L 8 Forslag til lov om ændring af lov om socialtilsyn, lov om social service og lov om voksenansvar for anbragte børn og unge.

(Opfølgning på socialtilsynsreformen m.v.).

Af: Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V)
Udvalg: Social-, Indenrigs- og Børneudvalget
Samling: 2016-17
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 05-10-2016
1. behandlet / henvist til udvalg 14-10-2016
Betænkning afgivet 24-11-2016
2. behandlet/direkte til 3. behandling 01-12-2016
3. behandlet, vedtaget 06-12-2016
Ministerområde:
Social- og Indenrigsministeriet
Resumé:
Lovforslaget indeholder en række ændringer af lov om socialtilsyn, lov om social service og lov om voksenansvar for anbragte børn og unge.

Formålet med lovforslaget er bl.a. at fremme effektiviteten og kvaliteten i socialtilsynet, bl.a. ved at justere lov om socialtilsyns anvendelsesområde, så de tilbud, der indholdsmæssigt kan sidstilles med tilbud, der er omfattet af socialtilsynet i dag, også bliver omfattet af socialtilsynet.

Lovforslaget medfører bl.a. også, at efterskoler, frie fagskoler og frie grundskoler med kostafdeling, der har få pladser til anbringelse, undtages fra socialtilsynet. Derudover får personer, der henvender sig til socialtilsynet om bekymrende forhold, mulighed for helt eller delvis at ophæve anonymiteten, hvis personen ikke ønsker at være anonym.

De ændringer, som lovforslaget medfører, sker på baggrund af stemmeaftalen om opfølgning på socialtilsynsreformen, der blev indgået den 27. juni 2016 af regeringen (Venstre), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti. Stemmeaftalen var en tillægsaftale til »Aftale om Et Nyt Socialtilsyn« fra 2012.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 111 (S, DF, V, EL, LA, ALT, RV, SF og KF), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.