salmonellose.
Fjerkrævirksomheder som Gråsten Fjerkræ
AIS
og tilsvarende, som henter slagtet fjerkræ hjem fra lande
uden for Danmark med henblik på forarbejdning og salg i Danmark, vil blive voldsomt berørt på deres
eksistens med stor sandsynlighed for, at de må opgive den forretning, som de i dag driver som integrerede
EU virksomheder. Det er med fuld alvor når det siges, at sådanne virksomheder reelt bliver udsat for en
statsllg tvangs ekspropriation uden nogen form for kompensation.
Særstatus vil i en ikke ubetydelig grad indvirke på det danske erhvervsliv, på prisen for kyllingekød og på
varernes frie bevægelse, altså det indre marked, som er en væsentlig del af EU grundlæggende idé.
Den oprindelige idé med særstatus var at fastholde en indsats der var gjort i forbindelse med bekæmpelse
af salmonella i kyllingeproduktionen. Denne oprindelige betydning er reelt ikke eksisterende i dag og
Fødevareforordningen burde i stedet for at få tilført et tillæg, have været slanket med ophævelse af det,
der skulle beskytte Sverige og Finland. Behovet for denne beskyttelse er ikke længere tilstede og det vil
være et uvæsen, at føje Danmark på en sådan liste.
Med venlig hilsen
Gråsten Fjerkræ
AIS
Gunder P. Jensen
Bestyrelsesformand
Mere velfærd . Mere kvalitet. Mere
Kvæsçade tS ærs
OK63O0 Gråen
TW
.45-?4
6590 ?t
a*
•45’4
659075
Gråtn
F)€fkræ
smag
A/S
YD’
i,.
CwR 26050790
Wwwunhfl4r1
EUU, Alm.del - 2017-18 - Bilag 54: Henvendelse af 16/10-17 fra Gråsten Fjerkræ vedr. komitésag om særlige garantier vedr. Salmonella spp. i kyllingekød
1804655_0010.png
ZDG
Zentralverband der Deutschen
Geflügelwirtschatt eV.
S 0lhgn
Gafieixrt
eV
CIa*W
lSfrafle 7
‘‘
Cl;e-W&doHS%iel3e 7
10117 Berlin
Tel
To
The European Commission
and The Danish Veterinary and Food
Administration
Fax
030288315O
EMal
nfozdgonhnede
ln!crnel uww zdonjine de
hr Zeichen
Ihr Schreiben
Unser Zeichen
Dr. Nä
Datum
25.07.2017
Consultatïon on the European
Commission’s proposal to extend the speci
al guarantees for Salmonella spp. laid down in Regulation (EC) No.
85312004 of the European Parliament and of the Council on broiler meat
destined for Denmark
The German Poultry Association thanks for the possibility to comment on the Eu
ropean Commission’s proposal to extend the special guarantees for Salmonella
spp. laid down in Regulation (EC) No. 853/2004 of the European Parliament and
of the Council on broiler meat destined for Denmark.
The German Poultry association is aware of the challenges going along with the
management of Salmoneila prevalence in ali stages of poultry production. Ali
member states have already established Salmonella control programms. Based
on the latest insights the Getmany consecutively works on making eradication
programms even more effective.
On behaif of Paul-Heinz Wesjohann and Dr. Thomas Janning, both members of
a.v.e.c. board, the German Poultry Association clearly pronounces against an
implementation of special guarantees for Denmark regarding Salmonella on broi
ler meat.
From our point of view the European economic zone is considered as a commu
nity generating equal competitive conditions. Therefore, we can not support the
establishment of individual solutions that might even restrict trade relations
among Denmark and the other EU member states.
Yours sincerely,
Dr. Eva-Maria Näser
Head of Unit Animal Health & Food Safety
EUU, Alm.del - 2017-18 - Bilag 54: Henvendelse af 16/10-17 fra Gråsten Fjerkræ vedr. komitésag om særlige garantier vedr. Salmonella spp. i kyllingekød
1804655_0011.png
avec
Bruxelles, 27 July 2017
To the European Commission
Consultation on the European Commissions proposal to extend the special guarantees for Salmonella
spp. laid down in Regulation (EC) No 853/2004 of the European Parliament and of the Council on chicken
meat destined for Denmark (j.no 2017-28-35-00372)
The Association of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU countries (a.v.e.c.) thanks the European
Commission for the opportunity to comment on this consultation on the proposal to extend the special
guarantees for Salmonella spp. laid down in Regulation
(EC)
No 853/2004 of the European Parliament and
of the Council on chicken meat destined for Denmark.
The European economic zone is considered as a community. Therefore, a.v.e.c. can’t support the
establishment of individual solutions that might restrict trade relations between Denmark and the other
EU member states.
Ali the EU countries are strongly committed in implementing plans for controlling and reducing Salmonella
in poultry meat, and a.v.e.c. finds that giving a special guarantee for one country could filter out an
ambiguous message for consumers who might lose confidence in the EU chicken, in addition to disagreeing
with the single market principles that we often claim in the context of international agreements.
With ali due respect to the achievements of Denmark in relation to fighting Salmonella in poultry meat,
a.v.e.c. can’t support the dea of special guarantees for Saimonella spp. laid down in Regulation (EC) No
853/2004 of the European Parliament and of the Council on chicken meat destined for Denmark.
Sincerely yours,
a.v.e.c.
Paul Lopez
President
ASBL avec.
ASSOCIATION DE LAVICULTURE. DE LINDUSTRIE ET DU COMMERCE DE VOLAILLES DANS LES PAYS DE LUNION EUROPEENNE
Association of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU Countries
47-51 Rue du Luxembourg, Bte 2- 8-1050 Brussels Phone +322238 1082- [email protected]
-
-